Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM044922
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A szelénkezelés és az antioxidáns aktivitás közötti kapcsolat vizsgálata étkezési csírák esetén / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
Megjegyzések:Számos irodalmi adat igazolja, hogy a szelén antioxidáns tulajdonsággal rendelkező enzimek alkotójaként hatékonyan részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében, így jelentős mértékben csökkenheti a rák kialakulásának kockázatát. Kutatómunkánk során e fenti tény kapcsán arra kerestük a választ, hogy lehetséges-e az étkezési csírák eredeti antioxidáns kapacitását még tovább fokozni, ha a csírákat növekvő koncentrációjú szelén oldatokon neveljük.A csírák vízoldható és zsíroldható antioxidáns kapacitását PHOTOCHEM kemiluminométer segítségével határoztuk meg, amely módszer a fotokemilumineszcencián alapszik. Kísérleti eredményeinket kiértékelve megállapítottuk, hogy növekvő koncentrációjú szelenit, illetve szelenát kezelés elsősorban a csírák vízoldható antioxidáns kapacitására volt hatással. A búzacsírák vízoldható antioxidáns kapacitása jóval meghaladta a borsócsírában mért értékeket, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a búzacsírák esetében jóval magasabb C-vitamintartalmat mértünk, amely köztudattan a búzacsírák egyik legfontosabb antioxidáns tulajdonsággal rendelkező vegyülete.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
szelénkezelés
antioxidáns aktivitás
étkezési csírák
Megjelenés:XIX. Ifjúsági Tudományos Fórum. - p. 1-6.
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1