Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM010319
Első szerző:Romhány László (agrármérnök, növénynemesítő)
Cím:Az étkezési napraforgó nemesítése az élelmiszerbiztonság szolgálatában / Romhány László, Vágvölgyi Sándor, Nagyné Kutni Rózsa
Dátum:2010
Megjegyzések:Az élelmiszerbiztonság szerepe az élet minden egyes területén manapság kiemelten fontos szerepet játszik. Érvényes ez a mezőgazdaságra és azon belül a növénytermesztésre is. A világban folyó GMO vita még inkább fokozza a biztonságos élelmiszerek iránti igény felerősödését. Az egyszerűen elkészíthető, natúr élelmiszerek jelentős szerepet vállalhatnak - és vállalnak is - az úgynevezett "funkcionális élelmiszerek" előállításában, illetve az alapanyagok biztosításában. Természetesen az ilyen termék alapanyag bázisok előállítási módja - és ez által a termesztéstechnológiájuk is - erősen befolyásolja az előállítandó produktum minőségét, illetve az élelmiszerláncban betöltött szerepénél fogva annak biztonságát. Az étkezési napraforgót az ország számos tájtermesztési körzetében (és így a Nyírségben is) elsődlegesen a "szotyolázás"-i igények kielégítésére használják jó pár évtizede. A napraforgó ily módon történő végfelhasználása a fogyasztás terén - a termesztéstechnológiáját is figyelembe véve - kielégíti a biztonságos élelmiszer előállítás által megkövetelt kívánalmakat. A jelenlegi étkezési napraforgó piac még magában rejt számos lehetőséget. Ugyanis a napjainkban rendelkezésre álló fajtakörben az egyik legkiválóbb piaci tulajdonságokkal rendelkező fajta a Kisvárdai. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy napjainkban is ezt a több mint fél évszázada minősített fajtát keresik a kereskedők és a feldolgozók. A több évtizedes termelői gyakorlat bebizonyította azt is, hogy ez a fajta a gyenge termékenységű talajok hasznosítására is kiválóan alkalmas. A növénytáplálása, a gyomszabályozás, valamint a kórokozók és a kártevők elleni védekezés agrotechnikai eszközökkel megoldható, így alkalmas a környezetkímélő ökológiai termesztésre is. A Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézete a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen felismerte az idő szavát, és a fajta kiváló tulajdonságainak megtartása mellett, fajtajavító nemesítés, illetve rezisztencia tulajdonságok beépítése mellett döntött. Ez a munka, valamint a kor igényei szinte megkövetelték a "cms" rendszer használatát. A biotechnológia adta lehetőségek egy részét is kiaknázva jutottunk el egy új étkezési hibridjelölthöz. A piac által megkívánt tulajdonságok megtartása mellett kiküszöbölte a korábbi, szabadelvirágzású fajta hátrányos termesztéstechnológiai negatívumait (pl.: magasság, érésidő, stb.).
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
napraforgó, élelmiszerbiztonság, étkezési napraforgó
Megjelenés:XVI. Növénynemesítési Tudományos Napok : Magyar Tudományos Akadémia Székháza, Budapest, 2010. március 11. : összefoglalók / szerk. Veisz Ottó. - p. 121.
További szerzők:Vágvölgyi Sándor (1950-) (növénynemesítő) Nagyné Kutni Rózsa (1950-) (növénynemesítő)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1