Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078965
Első szerző:Bódi Zoltán (agrármérnök)
Cím:Sárga szemszínű kukorica (Zea mays L. convarietas dentiformis) genotípusok vas(III)-ion redukáló antioxidáns kapacítása. (Ferric ion reducing antioxidant capacity of yellow maize genotypes (Zea mays L. convarietas dentiformis) / Bódi Zoltán
Dátum:2008
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:Az utóbbi évtizedben világszerte az érdeklődés középpontjába került a gabonafélék egészségre gyakorolt hatása, mégis a kukoricára vonatkozóan nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre. A gabonafélék jelentős mennyiségű biológiailag aktív összetevőt tartalmaznak, melyek a szabadgyökök képződését gátolják vagy azok szintjét jelentősen csökkenthetik a szervezetben. Az ebben a témakörben megjelent tanulmányok szerint a rizs és a búza mellett növelni kellene a kukorica szerepét is a humán étrendben, így a jövő növénynemesítésében nagyobb figyelmet kell fordítani a funkcionális élelmisz-alapanyagnak leginkább alkalmas fajták kiválasztására. Vizsgálatunkban FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) módszerrel határoztunk meg négy sárgaszemszínű kukoricavonal és tizenkét hibridjének vízoldható antioxidáns aktivitását. A vízoldható antioxidáns aktivitás értékek a vizsgált évek átlagában 7.97-12.51 mg kg-1 C vitamin egyenérték között változtak. Megállapítottuk, hogy a FRAP módszer alkalmas a különféle kukorica genotípusok vízoldható antioxidáns aktivitásának a mérésére. Interest on health preserving effects of cereals is increasing; however, there is only a little information on such features of maize. Cereals contain large amount of biologically active substances that inhibit the production of free radicals or lower their levels in the organism. According to studies dealing with this topic, the role of maize should be increased in human diet in addition to rice and wheat and more attention should be paid on the selection of cultivars suitable for functional foods. Water-soluble antioxidant activities in yellow kernel corn lines and hybrids were examined. Water-soluble antioxidant activities of yellow corns (four lines and their twelve hybrids) depended on genotype and crop year. Values varied 7.97-12.51 mg kg-1 vitamin C equivalent. FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) method - based on Fe(III) reducing ability - is suitable for fast and precise measurement of water-soluble antioxidant capacities of different maize genotypes. Results of such studies can help breeders and growers in selecting good plant material and production of genotypes for special targets. In future's plant selection, more attention has to be paid on breeding of cultivars suitable for functional nutrients. For this aim, new - possibly -, exotic landraces could be introduced into Hungary, and in addition, new technologies for processing are needed. Broad basic and applied research will be needed on this field. These would help widening of market, developing a new, domestic segment of it; and as a consequence, development of our agriculture and production of natural, health-preserving products. More studies dealing with relations between corn genotypes, products and development of chronic diseases are necessary.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
kukorica (Zea mays L.)
antioxidáns aktivitás
FRAP
funkcionális élelmiszer
Megjelenés:Növénytermelés. - 57 : 3 (2008), p. 239-244. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1