CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066863
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:The increasing importance of Grapevine Trunk Diseases / Kovács Csilla, Sándor Erzsébet
Dátum:2016
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:Grapevine trunk diseases (GTDs) are destroying the woody parts of the plants, resulting decline or dieback of the grapevine. More detailed research of the GTD began in 1950s, when Hewitt et al. (1957) observed that specific symptoms cannot be detected on the diseased trunks every year. Latest results have also proved that abiotic factors affect the appearance and the severity of the disease. Moreover several pathogenic fungi may play role as causative agents (Bertsch et al., 2013). Eutypa, Botryosphaeria, Phomopsis dieback, esca disease complex, and Petri disease are considered the major GTDs, where a variety of pathogens attack the woody perennial organs of the vine and ultimately lead to the death of the plant (Lehoczky, 1974; Larignon & Dubos, 1997; Rolshausen et al. 2010; Kotze et al., 2011; Bertsch et al., 2013; Fontaine et al., 2015). The GTD incidence has been reported to be increased during the last decades (Úrbez-Torres et al., 2014). The esca incidence has reached 60% to 80% in some old vineyards in southern Italy (Pollastro et al., 2000; Surico et al., 2000; Calzarano & Di Marco, 2007). The disease incidence of the esca was reported to be increased from 1.83% to almost 13%, between 2003 and 2007 in Hungary (Dula, 2011). There was detected a five times increase in the GTD disease incidence in the Tokaj Wine Region, Hungary between 2014 and 2016 (Bihari et al., 2016).
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
GTD
Eutypa
Botryosphaeria and- Phomopsis dieback
esca disease complex
Petri disease
black dead arm
black foot
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 22 : 3-4 (2016), p. 21-30. -
További szerzők:Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
SUPPORTED THROUGH THE NEW NATIONAL EXCELLENCE PROGRAM OF THE MINISTRY OF HUMAN CAPACITIES
Egyéb
COST ACTION FA1303
Egyéb
E. SÁNDOR WAS SUPPORTED BY THE RESEARCH GRANT OF THE UNIVERSITY OF DEBRECEN"
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM088129
Első szerző:Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:Maceration affects mineral composition and pH of wines / Rakonczás Nándor, Andrási Dávid, Murányi Zoltán
Dátum:2015
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:Mineral composition of wines is affected by many ecological and technological factors. These variables are mostly discussed focusing on certification of origin and human health. This paper gives data on possible changes in mineral composition and pH of wines due to 4 hours skin maceration (1st trial) and fermentation sur marc (2nd trial). Experimental site is situated on acidic sandy soil in middle east Hungary. The variety collection was established in 2003 with own rooted planting material in 3x1 m spacing, trained for single curtain training system. Mineral composition of wines was determined with ThermoFischer Scientific iCAP 6300 ICP-OES, pH was measured with pH10pen (VWR International) in field, and with SevenEasyTM pH meter (Mettler Toledo) in laboratory. 1st trial with 9 PIWI white wine grape varieties pointed to demonstrate effects of skin maceration, which is abundantly used to elevate aroma content. 2nd trial with the use of ♭Medina' red PIWI grape variety aimed to demonstrate effects of double pasta skin maceration in rose and red wine technology. Data of 1st trial show, that K, Cu, Mn and P respective increase with skin maceration, despite Fe show considerable decrease. Data of 2nd trial show, that K, Mg, Mn, P, Sr and B increase with longer skin contact and higher fermentation temperature, despite Fe and Ba decrease with this technology. In regard to pH, data show, that skin maceration and fermentation sur marc increase K content with about 30-70% respectively, withstanding that pH also increase with a considerable 0,4-0,5 value. K content can be higher in the end product, despite to earlier higher level of tartrate formation. An attention should be driven to lower level of tartaric acid and consequently higher pH characteristic for wines produced with the application of skin maceration or fermentation sur marc.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
wine
maceration
mineral composition
pH
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 21 : 3-4 (2015), p. 25-29. -
További szerzők:Rakonczás Nándor (1978-) (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Murányi Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM087426
Első szerző:Tóth Anna Rita (kertészmérnök)
Cím:Rheological evaluation of industrial tomato in raw and processed condition / Tóth Anna Rita, Tóthné Bogárdi Andrea, Rubóczki Tímea, Takácsné Hájos Mária
Dátum:2020
ISSN:1585-0404 2676-931X
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
industrial tomato
tomato genotypes
rheological evaluation
tomato juice
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 26 (2020), p. 60-64. -
További szerzők:Tóthné Bogárdi Andrea (1982-) (vegyészmérnök) Rubóczki Tímea (1989-) (kertészmérnök) Takácsné Hájos Mária (1961-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1