Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM115513
035-os BibID:
(WoS)001100140000001 (Scopus)85174411475
Első szerző:
Vincze Ferenc (táplákozástudományi szakember, epidemiológus)
Cím:
Eating out intensity, ultra-processed foods and body mass index among Albanian youth / Ferenc Vincze, Taulant Muka, Fabian Eichelmann, Erand Llanaj
Dátum:
2023
ISSN:
1368-9800
Megjegyzések:
Objective: Ultra-processed foods (UPF) and eating out of home (OH) are changing nutrition, particularly among youth in constrained settings. We aimed to assess the role of eating OH intensity on the associations of UPF and unprocessed or minimally processed foods (UMPF) with BMI among Albanian youth. Design: Cross-sectional. Setting: Albania, a south-eastern European country. Participants: 281 youth, predominantly females. Methods: UPF and UMPF were defined based on NOVA, while eating OH intensity based on energy percentage from OH foods. Multivariable models tested associations of UPF and UMPF with BMI stratified by eating OH intensity, controlled for relevant covariates including diet quality, portion size and costs. Results: The respondents age ranged between 18 and 23 years with a female predominance (87.5 %). Mean energy from UPF and UMPF was 846 (sd: 573.0) and 802.9 (422.5) kcals, respectively. Among substantial at home eaters UPF intake was not associated (beta = -0.07, 95 % CI (-0.13, 0.267)) with BMI; however, UMPF negatively associated with BMI (beta = -0.24, 95 % CI (-0.43, -0.06)). Among those defined as substantial OH eaters, UPF (beta = 0.24, 95 % CI (0.08, 0.40)) and UMPF (beta = 0.18, 95 % CI (0.04, 0.33)) were positively associated with BMI. Conclusions: Our findings provide evidence for the hypothesis that eating OH plays an important role in the association of UPF and UMPF with BMI in youth. While causality cannot be established due to cross-sectional design, to the best of our knowledge, we provide the first assessment of UPF and UMPF intake in a south-eastern European setting, while highlighting the need for establishing and integrating youth nutrition into national nutritional surveillance systems for key dietary risk factors in Albania.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
youth
BMI
eating out of home
diet quality
Megjelenés:
Public Health Nutrition. - 26 : 12 (2023), p. 2953-2962. -
További szerzők:
Muka, Taulant
Eichelmann, Fabian
Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus)
Pályázati támogatás:
DFG-German Research Foundation
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.