CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM083730
035-os BibID:(cikkazonosító)247 (WoS)000521366400019 (Scopus)85079425405
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:Chemical Traits of Fermented Alfalfa Brown Juice: Its Implications on Physiological, Biochemical, Anatomical, and Growth Parameters of Celosia / Bákonyi Nóra, Kisvarga Szilvia, Barna Döme, Tóth O. Ibolya, Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Kovács Szilvia, Rozbach Margaréta, Fehér Csaba, Nevien Elhawat, Tarek Alshaal, Fári Miklós Gábor
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Brown juice is a byproduct of fractionated green biomass during leaf protein isolation. It represents approximately 45%?50% of the total pressed fresh biomass. Disposal of brown juice is a serious issue in leaf protein production due to its high biological oxygen demand and carbohydrates content. The current study aimed to find a possible potential use of brown juice. Therefore, chemical and biochemical properties of brown juice?derived from alfalfa green biomass?were determined before and after fermentation by lactic acid bacteria. Additionally, the growth stimulation potential of fermented brown juice on plumed cockscomb (Celosia argantea var. plumose 'Arrabona') plants were tested. Celosia seedlings were sprayed at different rates of fermented brown juice (i.e., 0.5%, 1%, 2.5%, 5%, and 10%) and tap water was applied as control. The results revealed that lactic acid bacteria successfully enhanced the stabilization of brown juice via reducing sugars content and increasing organic acids content. After fermentation, contents of glucose monomers were 15 times lower; while concentrations of lactic and acetic acids increased by 7- and 10-fold, respectively. This caused a reduction in the pH of fermented brown juice by 13.9%. Treating Celosia plants at lower rates of fermented brown juice (up to 1.0%) significantly induced their growth dynamics and antioxidant capacity. Higher values of vegetative parameters were measured in treated plants compared to control. The brown juice treatments caused significant changes in histological parameters as well. The activity of catalase and peroxidase increased in plants that received fermented brown juice especially at low rates. Moreover, an increase in water-soluble protein and phenol was measured in different tissues of plants sprayed with fermented brown juice. Malondialdehyde content was lowered in treated plants compared to control. Fermented brown juice at high rates slightly reduced the amount of photosynthetic pigments; however, this reduction was not reported for low rates of fermented brown juice. These results surely illustrate the potential use of fermented alfalfa brown juice as a growth stimulator for crops particularly at rates below 2.5%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
deproteinized leaf juice
fermentation
lactic acid bacteria
plant nutrition
antioxidant capacity
ornamental plants
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 2 (2020), p. 1-22. -
További szerzők:Kisvarga Szilvia (1984-) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Tóth O. Ibolya El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Abdalla, Neama Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Rozbach Margaréta Fehér Csaba Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM084707
035-os BibID:(cikkazonosító)384 (WoS)000529377300070 (Scopus)85081693511
Első szerző:Basal Oqba (agrármérnök)
Cím:The Combined Effect of Drought Stress and Nitrogen Fertilization on Soybean / Oqba Basal, András Szabó
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 3 (2020), p. 1-18. -
További szerzők:Szabó András (1978-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM090210
035-os BibID:(WoS)000602262000001 (Scopus)85109114310 (cikkazonosító)1999
Első szerző:Csajbók József (agrármérnök)
Cím:Photosynthetic and Agronomic Traits of Winter Barley (Hordeum vulgare L.) Varieties / Csajbók József, Pepó Péter, Kutasy Erika
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:We tested six winter barley (Hordeum vulgare L.) cultivars in a small plot field experiment, measuring photosynthesis and other parameters three times during the growing season. Four genotypes?Andoria, Jakubus, Paradies and Zophia?are new, promising varieties with requirements of intensive technology, high yield potential and very good disease resistance. The two popular Hungarian varieties (KG Apavár and KG Puszta) are relatively old but they have good tolerance to extreme ecological conditions and outstanding resistance and winter hardiness. The aim of our research was to test the new varieties' performance. Several recent studies found close connections among various photosynthetic parameters in barley, and we confirmed that in our research. There were significant differences between the varieties in the assimilation rate?the highest values were measured at the BBCH 47?49 stage (end of booting), except Jakubus and Zophia, where the highest values were at BBCH 73?75 (milk ripe). The cultivars' response to irradiation change varied, especially at higher photosynthetic photon flux density (PPFD) levels. In April and May, the plants were in drought stress according to the intercellular CO2 level and the total conductance to carbon dioxide. The differences between the air and leaf temperature were also low, indicating water stress, but the assimilation rate was relatively high (9.07?14.09 ?mol m?2 s?1).We found a close connection between normalized difference vegetation index (NDVI) values and grain protein content in each of the tested barley cultivars. The correlation was significant, at p = 0.01 level. The protein yield per hectare was determined rather by grain yield than protein content. The relationship between the NDVI values and grain yield was moderate, but NDVI values and protein content are in strong correlation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
winter barley
photosynthesis parameters
cultivars
nutrient supply
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 12 (2020), p. 1999-2018. -
További szerzők:Pepó Péter (1955-) (agrármérnök) Kutasy Erika (1974-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM085472
035-os BibID:(cikkazonosító)657 (WoS)000541750900131 (Scopus)85084314447
Első szerző:Kisvarga Szilvia
Cím:Fermented Alfalfa Brown Juice Significantly Stimulates the Growth and Development of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) Plants / Kisvarga Szilvia, Barna Döme, Kovács Szilvia, Csatári Gábor, O. Tóth Ibolya, Fári Miklós Gábor, Makleit Péter, Veres Szilvia, Alshaal Tarek, Bákonyi Nóra
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 5 (2020), p. 1-16. -
További szerzők:Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Csatári Gábor (1996-) (növényorvos) Tóth Ibolya, O. (agrár) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Makleit Péter (1966-) (növényélettanász) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM100887
035-os BibID:(cikkazonosító)700 (WoS)000775383400001 (Scopus)85127021698
Első szerző:Makleit Péter (növényélettanász)
Cím:First Report of Benzoxazinoid Compounds in Woolly Cupgrass (Eriochloa villosa Thunb. Kunth), an Invasive Plant / Makleit Péter, Szilágyi Arnold, Veres Szilvia
Dátum:2022
ISSN:0002-1962 1435-0645
Megjegyzések:Abstract: Woolly cupgrass (Eriochloa villosa Thunb. Knuth) is a common weed which is native to East Asia. It also was introduced into North America and Europe. The problems related to controlling this annual weed are due to its germination characteristics, low susceptibility to certain herbicides and considerable competitiveness against other plant species. Several genera of the Panicoideae subfamily contain benzoxazinoids, therefore we hypothesized that woolly cupgrass also produces these chemicals. To test this hypothesis, the benzoxazinoid content of plants at the flowering stage was investigated. Our results demonstrate the presence of benzoxaziniods in woolly cupgrass and this represents the first report of these compounds in this species within the Poaceae family and the Panicoideae subfamily. Benzoxazinoids likely account for the rapid spread and ecological success of woolly cupgrass in its invasive range.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 12 : 3 (2022), p. 1-4. -
További szerzők:Szilágyi Arnold (1983-) (okleveles agrármérnök) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM117269
035-os BibID:(cikkazonosító)2792 (WoS)001119547500001 (Scopus)85178329069
Első szerző:Veres Szilvia (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító)
Cím:Photosynthetic Adaptability of Crops under Environmental Change / Szilvia Veres, Tibor Janda
Dátum:2023
ISSN:2073-4395
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok szerkesztőségi anyag
folyóiratcikk
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 13 : 11 (2023), p. 1-3. -
További szerzők:Janda Tibor
Pályázati támogatás:TKP2021- NKTA-06
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1