Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM125558
035-os BibID:
(WoS)000229978100004
Első szerző:
Adnoy, Torstein
Cím:
Grazing on mountain pastures-does it affect meat quality in lambs? / T. Adnoy, A. Haug, O. Sbrheim, M.S. Thomassen, Z. Varszegi, L.O. Eik
Dátum:
2005
ISSN:
0301-6226
Megjegyzések:
Meat from lambs raised on mountain pastures without any supplementary feeding or treatment is often considered to be of superior quality. Hence, the objective of this study was to compare the quality of meat from lambs grazing on unimproved mountain range (1000 m above sea level) with meat from lambs grazing on cultivated lowland pastures. The experiment was undertaken in Hardanger on the Western Coast of Norway with 150 Norwegian Crossbred Sheep (Norsk Kvitsau) randomly allocated to bLowlandQ and bMountainQ groups. Twenty lambs from each group were selected for final evaluation. Slaughtering and grading were performed at a commercial slaughterhouse. Thereafter, loin samples of M. longissimus dorsi were analyzed for sensory traits and other meat quality. For further comparisons, loin samples were also taken from lambs slaughtered at two other locations in Norway. Significant differences between the groups were found in grading, fat content and fatty acid composition, meat colour, and meat flavour. Differences in sensory traits were in general small and most likely not noticed by the consumer. Still the results suggest that meat from lambs raised in extensive systems on mountain range has certain qualities that might be used in promotion of local and regional products.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sheep
grazing
meat quality
carcass characteristics
Megjelenés:
Livestock Production Science. - 94 : 1-2 (2005), p. 25-31. -
További szerzők:
Haug, Annette
Sorheim, Oddvin
Thomassen, Magny Skinlo
Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök)
Eik, Lars Olav
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.