CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM119396
035-os BibID:(cikkazonosító)2325
Első szerző:Chalgynbayeva, Aidana
Cím:The Economic Potential of Agrivoltaic Systems in Apple Cultivation?A Hungarian Case Study / Chalgynbayeva, Aidana; Balogh, Péter; Szőllősi, László; Gabnai, Zoltán; Apáti, Ferenc; Sipos, Marianna; Bai, Attila
Dátum:2024
ISSN:2071-1050
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
unit cost analysis
economic analysis
apple farming
agri-solar
agrophotovoltaic system
Megjelenés:Sustainability. - 16 : 6 (2024), p. 1-34. -
További szerzők:Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök) Gabnai Zoltán (1988-) (gazdasági agrármérnök) Apáti Ferenc (1979-) (gazdasági agrármérnök) Sipos Marianna (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Bai Attila (1967-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00061 "Waste algae to biogas for clean energy and environment: techno-environmental-economic prospects".
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM114820
035-os BibID:(cikkazonosító)13205 (WoS)001065311500001 (Scopus)85170375024
Első szerző:Kurucz Erika (agrármérnök-kutató)
Cím:Effect of Light Treatment and Maturity Stage on Biomass Production and Bioactive Compounds of Two Pepper Cultivars under a Deep Water Culture Hydroponic System / Erika Kurucz, Gabriella Antal, Ida Kincses, Marianna Sipos, Miklós Gábor Fári, Imre J. Holb
Dátum:2023
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Previous pepper studies indicated that biomass production and the amounts of bioactive compounds were dependent on light sources, maturity processes and pepper genotypes. However, the above topic has received little attention in supplemental light versus cultivar combinations under a hydroponic growing system. Therefore, the aim of this study was to evaluate the biomass production (fruit, root, stem and leaf) and fruit bioactive compounds (vitamin C, total flavonoid content and antioxidant capacity-AC-FRAP, total polyphenol-TPC) of two pepper cultivars ('Feherozon'-Fo and 'Szegedi 80'-S80) in three fruit maturity stages (green, beaker and red) under two LED light treatments (full-F and blue-white-BW spectrums) in a deep water culture hydroponic system. The stem biomass and water use for total and fruit biomass were significantly different for cultivars and light treatments. Light treatments, maturity stages and cultivars had significant effects on fruit biomass production and on all bioactive compounds. However, the results on the bioactive compounds varied according to the green, beaker and red maturity stages of the two pepper cultivars. In correlation analyses, 30 pair-variables correlated significantly and nine showed values r > 0.9 for fruit weight versus (vs.) vitamin C, fruit weight vs. AC-FRAP, fruit weight vs. TPC, vitamin C vs. AC-FRAP, vitamin C vs. TPC, AC-FRAP vs. TPC, and flavonoid vs. TPC. This study suggested that additional lights and maturity features of cultivar genotype strongly determined the biomass and bioactive compounds of pepper under a deep water culture hydroponic system.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 15 :17 (2023), p. 1-20. -
További szerzők:Antal Gabriella (1987-) (kertészmérnök) Kincses Sándorné (1964-) (agrokémia) Sipos Marianna (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:K 131478
Egyéb
TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001
Egyéb
A2-SZJ-TOK-13-0061
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1