Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM104203
035-os BibID:(Scopus)85087175005
Első szerző:Zurbó Zsófia (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, biomérnök)
Cím:Preparation of prebiotics by lactose-malic acid and lactose-citric acid reaction / Zsófia Zurbó, János Csapó
Dátum:2020
ISSN:0422-9576 2676-8704
Megjegyzések:Prebiotics are indigestible food components that serve as nutrients for bifidobacteria and lactobacilli in the colon. Dietary fiber and oligosaccharides are typical prebiotics, therefore, prebiotics were prepared in our experiments by reacting lactose with malic acid and citric acid at the right concentration and for the right length of time at the optimal temperature. The ideal parameters of the reaction were determined, as well as the consumption of the starting materials and the increase in the concentration of the final product, and the total sugar content of the hydrolyzed prebiotic after hydrochloric acid hydrolysis. In vitro experiments have shown that the final product prepared by us is resistant to carbohydrate degrading enzymes (which is a basic requirement for a prebiotic) and thus can serve as a nutrient for the probiotic bacteria living in the colon.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
lactose
malic acid
citric acid
prebiotics
sugar determination
enzymatic degradation
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati közlemények. - 66 : 2 (2020), p. 2970-2975. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1