CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM016320
Első szerző:Borbélyné Varga Mária (vegyész)
Cím:Mycotoxin contamination in cereals / Mária Borbély, Péter Sipos, Ferenc Pelles, Zoltán Győri
Dátum:2010
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Mycotoxins
cereals
contamination
Megjelenés:Journal of Agroalimentary Processes and Technologies. - 16 : 2 (2010), p. 96-98. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM112230
035-os BibID:(cikkazonosító)1720 (WoS)001015789300001 (Scopus)85163870889
Első szerző:Pandey, Vinay Kumar
Cím:Machine learning algorithms and fundamentals as emerging safety tools in preservation of fruits and vegetables : A review / Vinay Kumar Pandey, Shivangi Srivastava, Kshirod Kumar Dash, Rahul Singh, Shaikh Ayaz Mukarram, Béla Kovács, Endre Harsányi
Dátum:2023
ISSN:2227-9717
Megjegyzések:Machine learning assists with food process optimization techniques by developing a model to predict the optimal solution for given input data. Machine learning includes unsupervised and supervised learning, data pre-processing, feature engineering, model selection, assessment, and optimization methods. Various problems with food processing optimization could be resolved using these techniques. Machine learning is increasingly being used in the food industry to improve production efficiency, reduce waste, and create personalized customer experiences. Machine learning may be used to improve ingredient utilization and save costs, automate operations such as packing and labeling, and even forecast consumer preferences to develop personalized products. Machine learning is also being used to identify food safety hazards before they reach the consumer, such as contaminants or spoiled food. The usage of machine learning in the food sector is predicted to rise in the near future as more businesses understand the potential of this technology to enhance customer experience and boost productivity. Machine learning may be utilized to enhance nano-technological operations and fruit and vegetable preservation. Machine learning algorithms may find trends regarding various factors that impact the quality of the product being preserved by examining data from prior tests. Furthermore, machine learning may be utilized to determine optimal parameter combinations that result in maximal produce preservation. The review discusses the relevance of machine learning in ready-to-eat foods and its use as a safety tool for preservation were highlighted. The application of machine learning in agriculture, food packaging, food processing, and food safety is reviewed. The working principle and methodology, as well as the principles of machine learning, were discussed.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
machine learning
nanotechnology
fruit preservation
artificial intelligence
Megjelenés:Processes. - 11 : 6 (2023), p. 1-18. -
További szerzők:Srivastava, Shivangi Dash, Kshirod Kumar Singh, Rahul Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM110730
035-os BibID:(cikkazonosító)1243 (Scopus)85156137877 (WoS)000979135200001
Első szerző:Singh, Rahul
Cím:Microwave-assisted phytochemical extraction from walnut hull and process optimization using Box-Behnken Design (BBD) / Singh, Rahul; Singh, Poornima; Pandey, Vinay Kumar; Dash, Kshirod Kumar; Mukarram, Shaikh Ayaz; Harsányi, Endre; Kovács, Béla
Dátum:2023
ISSN:2227-9717
Megjegyzések:The walnut green hull is an agro-waste, a source of natural dye and volatile compounds with various biological activities, but the main challenge with the conventional extraction method is the quality and quantity of the volatile compound (dye) extraction from walnut hull waste. The objective of this research work is to use microwave-assisted extraction (MAE) as an emerging technology. Further, the MAE process was optimized using a Box?Behnken Design (BBD) of response surface methodology (RSM). The variables in MAE process optimization were microwave power, microwave time, solvent volume, and raw material particle size. The result indicated that MAE produces a higher extraction yield compared to the conventional method. The RSM analyses showed an increase in extract yield, total phenolic content, and total flavonoid content, along with antioxidant activity. The optimized condition parameters of MAE were reported to be 363.64-watt microwave power, 3.133 min, 39.999 mL/g solvent volume, and 150 ?m particle size, the extract yield was 39.65%, followed by total phenol content of 83.535 mgGAE/g, and total flavonoid content was 18.98 mgQAE/g, while antioxidant activity was 76.298%. Additionally, the optimized sample was characterized using SEM and GC-MS.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
walnut hull
microwave-assisted extraction
conventional method
antioxidant
Megjelenés:Processes. - 11 : 4 (2023), p. 1-18. -
További szerzők:Singh, Poornima Pandey, Vinay Kumar Dash, Kshirod Kumar Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA funding scheme
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM021393
Első szerző:Sipos Péter (agrármérnök)
Cím:Effect of harvesting time and processing on the quality of spice paprika powder / Péter Sipos, Ildikó Nagy, Mária Borbély, Zoltán Győri, Diána Ungai
Dátum:2010
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
spice paprika
drying
Megjelenés:Journal of Agroalimentary Processes and Technologies. - 16 : 2 (2010), p. 93-95. -
További szerzők:Gombosné Nagy Ildikó (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Ungai Diána (1980-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1