Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM017415
Első szerző:Márton Hajnalka (csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekpulmonológus)
Cím:A táplálkozás hatása a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a becsült kardiovaszkuláris veszélyeztetettségre / Márton Hajnalka, Jancsó Zoltán, Simay Attila, Újhelyi István, Ilyés István
Dátum:2004
Megjegyzések:A szénhidrát-anyagcsere eltérései, már az emelkedett éhgyomri vércukorértékek is fokozzák a cardiovascularis kockázatot. A jelen munka célja felnőtt populációban végzett cardiovascularis kockázatbecslés keretében az éhgyomri vércukorértékek megoszlásának, továbbá az éhgyomri vércukor-kategóriák (ÉVC-kategóriák) és az egyes cardiovascularis rizikófaktorok, valamint a becsült cardiovascularis kockázati fokozatok összefüggésének vizsgálata volt. A felmérésben 1285, 18-60 éves életkorú, cardiovascularis rizikófaktor vagy betegség miatt gondozásban nem álló személy vett részt. Vérnyomásmérésre, az éhgyomri vércukorérték és az összcholesterin koncentrációjának meghatározására, valamint a Joint European Risc Chart alkalmazásával a cardiovascularis kockázat becslésére került sor. A vizsgáltak 88,6%-a normális, 6,5%-a IFG-nek (imparied fasting glucose) megfelelő, 4,8%-a pedig 7 mmol/l vagy ennél nagyobb éhgyomri vércukorértékkel rendelkezett. A ÉVC-kategóriák megoszlásában a férfiak és a nők, továbbá a dohányzók és a nem dohányzók csoportjai között nem volt különbség. Az ÉVC-kategóriák megoszlása a középkorúak csoportjában kedvezőtlenebb volt, mint a fiatalabb korosztályba tartozóknál. Az ÉVC-kategóriák alapján kialakított csoportokban a normális és a kóros cholesterinértékkel rendelkezők, valamint az egyes vérnyomás-fokozatokba soroltak megoszlása szignifikánsan különbözött: az emelkedett cholesteinszinttel rendelkezők és a súlyosabb vérnyomás-fokozatokba tartozók aránya az ÉVC-kategóriákkal párhuzamosan nőtt. A cardiovascularis kockázati fokozatoknak az ÉVC-kategóriákban észlelet megoszlásában is szignifikáns különbség mutatkozott: a súlyosabb kockázati fokozatok gyakorisága az ÉVC-kategóriákkal párhuzamosan emelkedett. Az eredmények igazolják az ÉVC-kategóriák megoszlásának összefüggését az életkorral, az összcholesterin szintjével, a szisztolés vérnyomásértékekkel, és bizonyítják, hogy az ÉVC-kategóriákkal párhuzamosan nő a cardiovascularis kockázat.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
táplálkozás
kardiovaszkuláris rizikófaktorok
becsült kardiovaszkuláris veszélyeztetettség
Megjelenés:Egészségtudomány. - 48 : 1 (2004), p. 37-46. -
További szerzők:Jancsó Zoltán (1973-) (orvos, háziorvos szakorvos, foglalkozás-orvostan szakorvos) Simay Attila (1954-) (háziorvos) Újhelyi István Ilyés István (1943-) (gyermekgyógyász, gyermekendokrinológus, háziorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1