Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100797
Első szerző:Mile Marianna (gyógytornász)
Cím:Szarkopenia befolyásolása táplálkozási módszerekkel / Mile Marianna, Papp-Bata Ágnes, Szakály Zoltán, Csiki Zoltán
Dátum:2018
ISSN:1589-7311
Megjegyzések:A sarcopenia a vázizom tömegének és erejének progresszív és generalizált hanyatlásával járó szindróma. Elsősorban az idősebb korosztályt érinti, de kialakulhat krónikus betegségek során is. A sarcopenia progressziójának késleltetését célzó terápia a kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő étrend-kiegészítők kombinációján alapul, a rendszeres edzésprogrammal kiegészítve. Számos tanulmány vizsgálta a különböző táplálkozásterápiák, a fehérje, kreatin, leucin, b-hidroxi-b-metil-butirát és D-vitamin-szupplementáció izomtömegre és izomerőre gyakorolt hatásait sarcopeniában. Mindazonáltal a nagy esetszámú, hosszú távú és kontrollált klinikai vizsgálatok hiánya miatt továbbra sincsenek még bizonyítékokkal alátámasztott táplálkozási ajánlások a sarcopeniás betegek számára.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
szarkopénia
táplálkozás
Megjelenés:Metabolizmus. - 16 : 4 (2018), p. 284-286. -
További szerzők:Papp-Bata Ágnes (1986-) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1