Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM120721
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Pleurotus ostreatus Mushroom : A Promising Feed Supplement in Poultry Farming / Gréta Törős, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Ferenc Peles, Gabriella Gulyás, Levente Czeglédi, Mahendra Rai, József Prokisch
Dátum:2024
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushrooms are cultivated on diverse by-products based on substrates that hold promise for mitigating antibiotic usage in the poultry industry and reducing environmental pollution. By incorporating agricultural by-products into mushroom cultivation, the functionality of the mushroom products can be increased, then the final product can be a more effective feed supplement. After mushroom cultivation, spent mushroom substrate (SMS) can be valorized, due to the presence of huge amounts of bioactive compounds like beta-glucan, chitin, polyphenols, and flavonoids related to mycelia. As a prebiotic and antimicrobial feed supplement, these mushrooms positively influence gut microbiota, intestinal morphology, and thus overall poultry well-being. This article underscores the potential of solid-state fermentation (SSF) to enhance the bioactivity of oyster mushrooms and their derivatives, offering a cost-effective and efficient strategy for transforming unconventional feeding materials. Moreover, it emphasizes broader implications, including the reduction of antibiotic dependence in poultry farming, highlighting the promising integration of oyster mushrooms and their derivatives for sustainable and environmentally conscious poultry production.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
solid-state fermentation
spent mushroom substrate
by-products
bioactive compounds
prebiotics
antimicrobial agents
reduction of antibiotic usage
poultry
Pleurotus ostreatus
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 14 : 5 (2024), p. 1-19. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Béni Áron (1978-) (vegyész) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Rai, Mahendra Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1