CCL

Összesen 60 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079228
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determining the antioxidant compounds of beer / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:The increasing consumption of beer indicates the necessity of the thorough analysis of its composition. In this study, the total phenolic content, flavonoid content and colour intensity of 24 beer samples have been determined. The samples contained pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat beers. The aim of the study was to determine the amount of the antioxidant compounds in beer, as well as to find correlation between different beer types and the above mentioned parameters. Dark barley samples contained phenolic compounds in the highest concentrations, and it can also be concluded that dark beers contain phenolic compounds and flavonoids in higher concentrations than pale beers in the case of barley and wheat samples. According to the performed statistical analysis, these beer types cannot be differentiated based on the analysed parameters. The highest percentage of correctly classified samples could be observed in case of dark barley samples, but this value has only been 75%, and the total result of correctly classified cases was only 41.7%. The analysis of more samples and parameters is required to carry out a successful differentiation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
beer
TPC
flavonoid
colour
differentiation
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 5-10. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM116972
Első szerző:Baráth Nikolett (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök)
Cím:Overview of test methods used to classify wheat flour and bread samples : REVIEW / Baráth, Nikolett; Ungai, Diána Kinga; Kovács, Béla
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:In Hungary, common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare) is of good quality and world famous. In addition, it plays an important role in the human diet. The classification of flours ground from wheat is quite decisive and there are several methods for its examination. The most important flour testing requirements include moisture content, protein content gluten properties and the most important bakery value number. The measured characteristics give us the opportunity to conclude about the properties of the dough, and then bakery products. Several dynamic and static methods have been developed to study the physical properties of dough. The evaluation of products can be carried out in several respects with the help of a baking test. The multitude of methods currently used to qualify flour, dough and finished products also proves that the overview of the methods is quite topical.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok esettanulmány
folyóiratcikk
flour test
bread test
test loaf
quality
technological property
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2023), p. 27-34. -
További szerzők:Ungai Diána (1980-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM066383
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Peles Ferenc, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
antioxidáns aktivitás
mikrobiológia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 52 (2013), p. 25-30. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM066343
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák szelénspeciációs vizsgálata / Bódi Éva, Andrási Dávid, Kovács Béla
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
étkezési csírák
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 56 (2014), p. 23-28. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM064762
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Molibdénnel kezelt kukorica és napraforgó növények vizsgálata rizoboxos kísérletben / Bódi Éva, Veres Szilvia, Andrási Dávid, Farzaneh Garousi, Várallyay Szilvia, Kovács Béla
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Kukorica
Napraforgó
száraz tömeg
vas
Molibdén
kén
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 64 (2015), p. 11-14. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM060993
Első szerző:Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:Comparison of alveograph and extensigraph properties of winter wheat samples / Norbert Boros, Zsuzsanna Tarján, Éva Mars, Mária Borbély, Zoltán Győri
Dátum:2009
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:The rheological properties of dough are determined by theamount and proportion of gliadin and glutenin proteins.Extensibility and resistance to the extension of doughs which canbe measured using the extensigraph or alveograph allow goodassesment of the baking behavior under realistic conditions. In ourstudy, we compared the extensigraph and alveograph parametersof 87 flour samples. The results showed that the alveographparameters were different from the extensigraph parameters. Theclassification of wheat varieties was different, and the order ofvarieties, as well. The alveograph properties were affected byother factors than the extensigraph properties, except the W value.The two rheological tests did not give similar results, thereforneither test are replaceable.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
rheological property
alveograph
extensigraph
winter wheat
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 36 (2009), p. 27-30. -
További szerzők:Tarján Zsuzsanna (1984-) (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök) Mars Éva Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM060861
Első szerző:Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:Extenzográf alkalmazása a lisztvizsgálatokban / Boros Norbert, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2008
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 32 (2008), p. 17-23. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM016156
Első szerző:Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:The effect of climatic change on the rheological properties of winter wheat doughs / Norbert Boros, Éva Kónya, Sándor Fórián, Zoltán Győri
Dátum:2010
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Acta Agraria Debreceniensis 10 (Supplement): 8th International Scietific Symposium on "Natural Resources and Sustainable Development" : Adaptation to climate change / szerk. Tamás J., Cornel D., Jávor A., Kovács E.
In present paper we have examined the effect of climatic change on the extensigraph characteristics of wheat-flours. The baking quality of winter wheat is largely determined by cultivar, but it can be influenced by weather conditions during growing period. Flours were from 5 cultivars grown at one location in three cropping years. We have found that the extensigraph properties of dough are affected by the weather conditions, nevertheless, different cultivars distinctly react to the increase of temperature and decrease of precipitation. In generally, the higher average day temperature and lower precipitation level is favourable to produce winter wheat flour with better quality.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok konferenciacikk
rheological properties
winter wheat
weather conditions
climatic change
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta Agraria Debreceniensis. - 10 (Supplement) (2010), p. 96-100. -
További szerzők:Kónya Éva (1985-) (biomérnök) Fórián Sándor (1962-2023) (gépészmérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM016155
Első szerző:Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:A fajta és a műtrágyázás hatása a búzalisztek extenzográfos paramétereire / Boros Norbert, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2010
Megjegyzések:Jelen tanulmányunkban a műtrágyázás hatását vizsgáltuk a búzalisztből készült tészták extenzográfos jellemzőire. Az őszi búza sütőipari minősége elsősorban a fajta, tehát a genotípus által meghatározott, azonban a műtrágyázás jelentős mértékben képes befolyásolni azt. Négy őszi búza fajta esetében vizsgáltuk a műtrágyázás extenzográfos mutatókra gyakorolt hatását. A fajták lisztjének fehérjetartalma eltérő volt (11,8, 13,0, 14,3 és 13,07%). Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a tészták reológiai tulajdonságait az alkalmazott műtrágyaadag jelentős mértékben befolyásolja, azonban a különböző fajták eltérő módon reagálnak a műtrágyaadagok növelésére. Pearson korrelációval vizsgáltuk a liszt fehérjetartalma és az extenzográfos jellemzők közötti kapcsolat szorosságát, mely eredményeként megállapítottuk, hogya liszt fehérjetartalma és az extenzográfos paraméterek között szoros kapcsolat található.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
extenzográf
reológiai tulajdonságok
fehérjetartalom
műtrágyázás
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 41 (2010), p. 19-24. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM092858
Első szerző:Csótó András (növényorvos)
Cím:The role of cultivar susceptibility and vineyard age in GTD: examples from the Carpathian Basin / Csótó András, Balling Péter, Nagy Antal, Sándor Erzsébet
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Grapevinetrunk diseases (GTDs) are among the most severe problems in viticulture worldwide. The exact etiology and the role of endophytic microorganisms is not known yet and there is no adequate protection or curative treatment against the disease. Hungarian wineregions are also affected by the disease, and there is restricted information about the rate of infection nation-wide and about the susceptibility of the Hungarian cultivars.The main objectives of our research are to measure the symptom expression and thedamage caused by GTDs, to understand the epidemiology and etiology of the disease to establish a foundation of a proper disease management.Cultivar susceptibility groups were created with the aim to allocate some Hungarian cultivars and the role of vineyard age was also examined in symptom expression.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
etiology
Botryosphaeria stevensii
esca
grapevine trunk diseases
symptom expression
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 57-63. -
További szerzők:Balling Péter (1980-) Nagy Antal (1976-) (biológus) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM079229
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:The effect of collecting area on the element content of Hungarian acacia honeys / Czipa Nikolett, Kántor Andrea, Alexa Loránd, Kovács Béla
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Six macroelements and twelve microelements were identified in thirty-six Hungarian acacia honeys collected from ten counties by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). One-Way ANOVA (LSD and Dunnett T3 test) and linear discriminant analysis (LDA) were used to determine the statistically verified differences among the honey samples with different geographical origin. Significant differences were established among the samples from different counties in Na, P, S, Fe, Ni, Cu and Sr concentrations. Based on the macroelement content of honeys, the separation of samples with different geographical origin was not successful because the percent of correctly categorised cases was only 64.9%. However, examining the As, B, Ba, Cu, Fe Mn, Ni and Sr concentration, the separation of different groups was convincing since the percent of correctly classified cases was 97.2%. Thus, the examination of microelement concentration may be able to determine the geographical origin of acacia honeys.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
acacia honey
collecting area
element content
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - Klsz. (2018), p. 129-138. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM065807
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Termelői és bolti mézek minőségi paramétereinek összehasonlítása / Czipa Nikolett, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2009
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 36 (2009), p. 31-39. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4 5