Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103629
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Erdei mézek toxikus elemtartalmának kockázatbecslése / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett, Papp-Topa Emőke
Dátum:2018
Megjegyzések:A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból, vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag. Az említett anyagokat, a méhek saját anyagaikat hozzáadva átalakítják, majd ennek raktározása, dehidratálása és érlelése következik (Belay et al., 2013; MÉ 1-3-2001/110). A méz jelentős szerepet játszik a humán táplálkozásban, melyet az is bizonyít, hogy hiába az EU a világ második legnagyobb méztermelője, így is importra szorul. Magyarország az EU legjelentősebb méztermelői közé tartozik (I1). A mézfogyasztás előnyös hatásai már régóta ismeretesek. Egészségvédő hatású vegyületek százait tartalmazza, például fenolos vegyületeket és flavonoidokat, esszenciális aminosavakat, szerves savakat, vitaminokat és ásványi anyagokat (Bilandzic et al., 2017). Mindennek ellenére könnyen szennyeződhet toxikus elemekkel, úgymint kadmiummal, rézzel, ólommal, stb. A mézek magas nehézfémtartalma több forrásból származhat, például nehézipari tevékenységből, vagy autópályákhoz közeli gyűjtési területekről (Czipa et al., 2015). Kutatásunk során 20, Magyarország területéről származó erdei méz minta makro- és mikroelem-tartalmát vizsgáltuk, melyet egy élelmiszerbiztonsági kockázatbecslés követett, azokra az elemekre elvégezve, melyeknek rendelkezésünkre áll a WHO-JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) által meghatározott PTDI (tolerálható napi bevitel) értéke. A kutatás célja az volt, hogy meghatározzuk, hogy az erdei mézek fogyasztása kedvezőtlen hatást gyakorolhat-e toxikus elemtartalma által az emberi egészségre.
ISBN:978-615-5545-81-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 80. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1