Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100794
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Összefüggés a fogyasztói attitűdök, az egészségmagatartás motivációi és akadályai között a funkcionális élelmiszerek piacán / Papp-Bata Ágnes
Dátum:2020
Megjegyzések:A fejlett társadalmak lakossága napjainkban egyre inkább egészségtudatos. Az átalakuló fogyasztói magatartásnak köszönhetően folyamatosan növekszik a jól informált és független döntéseket hozó, tudatos vásárlók aránya, és egyre nagyobb teret hódítanak az egészségvédő hatásokkal rendelkező ún. funkcionális élelmiszerek. Az egészségügyi hatásokat tekintve hazánkban az élelmiszeripari szakemberek elsősorban a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, a baktériumflóra befolyásolására, a testtömegszabályozásra, az energia-, valamint a vitaminpótlásra helyezik a hangsúlyt. A funkcionális élelmiszerek piaci sikerességének elérésében az eredményes kutatás-fejlesztésen és innováción túlmenően kulcsszerepe van a fogyasztói attitűdök megismerésének, abból a célból, hogy a gyártók képesek legyenek hatékonyan kommunikálni az egészséggel kapcsolatos információkat, és az újonnan kifejlesztett termékük valóban megfeleljen a vásárlói elvárásoknak. Tehát a funkcionális élelmiszerek stratégiai fontosságú élelmiszer-kategóriaként definiálhatók gazdaságilag, társadalmilag és egészségügyileg egyaránt. A tanulmány célja, hogy azonosítsa és meghatározza hazánkban a fogyasztói attitűd négy dimenziójának összetevőit (előnyök, szükségesség, bizalom, biztonság) és az egészségmagatartás gyakorlásának akadályait és motivációit. Munkánk során vizsgáltuk továbbá azt is, hogy e tényezők miképp befolyásolják a funkcionális élelmiszerek fogyasztási hajlandóságát, illetve feltárjuk a legnépszerűbb hazai egészségvédő élelmiszer-kategóriákat és a táplálkozással kapcsolatos információforrásokat fókuszcsoportos felmérés segítségével. E célból Downes, Urala & Lähteenmäki kettős modelljét alkalmazzuk a vizsgálataink során. A felméréseinket 2 fókuszcsoport, az egészségtudatos (n=8) és a nem egészségtudatos fogyasztók körében végeztük el (n=8). Eredményeink alátámasztják a tanulmányozott nemzetközi modell alkalmasságát a hazai fogyasztók funkcionális élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdjeit illetően.
ISBN:978 615 5586 61 3
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok tanulmány, értekezés
könyvrészlet
funkcionális élelmiszer
attitűd
egészségmagatartás
Megjelenés:Tavaszi Szél 2019 Konferencia = Spring Wind 2019: Konferenciakötet II. / szerk. Bihari Erika, Molnár Dániel, Szikszai-Németh Ketrin. - 2. köt., p. 339-354. -
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1