Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM117648
035-os BibID:
(cikkazonosító)106759 (Scopus)85182505982
Első szerző:
Giri, Souvik
Cím:
Ultrasound assisted phytochemical extraction of persimmon fruit peel: Integrating ANN modeling and genetic algorithm optimization / Souvik Giri, Kshirod Kumar Dash, GVS Bhagya Raj, Béla Kovács, Shaikh Ayaz Mukarram
Dátum:
2024
ISSN:
1350-4177
Megjegyzések:
In the present study, ultrasound assisted extraction (UAE) of phytochemicals from persimmon fruit peel (PFP) was modeled using an artificial neural network (ANN) and optimized byintegrating with genetic algorithm (GA). The range of process parameters selected for conducting the experiments was ultrasonication power (XU) 150 - 350 W, extraction temperatures (XT) 30 - 70°C, solid to solvent ratio (XS) 1:15 - 1:35 g/ml, and ethanol concentration (XC) 40 - 80%. The range of responses total phenolic content (YP), antioxidant activity (YA), total beta carotenoid (Y?) and total flavonoid content (YF) at various independent variables combinations were found to be 7.72 - 24.62 mg GAE/g d.w., 51.44 - 85.58 %DPPH inhibition, 24.78 - 56.56 ?g/g d.w. and 0.29 - 1.97 mg QE/g d.w. respectively. The modelling utilised an ANN architecture with a configuration of 4-12-4. The training process employed the Levenberg?Marquardt method, whereas the activation function chosen for the layers was the log sigmoid. The optimum condition predicted by the hybrid ANN-GA model for the independent variables, XU, XT, XS and XC was found to be 230.18 W, 50.66 ?C, 28.27 g/ml, and 62.75% respectively. The extraction process was carried out for 25 minutes, with 5-minut intervals, at various temperatures between 30 and 60 ?C, to investigate the kinetic and thermodynamic characteristics of the process, under the optimal conditions of XU, XS and XC. The UAE of phytochemicals from persimmon peel followed pseudo second order kinetic modeland the extraction process was endothermic in nature.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
kutatási jelentés
folyóiratcikk
Persimmon peel
Ultrasonication
Artificial neural network
Kinetics
Megjelenés:
Ultrasonics Sonochemistry. - 102 (2024), p. 1-12. -
További szerzők:
Dash, Kshirod Kumar
Raj, Bhagya
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate)
Pályázati támogatás:
TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.