Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM114874
Első szerző:Répás Zoltán (Okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Az extrudált polisztirol alapú csomagolóanyagok élelmiszerbiztonsági kockázatának elemzése / Répás Zoltán
Dátum:2023
Megjegyzések:Az extrudált polisztirol (XPS) alapú élelmiszer csomagolóanyagok lehetséges egészségkárosító hatásai elsődlegesen kémiai veszély eredetűek. A leggyakrabban előforduló szennyező anyag a sztirol, amely a WHO besorolása szerint rákkeltő. Az utóbbi évekig égéskésleltetőkként használt és a környezetben felhalmozódó hexabróm-ciklodekánt (HBCD) használata ma már világszerte tiltott. A szintén rákkeltő biszfenol-A (BPA) felhasználásával kapcsolatban nem egységesek a különbféle szabályzó intézkedések, az EU-ban tiltott, az USA-ban engedélyezett. Nem teljesen feltártak az élelmiszerbe kerülő különbféle kémiai anyagok egymásra gyakorolt hatásaik, illetve a szervezetbe orális úton jutó mennyiség mérhetetlen. A tanulmány alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az XPS alapú élelmiszer csomagolóanyagok élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek, melynek megszüntetése vagy biztonságos szintre történő csökkentése még nem teljesen befejezett és egészségkárosító hatásaik teljesen még nem ismertek.
ISBN:978-963-490-525-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tanulmány, értekezés
könyvrészlet
extrudált polisztirol
csomagolás
élelmiszerbiztonság
kioldódás
Megjelenés:Minőségvizsgálattól az élelmiszerbiztonságig / szerk.Máthé Endre, Sipos Péter, Szepesi Judit. - p. 201-209. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1