Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM065061
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:Szőlőtőkékből izolált endofita Trichoderma izolátumok micéliális növekedése és kompetíciós képessége / Kovács Csilla, Sándor Erzsébet, Peles Ferenc
Dátum:2014
Megjegyzések:Leírás a nyitó képernyőről, 2016.08.16.
A szőlő tőkeelhalás (GTD) napjainkban az egyik legfontosabb betegség világszerte, mely már hazai ültetvényekben is jelen van. A Trichoderma fajokat már korábban is használták biopeszticidként különböző kórokozó gombák ellen. A nemzetség az Ascomycota törzs, Sordariomycetes osztály, Hypocreaceae családjába sorolható.Vizsgálataink célja a tokaji borvidékről, szőlőtőkékből származó Trichoderma izolátumok micéliális növekedésének és kompetíciós képességének vizsgálata volt.A vizsgálat tíz Trichoderma izolátum közül nyolcat molekuláris markerek (ITS1,2 és tef1 szekvenciák) alapján Trichoderma harzianum, Trichoderma orientalis fajként, illetve Trichoderma viride fajcsoportba tartozó fajként azonosítottuk.A növekedést Petri-csészén, burgonya-dextróz agar táptalajon mért micéliális növekedés alapján, a gombatelep két átmérőjének átlagából határoztuk meg. Az egyes Trichoderma izolátumok micéliális növekedését eltérő hőmérsékletek (18,5; 22,5; 25; 30 és 37 ?C) beállításával, négy napon keresztül, három ismétlésben mértük. A TR05 (T. harzianum) és a TR06 (T. orientalis) izolátumok minden vizsgált hőmérsékleten erőteljes növekedést mutattak. Minden vizsgált izolátum biokontroll indexe 100% volt a GTD kórokozóként ismert Diplodia seriata gombával szemben.
Hozzáférés: World Wide Web
ISBN:978-963-9639-60-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Endofita
Trichoderma
micéliális növekedés
kompetíciós képesség
Egészség- és Környezettudomány
Doktori iskola
Megjelenés:Georgikon Napok konfereciakötet [elektronikus dokumentum] : 2014-es előadások. - p. 180-187. -
További szerzők:Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
A növényi termékek minőségét meghatározó tényezők interaktív vizsgálata
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
COST FA1303
Egyéb
Sándor Erzsébet munkáját a Debreceni Egyetem belső kutatási pályázata támogatta
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1