CCL

Összesen 9 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM043527
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Proline content of different honey types / N. Czipa, M. Borbély and Z. Győri
Dátum:2012
ISSN:0139-3006
Megjegyzések:In this study we examined the proline content of 143 honey samples with different fl ower origin. Some of thesamples originated from commercial trade, the others came directly from beekeepers. We measured the prolinecontent of beekeepers' honeys and the received results were compared to the results of commercial honeys. Theeffects of added sugar products and heating on the quality parameters were also studied.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
honey
proline
heating
Megjelenés:Acta alimentaria. - 41 : 1 (2012), p. 26-32. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM069557
Első szerző:Diósi Gerda (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Role of the farinograph test in the wheat flour quality determination / G. Diósi, M. Móré, P. Sipos
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
farinograph
wheat
flour
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 8 (2015), p. 104-110. -
További szerzők:Móré Mariann (1985-) (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM092172
035-os BibID:(WoS)000590169300009 (Scopus)85090884566
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Molecular typing of foodborne coagulase-positive Staphylococcus isolates identified by MALDI-TOF MS / B. Horváth, F. Peles, A. Szél, R. Sipos, Á. Erős, E. Albert, A. Micsinai
Dátum:2020
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:The aim of the study was the identifi cation and characterisation of coagulase-positive Staphylococcus bacteria obtained from food matrices by mass spectrometry and molecular methods. A total of 46 coagulase-positive Staphylococcus isolates were collected from diff erent foodstuff s. The Staphylococcus isolates were identifi ed by MALDI-TOF MS and confi rmed by the presence and sequence analysis of the Staphylococcus protein A gene. Staphylococcal enterotoxin genes were also investigated by multiplex PCR. Based on the identifi cation of strains by the MALDI-TOF MS technique and spa-typing, all strains were identifi ed as Staphylococcus aureus. Based on their MS peak profi les, the isolates matched the spectra of three S. aureus reference strains in the Bruker MALDI Biotyper database, with identifi cation scores higher than 1.999 in the case of all 46 (100%) isolates. The isolates showed great genetic variability. Twenty spa types were identifi ed, from which most lineages are capable of colonizing humans. Fifty percent of the strains harboured at least one of four enterotoxin genes (seg, seh, sei, and ser), but none of the classical enterotoxin genes could be detected.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
staphylococcus
foodborne-pathogens
MALDI-TOF MS
molecular typing
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 49 : 3 (2020), p. 307-313. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Szél András (1972-) (laboratóriumi szakorvos) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Albert Ervin (1988-) (állatorvos) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM091439
035-os BibID:(WoS)000649555900002 (Scopus)85113795921
Első szerző:Illés Árpád (növényorvos)
Cím:Effect of nitrogen fertiliser on the rate of lipid peroxidation of different maize hybrids in a long-term multifactorial experiment / Illés Árpád, Bojtor Csaba, Széles Adrienn, Seyed Mohammad Nasir Mousavi, Tóth Brigitta, Nagy János
Dátum:2021
ISSN:0139-3006 1588-2535
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 50 : 2 (2021), p. 162-169. -
További szerzők:Bojtor Csaba (1993-) (okleveles növényorvos) Széles Adrienn (1980-) (okleveles agrármérnök) Mousavi, Seyed Mohammad Nasir (1988-) (agrármérnök) Tóth Brigitta (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár)
Pályázati támogatás:NKFIH-1150-6/2019
FIKP
UNKP-19-3
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM069556
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Investigation of rheological properties winter wheat varieties during storage / M. Móré, G. Diósi, P. Sipos, Z. Győri
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
winter wheat
reological properties
storage
valorigraph test
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 8 (2015), p. 63-69. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM079217
Első szerző:Olamideo, Fadairo
Cím:Development of fortified bakery products based on kokoro, a traditional Nigerian snack / Fadairo Olamideo, Diósi Gerda, Mironescu Ion, Máthé Endre
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Variants of kokoro snack samples were produced by fortification of maize flour-Fibersol 2-whey protein blends at 1% each with functional ingredients (ginger, fenugreek, turmeric, spirulina, red paprika) and a final blend containing all the functional ingredients at 1% level each. The resultant kokoro snack samples produced were evaluated for proximate composition and sensory qualities. The results of proximate analysis showed a significant (P < 0.05) difference in moisture, protein, ash content, crude fat, crude fibre, carbohydrate content, and energy values in all the blends of the kokoro snack sample and ranged from 51.20% to 36.80%, from 4.46% to 3.85%, from 1.15% to 0.98%, from 0.13% to 0.00%, from 4.93% to 3.94%, from 53.57% to 39.2, and from 232.30 kcal/100 g to 172.99 kcal/100 g respectively. There was also a significant (P < 0.05) difference in the sensory attributes of all kokoro samples in terms of appearance, aroma, taste, texture, and overall acceptability. The kokoro snack blend R 97:1:1:1 (Maize: Fibersol 2: Whey protein: Red paprika) was most preferred by the panellists, having the highest mean sensory score of 8.97. The results of the evaluation of the kokoro snack samples showed that an acceptable fortified bakery product based on kokoro can be produced by the addition of maize flour-Fibersol 2-whey protein blends to red paprika and ginger at 1% level of fortification. This will further encourage the cultivation and utilization of these spices in food formulation and hence provide health-promoting benefits to target consumers.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
maize
fortification
functional ingredients
proximate composition
sensory qualities
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 145-160. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Mironescu, Ion Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM073025
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Changes in fatty acid composition of different milk products caused by different technology / R. V. Salamon, Zs. Mándoki, Zs. Csapó-Kiss, A. Győri, Z. Győri, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The fatty acid composition of cow's milk with fat contentsof 3.6%, Dalia cheese with fat contents of 44%, butter with fat contentsof 80% and margarine with fat contents of 24% was determined after aheat treatment performed on cooking plate and microwave treatment,respectively of different durations. The biggest difference was obtainedfor oleic acid and elaidic acid since with the exception of the margarinein each case proportion of the cis-configurated oleic acid decreased whilethat of the trans-configurated elaidic acid increased. For all of the otherfatty acids in the foodstu?s examined no such differences were obtainedregarding change in fatty acid composition, which differences could in-?uence healthy nutrition to considerable extent, therefore we can take itas a fact that neither heat treatment performed on a traditional cookingplate nor microwave treatment affects considerably the composition offood fats.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
milk, cheese
butter,
margarine
fatty acid composition
cis-trans isomers
microwave
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 101-109. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Győri A. Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM073006
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:The influence of the season on the fatty acid composition and conjugated linoleic acid content of the milk / R. V. Salamon, E. Varga-Visi, Zs. Csapó-Kiss, A. Győri, Z. Győri, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The purpose of the research was to determine the fatty acidcomposition of milk of general varieties in Hungary that is HungarianSimmenthal, Red Holstein Friesian and Black Holstein Friesian and the changes in the fatty acid composition of their milk fat throughout theyear with special respect to the conjugated linoleic acid content. Theamount of unsaturated fatty acids (oleic acid, linoleic acid and linolenicacid) including conjugated linoleic acid was higher in summer than inwinter. In the case of the saturated fatty acids (butyric acid, caproicacid, caprylic acid, capric acid, myristic acid, palmitic acid and stearicacid) an opposite tendency has been shown. The amount of conjugatedlinoleic acid ranged from 0.8 to 1.4%, with an average value of 1.1%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
conjugated linoleic acid
fatty acids
milk fat
season
Hungarian Simmenthal
Red Holstein Friesian
Black Holstein Friesian
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 89-100. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Győri A. Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM094837
035-os BibID:(WoS)000649555900007 (Scopus)85113723646
Első szerző:Tonamo, Andualem (milk microbiologist)
Cím:Identification of ovine-associated staphylococci by MALDI-TOF mass spectrometry / A. Tonamo, I. Komlósi, L. Varga, M. Kačániová, F. Peles
Dátum:2021
ISSN:0139-3006 1588-2535
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
milk microbiology
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 50 : 2 (2021), p. 210-218. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Varga L. Kačániová, M. Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1