CCL

Összesen 23 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091137
Első szerző:Burján Zita (agrármérnök)
Cím:A búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változása műtrágyázás hatására / Burján Zita Kata, Andrási Dávid, Győri Zoltán
Dátum:2014
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
liszt
trágyázás
npk
búzaliszt
fehérjetartalom
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 60 : 1 (2014), p. 50-57. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM090492
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Élelmiszer-hamisítás és kimutatása = Food adulteration / Csapó János, Albert Csilla, Csapóné Kiss Zsuzsanna
Dátum:2017
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
élelmiszerhamisítás
Élelmiszertudományok
food science
food adulteration
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati közlemények. - 63 : 1 (2017), p. 1467-1469. --
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM066490
035-os BibID:(Scopus)85015327685
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Fajtamézek botanikai eredetének vizsgálata / Czipa Nikolett, Novák Anna, Kovács Béla
Dátum:2016
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati közlemények. - 62 : 4 (2016), p. 1317-1324. -
További szerzők:Novák Anna (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM063471
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Magyar termelői mézek elemtartalma / Czipa Nikolett, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2010
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 56 : 3 (2010), p. 153-163. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM001476
Első szerző:Győri Zoltán (vegyész)
Cím:Az élelmiszertudományi képzés fejlődése a Debreceni Egyetemen / Győri Zoltán, Ungai Diána
Dátum:2007
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 53 : 1 (2007), p. 8-12. -
További szerzők:Ungai Diána (1980-) (agrármérnök)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM092554
035-os BibID:(Scopus)85116133307
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Élelmiszerekből izolált Staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Gasparik Judit, Pocklán Edit, Sipos Rita, Erős Ágnes, Petróczki Flóra Mária, Szűcs Kata Dorina, Albert Ervin, Micsinai Adrienn
Dátum:2021
ISSN:0422-9576
Megjegyzések:A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét már számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF MS technikával, továbbá az antibiotikum rezisztens törzsek multilókusz szekvencia tipizálása (MLST). A vizsgálat során 47 koaguláz-pozitív (CPS) és 30 koaguláz-negatív Staphylococcus (CNS) izolátumot gyűjtöttünk. A MALDI-TOF MS vizsgálat során, minden CPS izolátum (n=47) S. aureus fajnak bizonyult, míg a CNS törzsek esetében 8 különböző fajt azonosítottunk. Két S. aureus törzs esetében állapítottunk meg methicillin-rezisztenciát, melyek közül az egyik izolátum eddig még nem ismert szekvencia típusba, míg a másik MRSA törzs az ST398 típusba tartozott, mely a mezőgazdasági haszonállatokból izolált MRSA törzsek leggyakoribb típusa az EU/EGT területén.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
élelmiszer
Staphylococcus
antibiotikum rezisztencia
MALDI-TOF MS
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 2 (2021), p. 3360-3382. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Gasparik Judit (1965-) (biológus, mikrobiológus) Pocklán Edit (1980-) (biológus, mikrobiológus) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Petróczki Flóra Mária (1992-) (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök) Szűcs Kata Dorina (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Albert Ervin (1988-) (állatorvos) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-19-3-III
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM110293
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2022
Megjelenés:Utánközlés / fordítás
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Many studies are published on food fortification, as the production, testing and consumption of functional foods has become a central issue these days. Bread is one of our important staple foods, and we also regularly eat various spices. Bread may also contain spices. In the course of our work, bread recipes containing different spices in different quantities were developed. In this study, the macroelement content of seven spices (basil, dill, oregano, caraway, chives, rosemary and garlic granules) and 42 fortified breads were determined using an inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES), and their contribution to the nutrient reference value (NRV) was calculated. Based on the measured concentrations, higher element contents were measured in the spices used by us compared to the values of other studies. Outstanding results values were determined in basil, dill, oregano and chives. In the case of breads, the calcium, potassium and magnesium content of the products made with the above-mentioned spices was higher than the data found in the literature. Taking into account the results, it was possible to produce macroelement-containing products that contribute to the body's daily macroelement needs more than usual.
Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök): Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
spices
bread
fortification
macroelement
nutrient reference value (NRV)
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4047-4057. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
   Lásd még:
Egyéb kapcsolat (1)
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM110290
035-os BibID:(Scopus)85124580039
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Examination of breads enriched with dried basil and evaluation of the results / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2021
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Both bread and spices play an important role in our daily diet. Basil is an extremely popular spice, the beneficial effects of which have long been known. This is why the enrichment of breads with commercially available dried basil was carried out. In the case of basil, its antioxidant and element contents were determined. With respect to these parameters, results indicating outstandingly advantageous properties were obtained. During the enrichment, 6 different concentrations were used and a control sample was prepared that did not contain basil. As the amount of spice was increased, the total polyphenol content (TPC), flavonoid and macronutrient contents of the breads also increased. There was no difference between the products in terms of their crude fat content. In the case of the protein content, a minimal increase was measured with increasing spice concentration.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
functional food
Element content
flavonoid content
total polyphenol content (TPC)
Basil
Bread
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 4 (2021), p. 3672-3678. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM110250
035-os BibID:(Scopus)85088855311
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire = Functional bread, or the effects of garlic and its products on certain parameters of bread / Kántor Andrea, Fischinger László Ádám, Alexa Loránd, Papp-Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2019
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Napjainkban a kenyér fogyasztása szinte mindennapos. Mivel a fokhagyma jótékony hatása közismert, ezért is gondoltunk arra, hogy a kenyérbe sütve azt, egy kellemes ízű és élettanilag is kedvező hatású terméket hozhatunk létre. A kísérlethez fokhagymát, fokhagymakrémet és fokhagyma granulátumot használtunk különböző koncentrációkban, melyeket előzetes vizsgálatok alapján választottunk ki. Az elkészült termékeknél vizsgáltuk, hogy a kontroll kenyerünkhöz képest a dúsítások milyen mértékben változtatták meg a termékben az antioxidáns hatású vegyületek, valamint makroelemek mennyiségét. Az eredményeket statisztikai programmal is elemeztük, amelynek alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált paraméterekben igazolható különbségeket sikerült kimutatni az egyes kísérleti cipók között. Az összes polifenol-tartalomban egyértelmű növekedést értünk el, az elemtartalom esetében azonban változatos eredményeket kaptunk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 65 : 4 (2019), p. 2704-2714. -
További szerzők:Fischinger László Ádám Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM108381
035-os BibID:(Scopus)85139623262
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2022
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV ? Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában.
Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök): Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
fűszerek
kenyér
dúsítás
makroelem
táplálkozási referenciaérték (NRV)
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4036-4046. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
   Lásd még:
Egyéb kapcsolat (1)
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM103584
035-os BibID:(Scopus)85124581122
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2021
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Úgy a kenyér, mint a fűszerek fontos szerepet játszanak a mindennapi táplálkozá- sunkban. A bazsalikom egy rendkívül kedvelt fűszer, melynek jótékony hatásai már régóta ismertek. Ezért is végeztük el a kenyerek kereskedelmi forgalomban kapható szárított bazsalikommal való dúsítását. A bazsalikom esetében meghatároztuk annak antioxidáns hatású vegyület-, valamint elemtartalmát. E paraméterek tekin-tetében kiemelkedően előnyös tulajdonságokra utaló eredményeket kaptunk. A dúsítás során 6 különböző koncentrációt alkalmaztunk, valamint egy kontroll mintát készítettünk, amely nem tartalmazott bazsalikomot. A fűszer mennyiségének növelésével a kenyerekben nőtt az összes polifenol (TPC ? Total Polyphenol Content)-, flavonoid- és makroelem tartalom. A nyerszsír tartalomban nem tapasztaltunk eltérést a termékek között. A fehérjetartalom esetében minimális növekedést mértünk a fűszer koncentráció- jának növelésével.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 4 (2021), p. 3665-3671. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM108317
035-os BibID:(Scopus)85079869043
Első szerző:Ozsváth Xénia Erika
Cím:Real-Time PCR készülék bevezetése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal debreceni laboratóriumában Salmonella kimutatás céljából = [Introduction of a real-time PCR instrument in the Debrecen laboratory of the National Food Chain Safety Office for Salmonella detection] / Ozsváth Xénia Erika, Keszler Ibolya, Rigó Karolina, Pál Károly
Dátum:2019
ISSN:0422-9576 2676-8704
Megjegyzések:A szalmonellózis a legelterjedtebb zoonózisok közé sorolható, amely Európa-szerte élen jár az emberre is terjedő állatbetegségek terén [1]. Ebből kifolyólag a Salmonella spp. élelmiszermintákból horizontális módszerrel történő kimutatása a kiemelt jelentőségű mikrobiológiai vizsgálatok közé sorolható a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal Debreceni Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumában. Mivel az MSZ EN ISO 6579-1:2017 szabvány szerint alkalmazott Salmonella-kimutatási módszer roppant időigényes (legalább 3 munkanap), ezért a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal Debreceni Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumában dolgozó szakemberek úgy döntöttek, hogy bevezetik egy a Real-Time PCR készülék használatán alapuló gyorsmódszer alkalmazását. A módszer alkalmazhatóságát a Salmonella húsmintákból történő kimutatásának eredményei alapján vizsgáltuk. A horizontális és a molekuláris biológiai módszerrel kapott eredményeket összehasonlítva csekély eltérést tapasztaltunk; a két módszer eredményei 99%-ban megegyeztek egymással. A Real-Time PCR hatékonyságát (99,3%) figyelembe véve az új módszer bevezetése kapcsán biztató következtetések vonhatók le.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati közlemények. - 65 : 3 (2019), p. 2591-2605. -
További szerzők:Keszler Ibolya Rigó Karolina Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2