CCL

Összesen 8 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM055299
Első szerző:Bartha Andrea (agrár)
Cím:A hazai sertéságazat helyzete és problémái / Bartha Andrea
Dátum:2008
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Animal welfare, etológia és tartástechnológia. - 4 : 2 különszám (2008), p. 507-513. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM078015
Első szerző:Erdős Adél Dorottya (közgazdász)
Cím:A tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzete, főbb tendenciái / Erdős Adél Dorottya, Szőllősi László
Dátum:2018
ISSN:1786-8440
Megjegyzések:A tojás a legolcsóbb állati eredetű fehérje, amely alapvető népélelmezési cikknek számít. Emellett kiváló funkcionális élelmiszer és jelentős egészségvédő, betegségmegelőző szerepe is van. A tanulmány célja a tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzetének, valamint főbb tendenciáinak bemutatása és értékelése. A világ tojástermelése 1990 és 2013 között közel kétszeresére, 68,3 millió tonnára növekedett, s az elkövetkezendő két évtizedre évente 2% körüli bővülés prognosztizálható. Ezzel együtt a világ éves egy főre jutó tojásfogyasztása 9,2 kg-ra emelkedett. Az EU tojástermelése 2015-ben közel 7,6 millió tonna volt, ami 2005-höz képest 3,7%-kal több, s további növekedés várható. A nemzetközi tendenciával ellentétben Magyarországon 2001-2016 között drasztikus mértékben, mintegy 30%-kal csökkent a tojóállomány és ezzel együtt a tojástermelés is. Tojásfogyasztásunk 2013-ban 214 db/fő/év volt, ami 45%-kal kevesebb, mint 1990-ben. Hazánk önellátottsági szintje jelenleg 70-75%, és ezzel együtt jelentős mennyiségű import termék van a hazai piacon, ami alapvetően versenyképességi problémákra vezethető vissza.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
tojás
termelés
fogyasztás
nemzetközi
Megjelenés:Animal welfare, etológia és tartástechnológia. - 14 : 1 (2018), p. 8-14. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Pályázati támogatás:ÚNKP-17-2-II-DE-378
Egyéb
ÚNKP-17-4-III-DE-368
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM091868
Első szerző:Karnai Laura (közgazdász)
Cím:Pontytermelés és kereskedelem az EU28-ban / Karnai Laura, Szűcs István
Dátum:2017
ISSN:1786-8440
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animal welfare, ethology and housing systems. - 13 : 2 (2017), p. 60-67. -
További szerzők:Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM078016
Első szerző:Molnár Szilvia (közgazdász)
Cím:A pecsenyekacsa hizlalás üzemi eredményei adott telep példáján keresztül / Molnár Szilvia, Szőllősi László
Dátum:2018
ISSN:1786-8440
Megjegyzések:A magyar kacsaágazat vágóállat termelése megduplázódott az elmúlt évtizedben. A tanulmány célja a pecsenyekacsa hizlalás naturális hatékonyságának és gazdasági helyzetének vizsgálata adott, magyarországi telep példáján keresztül. Leíró statisztikai módszerekkel vizsgáltuk a telep 2014-2016 közötti termelési paramétereinek és költségadatainak alakulását, valamint feltártuk az egyes tényezők közötti összefüggéseket. A vizsgált telep esetében a pecsenyekacsa önköltsége 225-315 Ft/kg között alakult, átlagosan 270,6 Ft/kg volt, amelynek meghatározó részét a takarmány és a napos állat költsége jelentette. Ez idő alatt az értékesítési ár 350 Ft/kg-ról 305 Ft/kg-ra csökkent, ezáltal a tevékenység jövedelme is visszaesett, átlagosan 41,7 Ft/kg volt. Az eredmények alapján megállapítható továbbá, hogy az önköltség közepes kapcsolatban van a nevelési napok számával, a napi súlygyarapodással, az elhullással, valamint a fajlagos takarmányfelhasználással. Ezzel szemben az önköltség és az értékesítéskori átlagsúly között laza kapcsolat volt kimutatható.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
pecsenyekacsa termelés
naturális hatékonyság
gazdasági helyzet
összefüggésvizsgálat
Megjelenés:Animal welfare, etológia és tartástechnológia. - 14 : 1 (2018), p. 37-44. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM078017
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Az étkezési tojástermelés gazdasági helyzete Magyarországon / Szőllősi László, Molnár Szilvia
Dátum:2018
ISSN:1786-8440
Megjegyzések:Az étkezési tojástermelés meghatározó jelentőségű az állati termék előállításban, hiszen a tojás és tojástermékek fogyasztása és termelése folyamatosan nő a világon. Ezzel szemben az elmúlt 10-15 évben a magyar tojáságazat gyors erodálódása volt jellemző, aminek megállítása és a trend megfordítása ágazati és nemzetgazdasági érdek. Az ágazat alacsony versenyképessége számos tényezőre vezethető vissza, többek között hatékonysági, méretgazdaságossági és jövedelmezőségi problémákra. A tanulmány célja a magyarországi étkezési tojástermelés 2013-2017 közötti költségés jövedelemviszonyának értékelése. Ehhez modellkalkulációt alkalmaztunk, vizsgálva a főbb input-output árak és termelési paraméterek változásának gazdasági mutatókra gyakorolt hatását.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hatékonyság
takarmányár
értékesítési ár
költség
jövedelem
Megjelenés:Animal welfare, etológia és tartástechnológia. - 14 : 1 (2018), p. 53-62. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:ÚNKP-17-4-III-DE-368
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM052791
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:A vágócsirke termékpálya input-output modellje [elektronikus dokumentum] / Szőllősi László
Dátum:2009
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Animal welfare, etológia és tartástechnológia = Animal welfare, ethology and housing systems [elektronikus dokumentum]. - 5 : 4 (2009), p. 568-573 -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM108625
Első szerző:Vida Viktória (közgazdász, gazdasági agrármérnök)
Cím:Helyzetelemzés és megoldási lehetőségek az állati eredetű élelmiszerek piacán / Balogh Viktória
Dátum:2009
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animal welfare, ethology and housing systems. - 5 : 4 (2009), p. 480-487. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM055185
Első szerző:Vida Viktória (közgazdász, gazdasági agrármérnök)
Cím:Az élelmiszerfogyasztás tendenciáinak vizsgálata Magyaroszágon / Balogh Viktória
Dátum:2008
Megjegyzések:A lakosság élelmiszerfogyasztásának egyik legfontosabb mutatószáma az elfogyasztott élelmiszerek naturálismértékegységben kifejezett mennyisége. A vizsgálatom során az 1980-as évektől kezdődően megvizsgáltam, hogyhogyan is változtak meg a táplálkozási szokásaink. Az idsőros vizsgálattal jól tudtam szemléltetni, mely években és milyen mértékben történtek meg ezek a fogyasztási változások. A trendanalízis abban volt segítségemre, hogy azélelmiszerfogyasztás változásainak ütemét vizuálisan ábrázolhassam. Összességében a magyar lakosság táplálkozási ésfogyasztási szokásairól elmondhatjuk, hogy a jelenlegi táplálkozás egyértelmően fokozza az étrendfüggő betegségekkockázatát, elősegíti kialakulásukat, súlyosbítja hatásukat, és erőteljesen hozzájárul a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotához. Az elmúlt néhány évben, évtizedben sajnálatos módon, jelentős részben elveszítettük a táplálékkiválasztásának természetes ösztönét. Étrendünket alapvetően a szőkebb és tágabb környezet szokásai, szabályai, atársadalmi értékrend, hiedelmek határozzák meg. Ezért táplálkozni is meg kell tanulni. A megváltozott és felborulttáplálkozási szokásos helyes mederbe való visszatereléséhez fontos lenne az egészségtudatos táplálkozás széles körőmegismertetése a lakossággal, ebben nagy szerepe lehetne a funkcionális élelmiszereknek. Miközben egészségesélelmiszereket veszünk magunkhoz, ugyanúgy a táplálkozás élvezetét nyújtja. A hazai élelmiszertermelők alapvető érdeke lehetne a kereslet változásainak felismerése és figyelemmel kísérése. Fel kellene térképezniük a fogyasztóitípusokat és a piaci szegmenseket, hogy azokat megfelelő marketing stratégiával tudják megcélozni, és az egészségestáplálkozás irányába eltolni, és szükség lenne egy hatékony felvilágosító kampányra, egy jól megfogalmazottreklámüzenetre, ennek tudatosítására, hogy a reklám egyben nevelési funkciót is ellásson.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
táplálkozási szokások
Magyarország
trendanalízis
Megjelenés:Animal welfare, etológia és tartástechnológia = Animal welfare, ethology and housing systems [elektronikus dokumentum]. - 4 : 2 Különszám (2008), p. 494-506. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1