Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108101
Első szerző:Kiss Dóra
Cím:Fehérjetartalom és aminosav-összetétel meghatározása fotometriás módszerekkel / Kiss Dóra, Csapó János
Dátum:2018
Megjegyzések:A fehérjék a takarmányok és élelmiszerek legfontosabb és legértékesebb makrokomponensei, mert a fehérjék esszenciális aminosavai az élő szervezetek számára nélkülözhetetlenek. A fehérjék és az aminosavak meghatározása ezért élelmiszerek és takarmányok előállításánál rendkívül fontos. A kutatásunk célja olyan fotometriás módszerek kidolgozása, amelyekkel a fehérjék meghatározása egyszerű, és nagyműszerek alkalmazása nélkül is kivitelezhető. Ugyancsak szeretnénk kidolgozni fotometriás módszereket néhány esszenciális aminosavra (lizin, metionin, triptofán, treonin, valin) és a félig esszenciális cisztinre-ciszteinre. Eredményeinket a szabványos módszerekkel kapott eredményekhez kívánjuk hasonlítani. Az új módszerek kidolgozásához szükséges a már meglévők pontos ismerete, éppen ezért korábbi munkáink során arra törekedtünk, hogy minél több fotometriás módszert ismerjünk meg. Eddigi vizsgálataink folyamán takarmányalapanyagok fehérjetartalmát határoztuk meg Biuret-, és Nessler-módszerekkel, melynek során a Kjeldahl-féle roncsolást használtuk a minták előkészítésére. A továbbiakban takarmányok és élelmiszerek aminosavösszetételét szeretnénk meghatározni a fehérjék hidrolízisét követően fotometriás módszerekkel. A savas módszerek közül legalkalmasabbnak tűnik a 6M sósavval végzett hidrolízis, de a triptofán meghatározásához bárium-hidroxiddal kell hidrolizálnunk a fehérjét. A hidrolízis után a legfontosabb esszenciális aminosavakat határozzuk meg fotometriás módszerekkel.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 58. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1