Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108094
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:A rost és a rezisztens keményítő mennyiségének meghatározása különböző analitikai-kémiai módszerekkel / Csapó János, Mezőszentgyörgyi Dávid, Szabari Miklós, Kiss Dóra, Sipos Péter
Dátum:2022
Megjegyzések:Az élelmi rostok meghatározásának módszertana az alábbiak szerint három nagy kategóriába sorolható: nem enzimatikus-gravimetrikus, enzimatikus-gravimetrikus és enzimatikus-kémiai módszerek, amelyek magukban foglalják az enzimatikus-kolorimetriás módszereket és az enzimatikus-GLC/HPLC módszereket. A rezisztens keményítő (RS) meghatározása során az első lépés az emészthető keményítő eltávolítása az élelmiszermintából hasnyálmirigy alfa-amiláz és amiloglükozidáz segítségével. Néha az amilolízist egy proteolízis lépés előzi meg pepszinnel és tripszinnel, hogy utánozzák a gyomor és a belek működését. Az RS mennyiségét vagy közvetlenül a maradékban, vagy a teljes keményítő és az emészthető keményítő közötti különbségként határozzák meg. Az új eljárások elve az, hogy in vitro RS-nek azt a keményítőt nevezik, amely nem hidrolizálódik az alfa-amilázzal végzett inkubációval. Amiloglükozidázt azért adnak hozzá, hogy elkerüljék az amiláz hidrolízis melléktermékei által okozott gátlást. A hidrolízis termékeket 80%-os etanollal extrahálják és elöntik. Az RS-t ezután 2 mólos káliumhidroxidban feloldják, és amiloglükozidázzal hidrolizálják. Az eljárás viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb képzettséget.
ISBN:2734-7109
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry / szerk. Majdik Kornélia. - p. 25. -
További szerzők:Mezőszentgyörgyi Dávid (agrár) Szabari Miklós Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1