Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM087877
Első szerző:Papp Nóra (élelmiszermérnök)
Cím:Large variations in antioxidant capacity and contents of Hungarian sour and sweet cherry cultivars / Papp Nóra, Nyéki József, Szabó Zoltán, Stefanovits-Bányai Éva, Szabó Tibor, Hegedűs Attila
Dátum:2010
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:Sour cherry (Prunus cerasus L.) cultivars grown in Hungary are of local origin while most sweet cherry cultivars in Hungary are introduced from other countries.A great phenotypic variability is displayed by both species. In the present study, we analyzed 10 sour and 9 sweet cherry cultivars for their antioxidant capacity, total polyphenolics (TPC) and total anthocyanin (TMAC) contents. In general, sour cherries showed higher levels of antioxidant capacity, TPC and TMAC. The anthocyanin contents varied from 0.16 to 6.85 and 1.41 to 127.56 mg/100 g for sweet and sour cherries, respectively. However, TMAC generally seems to have a limited influence on the antioxidant capacity of cherries. An amarelletype sour cherry, ♭Pipacs 1' showed the highest antioxidant capacity (21.21 mmol AA/l) and TPC (44.07 mg GA/l) in contrast to its low anthocyanin content. The detected diversity presents a choice that can satisfy different consumer preferences, and meet specific nutritional requirements.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
FRAP
polyphenols
anthocyanin
sweet cherry
sour cherry
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 16 : 3 (2010), p. 25-28. -
További szerzők:Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök) Szabó Zoltán Stefanovits-Bányai Éva (1951-) (növényvédelmi szakmérnök) Szabó Tibor Hegedűs Attila
Pályázati támogatás:NKTH-OTKA K68921
Egyéb
OM-00042/2008
Egyéb
OM-00270/2008
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1