Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM067604
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:A meggy mint funkcionális élelmiszer / Homoki Judit Rita, Nemes Andrea, Remenyik Judit
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Meghatároztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös' és 'Érdi bőtermő' meggyfajták antioxidáns kapacitását FRAP (a plazma vas re- dukáló képességén alapuló antioxidáns kapacitás), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl gyökfogó aktivitás) és kemiluminomertiás módszer- rel. A meggyben az antioxidáns tulajdonságú vegyületek közül legnagyobb mennyiségben az antocianinok vannak jelen. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy az alkalmazott mérési módszerek közül a kemiluminomertiár technika a legalkalmasabb a magas antocianin tartalmú meggy antioxidáns kapacitásának meghatározására. Ez az eljárás jól korrelál a pH differenciális módszerrel meghatározott antocianin tartalommal, míg a másik két módszer igen pontatlan eredményt ad.Tanulmányoztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös', 'Érdi bőtermő' valamint a 'Csengődi csokros' meggyfajták antocianin profil- ját. Azt tapasztaltuk, hogy a fajták között is jelentős különbség mutatkozik az egyes antocianin komponensek felhalmozódása között. A fajták közül kiemelkedő mennyiségben szintetizál melatonint a 'Csengődi csokros'. Ezen eredmények alapján, úgy gondoljuk, hogy magyarországi meggyfajták alkalmasak funkcionális élelmiszer fejlesztésére.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Meggy
Antioxidáns
Antocianin
Melatonin
Diabetes
Megjelenés:Agrártudományi közlemények. - 55 (2014), p. 41-47. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1