Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM083205
Első szerző:Fehér Milán (agrármérnök)
Cím:A geotermikus energia haltermelési célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása az Észak Alföldi Régióban / Fehér Milán, Stündl László, Bársony Péter, Szűcs István
Dátum:2012
Megjegyzések:Magyarország a geotermikus energia, illetve annak elsődleges hordozója, a termálvíz tekintetében kiemelt adottságokkal rendelkezik. A geotermikus grádiens értéke hazánkban igen magas, a világ átlagának mintegy 1,5-2- szerese. Magyarországon belül a legnagyobb h mérsékleti grádiens az Alföldön mérhet , melynek következtében az Észak-Alföldi Régióban közel 200 termálkút, a hazai kutak mintegy 10%-a található. Ebben a térségben helyezkedik el a min sített, meleg gyógyvízzel rendelkez települések negyede is. A hazai hévízhasznosítás mszaki színvonala, az adottságok ellenére, jelenleg igen alacsony, melynek növeléséhez elengedhetetlen a termálvíz kaszkádrendszer hasznosításának fejlesztése, vagyis a többlépcs s energiakinyerés és a hasznosítási módok megfelel kombinálása. Ebbe a technológiai sorba illeszthet be a termálvíz haltermelési célú hasznosítása is, amely lehet séget teremt olyan jelent s exportpotenciállal rendelkez , melegvízi halfajok intenzív termelésére, mint a hibrid csíkos sügér, a tilápia, a barramundi, vagy a vörös árnyékhal. Tapasztalatok alapján, egységnyi termálvíz felhasználásával, ilyen értékes fajok el állításával lehet az egyéb célú felhasználást messze meghaladó legnagyobb gazdasági eredményt elérni, mindezt a legkevesebb víz felhasználásával, vagyis a környezetre gyakorolt hatás minimalizálásával. 2010-ben, egy két éves kutatómunka els szakaszában, 20 termálkútból vettünk mintát az Észak-Alföldi Régió területér l. Mivel a termálvíz min sége főként a víztartóra jellemz víztestek, illetve a kút mélységének függvénye, a mintavételi helyek megválasztásánál els dleges szempont volt, hogy a régióra jellemz valamennyi víztestb l és talp-mélységb l kerüljön elemzésre elegend számú vízminta. Ennek következtében eredményeink komplex áttekintést adnak a régió haltermelési célú termálvíz potenciáljáról. A mintákat els lépésben részletes kémiai analízisnek vetettük alá, amely során megvizsgáltuk a termálvíz közvetlen haltermelési célú hasznosíthatósága szempontjából legfontosabb vízmin ségi paramétereket. Ezt követ en került sor azokra a biológiai tesztekre, melyek alapján megállapítható az egyes termálvizek planktonikus szervezetekre, illetve halakra gyakorolt hatása. Az eredményeket összefoglalva kijelenthető, hogy a vizsgált, egyben a régió termálkútjainak jelentős része akár a közvetlen haltermelésre is alkalmas.
ISBN:978 963 712 032 9
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:A XXXVI. Halászati Tudományos Tanácskozás / Stündl László, Bársony Péter, Szűcs István. - p. 106-120. -
További szerzők:Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász) Fehér Milán (1985-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1