Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM073026
Első szerző:Lóki Katalin (agrárközgazdász)
Cím:Separation and determination of the tryptophan enantiomers / K. Lóki, E. Varga-Visi, Cs. Albert, J. Csapó
Dátum:2008
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Diastereoisomers of L- and D-tryptophan were formed witha chiral reagent 1-thio-?-D-glucose tetraacetate and o-phthaldialdehydeand they were separated from the derivatives of the other amino acidsthat occur in food proteins on an achiral column by high performanceliquid chromatography. Mercaptoethanesulfonic acid that is an ade-quate agent for hydrolyzing proteins made the derivatization with o-phthaldialdehyde and 1-thio-?-D-glucose tetraacetate impossible, con-trary the reaction completed in the presence of p-toluenesulfonic acid,but the oxidative losses during hydrolysis is significant. During boil-ing, the racemization of tryptophan can be detected above pH=9 after12 hours, but the rate of conversion was lower than expected (<1%). Theconcentration decrease of L-tryptophan after 24 h was 2{5% dependingon pH. Besides racemization other reactions e.g. oxidative deteriorationmay played a role in the loss of L-tryptophan.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
racemization
tryptophan
mercaptoethanesulfonic acid
p- toluenesulfonic acid
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 1 (2008), p. 61-71. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:
Rekordok letöltése1