Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM094200
Első szerző:Erdei Éva (agrármérnök)
Cím:Kluyveromyces marxianus termotoleráns élesztő CBS712 törzsének jellemzése / Erdei Éva, Molnár Mónika, Gyémánt Gyöngyi, Harangi János, Nagy János, Pócsi István
Dátum:2009
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A bioetanol előállításakor technológiailag kedvezőbb, ha termotoleráns mikroorganizmusok alkalmazásával, magas hőmérsékleten folyik a termelés. A termotoleráns élesztők közül kiemelkedő a Kluyveromyces marxianus hőtűrése, melynek IMB3 törzsét az iparban általában 45 ?C-on alkalmazzák. A project távlati célja a Kluyveromyces marxianus CBS712 törzs genetikai módosítása, a jelenleg alkalmazottnál magasabb hőmérsékleten történő etanol termelés érdekében. Ehhez elsőként a CBS712 törzs jellemzését szükséges elvégezni, különös tekintettel a növekedés hőmérsékleti határának, és az etanol termelés mennyiségének meghatározására. A törzs növekedésének hőmérsékleti határát YPD tápoldatban 48 ?C-ban határoztuk meg. A hőmérséklet 45 ?C fölé emelése a sejtek életképességének exponenciális csökkenésével járt. Az etanol termelést rázatott lombikban, MYFM tápoldatban, oxigén limitált körülmények között, változó glükóz koncentráció (12-20%) és hőmérséklet (45-47 ?C) mellett teszteltük. Előkísérleteinkből megállapítható, hogy a glükóz koncentráció emelése fokozta az etanol termelést. A legmagasabb glükóz koncentráció mellett mért etanol termelés (~ 5%) nem különbözött egymástól a tesztelt hőmérsékleteken (45, 46 és 47 ?C), mely megfigyelés jelzi a törzs termotoleranciájának fokozásában rejlőlehetőséget. Fermentation at high temperature with application of thermotolerant microorganisms is a technological advantage in bioethanol production. Among the yeasts, K. marxianus has outstanding thermotolarance. The industrial application of the IMB3 strain occurs usually at 45C. The final aim of our project is the genetic modification of the K. marxianus CBS712 strain in order to achieve ethanol production at higher temperature than the currently applied. This requires the characterization of the CBS712 strain, with special attention to the determination of the temperature limit of its growth and the amount of the ethanol produced. The temperature limit of growth was 48C in YPD medium. Elevation of the temperature above 45C led to an exponential drop of the cell viability. Ethanol production was tested in shaking flasks, in MYFM medium, under oxigene limited conditions, applying variable concentrations of glucose (12?20%) and different temperatures (45?47?C). Preliminary results have revealed that the elevation of glucose concentration increased the amount of ethanol produced. The amount of ethanol (appr. 5%) produced at the highest glucose concentration was not different at the tested temperatures (45, 46 and 47?C). The observation indicates the potential in raising the thermotolerance of the strain.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Kluyveromyces marxianus
etanol
termotolerancia
thermotolerance
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 35 (2009), p. 7-13. -
További szerzők:Molnár Mónika (biofizikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Harangi János (1950-) (biokémikus, kromatográfus) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1