Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072457
Első szerző:Bujdosó Orsolya (népegészségügyi szakember)
Cím:Kereskedelmi és nem kereskedelmi forgalomból származó tömény szeszesitalok acetaldehid tartalmának meghatározása / Bujdosó Orsolya, Pál László, Árnyas Ervin Mihály
Dátum:2017
Megjegyzések:Az acetaldehid, az etanol lebomlása során keletkező toxikus, emberben lehetséges rákkeltőhatású vegyület, mely világviszonylatban jelentős mértékben hozzájárulhat az alkoholoseredetű megbetegedések, különösen a szájüregi daganatok kialakulásához. Mindezen tényekellenére, a különböző forrásokból származó és eltérő alapanyagokból készült töményszeszesitalok acetaldehid tartalmáról közölt adatok ellentmondásosak, így kutatásunk céljáultűztük ki, hogy gázkromatográfiás/tömegspektrometriás (GC/MS) vizsgálattal meghatározzuktöbbféle, kereskedelmi és nem kereskedelmi forrásból származó tömény szeszesitalacetaldehid tartalmát. A vizsgált 211 szeszesital, 22 országból származott (18 európai és 4tengerentúli országból). A minták ~10%-ában detektáltunk acetaldehidet. A kereskedelmiforgalomból beszerzett szeszesitalok acetaldehid koncentrációja 1406-11007 ?mol/l, míg anem kereskedelmi forgalomból származóké 1551-30146 ?mol/l között változott. A statisztikaianalízis nem mutatott ki szignifikáns különbséget a kereskedelmi és a nem kereskedelmiforrásból származó italféleségek acetaldehid tartalmában. A kereskedelmi eredetű,acetaldehidet tartalmazó minták között előfordultak mind gyümölcs, mind pediggabonafélékből készült szeszesitalok, melyek (két szőlő alapanyagú minta kivételével) többmint 15 évesek voltak, és nem légmentesen zárt italosüvegekből származtak. Ezzel szemben anem kereskedelmi forrásokból gyűjtött, acetaldehid tartalmú minták 3 évnél fiatalabb,gyümölcs, főleg szőlő alapanyagú párlatok közül kerültek ki. Eredményeink alapjánmegbecsültük az alkoholfogyasztás során a szájüregben kialakuló acetaldehid koncentrációt,és megállapítottuk, hogy ott a töménysége toxikológiailag releváns értéket érhet el. Ezért atömény szeszesitalok kémiai vizsgálata lényeges információt nyújthat annak eldöntéséhez,hogy a különböző összetételű italféleségek tartós fogyasztás esetén hozzájárulhatnak-e aszájüregi daganatok kialakulásához, valamint az egyéb egészségkárosodásokhoz.
ISBN:978-615-5586-18-7
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Tömény szeszesitalok
acetaldehid
gázkromatográfia-tömegspektrometria
Megjelenés:Tavaszi Szél = Spring Wind 2017 : III. Kötet. Műszaki tudomány, Művészet és művészettudomány, Orvos- és egészségtudomány, Pszichológia- és neveléstudomány, Sporttudomány, Szociológia- és multidiszciplináris társadalomtudomány, Történelem- és politikatudomány / szerk. Keresztes Gábor. - 3. köt., p. 167-175. -
További szerzők:Pál László (1987-) (népegészségügyi szakember, egészségfejlesztő) Árnyas Ervin (1974-) (biológus-ökológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1