Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM120338
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Lucerna barnalé hasznosítása alga-baktérium társkultúra táptalaj-összetevőjeként / Barna Döme; Fári Miklós; Bákonyi Nóra
Dátum:2021
Megjegyzések:A XXI. században az egyre növekvő népesség komoly kihívásokat jelent a mezőgazdasági termelés számára, így az alapvető élelmiszerek előállításában is. Ezen belül is a fehérjetermelés egy igen sürgető és területileg szerteágazó probléma. A növekvő igényeket kielégítendő szükségszerűvé vált a változó körülményekhez igazodó mezőgazdasági és ipari termelést folytatnunk, mely a körforgásos gazdálkodás szemléletének alkalmazásával érhető el. A fehérjehiány enyhítésére szolgáló technológia részeként került felelevenítésre az elsőként a huszadik század elején Ereky Károly által kigondolt zöldmalom eljárás. A technológia alkalmazásával magas biológiai értékű termék, ún. levélfehérjekoncentrátum keletkezik. Emellett melléktermékként visszamarad a rost frakció és az ún. barnalé (más néven növényi savó, egy tápanyagokban és fitokemikáliákban gazdag folyadék), melyek szintén értékes és sokoldalúan felhasználható nyersanyagok, ugyanakkor nem megfelelően kezelve komoly környezeti kockázatot jelentenek. Eddigi eredményeink alapján a barnalé megfelelő koncentrációban a növényekre juttatva növekedés serkentő hatást mutatott. Ezalapján feltételeztük, hogy a mikroalgákkal is hasonló eredmény várható, amit Chlorella vulgaris-szal és Arthrospira fajokkal végzett előzetes kísérleteink is alátámasztanak. A mesterséges mikrobiális közösségek növelik a kultúrák stabilitását és egy élő termelési láncot alkotva a bioipar alapját jelenthetik. Célként tűztük ki egy mikroalga törzs és egy nitrogénkötő baktérium faj együttes nevelését barnalé alapú táptalajon. Hipotézisünk szerint a barnalé 5%-os desztillált vizes oldata ideális táptalajként szolgálhat erre a célra. A nitrogénkötő baktérium gyorsíthatja az alga fejlődését a két faj közt kialakuló feltételezett szimbiotikus kapcsolat révén. A kísérletsorozat végén az eredmények ismeretében új kutatási irányt fogalmazhatunk meg, valamint kilátásba helyezhető a pilot kísérletek és az ipari termelés megalapozása.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
lucerna barnalé
alga
mikroalga
alga-baktérium konzorcium
társkultúra
Megjelenés:Absztraktkötet : Környezet, Egészség, Biztonság (EHS) Nemzetközi Szimpózium 2021. - p. 18
További szerzők:Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1