Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM046980
Első szerző:Jóvér János (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Különböző silócirok hibridek energetikai szempontú értékelése / Jóvér János, Ábrahám Éva Babett, Blaskó Lajos
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A silócirok egy perspektivikus növénye lehet a bioenergetikának, amely a hazai bioetanol-előállítás alapja is lehet a jövőben. A vizsgálatok során nyolc silócirok hibrid cukor-felhalmozódására és bioetanol-szolgáltató képességére vonatkozóan történtek vizsgálatok. A vizsgálatok alapját három tenyészidőszak (2010, 2011, 2012) képezte. A kísérlet a Debreceni Egyetem AGTC KIT Karcagi Kutató Intézet területein került beállításra, amelynek során a tenyészidőszak augusztus 15. és november 15. közé eső időszakában vettünk 1 m2 területről mintákat. A mintákból kézi refraktométerrel határoztuk meg a különböző hibridek cukortartalmát, amely alapul szolgált az egyes hibridekre vonatkozó potenciális bioetanol szolgáltató képesség meghatározásában. Az energetikai értékelés folytatásaként a minták préselési maradékait kalorimetrikus égéshő-meghatározásnak vetettük alá. Az eredmények alapján elmondható, hogy az egyes hibridek cukortartalma, valamint a cukortartalom felhalmozódásának dinamikája akár jelentős különbségeket is mutathat, míg a préselési maradékok égéshője 16 200 és 16 900 J/g között változott.The sweet sorghum is a perspective plant of bioenergy, which can be the foundation of Hungarian bioethanol production in the future. By the examination six sweet sorghum hybrids have been examinated by the viewpoint of sugar aggregation and bioethanol production capacity. The foundation of the survey was three growing season (201 0, 2011, 2012). The experiment was on the production sites of University of Debrecen CAAES RISF Karcag Research Institute. The production site of the sweet sorghum have been sampled by samples of 1 m2 by hybrids within the period of august 15 and november 15. The sugar content of the samples have been measured by refractometer which was the base in the determination of ethanol production capacity. As a continuation of the evaluation of energetic viewpoint the Higher Heating Value (HHV) have been measured from the bagasse of sweet sorghums. According to the results it can be stated that in the case of sugarcontent and the dinamics of the sugar aggregation can show several differences, while HHV of sorghum bagasse is within 16 200 and 16 900 J g-1.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 51 (2013), p. 107-111. -
További szerzők:Ábrahám Éva Babett (1978-) (növénynemesítő agrármérnök) Blaskó Lajos (1947-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1