CCL

Összesen 24 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108974
Első szerző:Adeleye, Oluwakemi Rachael
Cím:Technical efficiency of dairy farms in rural Nigeria / Oluwakemi Rachael Adeleye, Krisztián Kovács
Dátum:2022
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:The study assessed the technical efficiency of Nigerian dairy farms. Information on 73 dairy farms was obtained from the General Household Survey (GHS Panel) for the year 2018-2019 wave, and the method of analysis employed include descriptive statistics and Data Envelopment Analysis Model. The findings show that not all the farms sampled are technically efficient, which means they can still utilize their input resources more effectively. The average level of technical efficiency of sampled farms was 83%; this suggests from the technical point of view that there exist an opportunity for expansion of milk production and revenue using the same level of inputs at present and putting to use effectively available technologies by 17%. Furthermore, results also show that farms that practice grazing systems, those located in the northern part of Nigeria and small farm sizes, have higher T.E. overall.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Dairy farms
Nigeria
Technical Efficiency
DEA
Megjelenés:Apstract. - 16 : 2 (2022), p. 11030. -
További szerzők:Kovács Krisztián (1981-) (okleveles gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM099472
Első szerző:Alobid, Mohannad (economist)
Cím:Evaluation of crop and irrigation water requirements for some selected crops in Apulia region -Southern Italy / Mohannad Alobid, Szűcs István
Dátum:2019
ISSN:1789-221X 1789-7874
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Apstract. - 13 : 3-4 (2019), p. 39-50. -
További szerzők:Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM053358
Első szerző:Blaskó Beáta (okleveles gazdasági agrármérnök)
Cím:World Importance and Present Tendencies of Dairy Sector / B. Blaskó
Dátum:2011
ISSN:1789-221X
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
dairy sector
production
consumption
trade
price
Megjelenés:Apstract. - 5 : 3-4 (2011), p. 119-123. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM053356
Első szerző:Blaskó Beáta (okleveles gazdasági agrármérnök)
Cím:Analysis of the producer price of Hungarian raw milk in international comparison / Beáta Blaskó
Dátum:2012
ISSN:1789-221X
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
producer price of raw milk
influencing factors
disposable income
intemational comparison
Hungary
Megjelenés:Apstract. - 6 : 5 (2012), p. 29-34. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM053297
Első szerző:Blaskó Beáta (okleveles gazdasági agrármérnök)
Cím:Complex problem analysis of the Hungarian dairy farms / Blaskó Beáta, Kovács Krisztián, Szőllősi László, Szűcs István
Dátum:2012
ISSN:1789-221X
Megjegyzések:Hungarian dairy farms went through significant changes in past two decades. The most significant changes were caused by ouraccession to the European Union in 2004. In Hungary milk production remarkably declined after EU accession due to the decreasing level ofsupport and decreasing milk prices. Size of our dairy herd has been practically reducing since the political transformation (1989); meanwhilethe relative yields per cow have been continuously increasing. Relatively low prices, high production costs and tightening qualityrequirements ousted several producers - mainly small farms - from the market in past years. Feeding cost represents the highest rate in coststructure of production, but animal health expenditures and various losses are also significant. Applied technology of the Hungarian dairieslags behind theWestern-European competitors'; in addition they have handicaps in efficiency and product innovation. Moreover Hungarianmilk and milk product consumption is about half of the Union average.In 2007 at the University of Debrecen the opportunities and the problems of this sector were discussed in the framework of a research anddevelopment project entitled "Project-generating based on sector-specific innovation".At this workshop farmers, experts and advisers sharedtheir ideas which were all gathered. The main objective of our paper is to provide useful information for the decision makers and the mostimportant members of the sector. Using the practically successful ideas plus the ideas based on previous experience a new strategic conceptwas created.To reach the objective of this paper we collected, synthesized and analysed the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the dairyfarms and performed a SWOT analysis. On the basis of this SWOT analysis we set up a well organised problem hierarchy which would helpto identify the main weaknesses of the sector. This analysis gives a great framework for the researches and it also gives a useful tool for thedecision makers to improve the competitiveness of the Hungarian dairy sector.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Hungarian dairy farms
complex problem analysis
SWOT analysis
problem tree
Megjelenés:Apstract. - 6 : 1-2 (2012), p. 93-100. -
További szerzők:Kovács Krisztián (1981-) (okleveles gazdasági agrármérnök) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM072032
Első szerző:Csapó Zsolt (agrármérnök)
Cím:MBA education at the University of Debrecen and its further development towards double degree programmes / Zsolt Csapo, Andras Nabradi, Krisztian Kovacs, Tunde Risko Csapone
Dátum:2017
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:University of Debrecen is the oldest higher educational institution in continuous operation in Hungary based in thesame city. MBA training at Debrecen Agricultural University was initiated by 0257-91/1 Tempus Joint European Project Grant.The project was coordinated by the Netherlands Institute for Management (RVB) Maastricht. Participating institutions includeUniversity College in Dublin, Agricultural University in Wageningen and Debrecen Agricultural University. Minimum requirementsestablished were a BSc (or equivalent) degree, an English certificate of language proficiency and one letter of referencefrom work supervisors or former teachers. Application requirements included a completed application form, Curriculum vitae,a certified copy of degree(s), an official copy of language knowledge certificate, a letter of recommendation and the receipt ofregistration fee payment. The academic year began on 1 September 1991, and project studies were carried out in small groups.Practical experience that had been gained before enrolment was taken into account and after the successful completion of therequirements students were granted MBA degrees
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Apstract 11 : 1-2 (2017), p. 167-170. -
További szerzők:Nábrádi András (1956-) (közgazdász, agrárökonómus) Kovács Krisztián (1981-) (okleveles gazdasági agrármérnök) Csapóné Riskó Tünde (1967-) (okleveles agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM109008
Első szerző:Erdős Adél Dorottya (közgazdász)
Cím:The economic situation of Hungarian crop production enterprises, especially in Hajdú-Bihar county / Erdős Adél Dorottya, Szőllősi László
Dátum:2021
ISSN:1789-221X 1789-7874
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
crop production
enterprises
economic situation
profitability
liquidity
Megjelenés:Apstract. - 15 : 1-2 (2021), p. 101-108. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Pályázati támogatás:ÚNKP-20-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM108973
Első szerző:Felföldi János (mérnök-közgazdász)
Cím:Management issues of cropping with sorghum in the production structure : a case study of Hungary / János Felföldi, Dénes Sulyok, Iván Czakó, Krisztián Kovács
Dátum:2022
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:One of the goals of the developments is to improve the efficiency of the activity by making the currently used traditional production structure more flexible and by making the necessary changes to the technology in the case of farmers with large agricultural land, having necessary machinery and equipments required. Farms with larger arables land are able to offset the effects of changes affecting efficacy and profitability. The main sector of Hungarian agriculture is crop production, so performance is largely determined by the annual output of the crop production sector and the price development of crop products. In the course of our analytical work, we defined a farm of 2100 hectares, for which we examined crop production, crop machinery and economic aspects. From the enterprise data, farm level results compiled according to the crop structure were calculated. Sorghum is suitable for replacing corn in the crop rotation in areas with unfavorable conditions, so a stably growing crop can be added to the crop rotation of autumn ears of corn, rape, and sunflower, instead of corn. It does not hinder the machinery modernization efforts either, since the precision tools and developments already started in corn production can be used well, and it does not require a special equipment park. At the same time, in light of the increasingly frequent negative climatic effects, sorghum`s integration into the plant production structure is encouraging, because we have to count on 3-4 drought years in a decade. Based on our analysis, the inclusion of sorghum in the crop structure does not significantly reduce the available income, which is acceptable in the given economic environment. However, its stability can significantly contribute to improving the resilience of farming, especially in comparison with corn.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
crop production structure
sorghum
machinery
operations
cost
profit
Megjelenés:Apstract. - 16 : 2 (2022), p. 1-11. -
További szerzők:Sulyok Dénes (1978-) (agrármérnök) Czakó Iván Kovács Krisztián (1981-) (okleveles gazdasági agrármérnök)
Pályázati támogatás:VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM046080
Első szerző:Felföldi János (mérnök-közgazdász)
Cím:Experiences on organisation of fruit and vegetable sector in Hungary / Felföldi János
Dátum:2009
Megjegyzések:The objectives are (1) to reveal some current issues on organisations founded by fruit and vegetable producers and (2) to stress upon those factors that should be highlighted in the very next future. In Hungary, POs have been accounting for bigger share of fruit and vegetable trading in Hungary, which refers to a better organisation in the sector. Bargaining force and level of experience on running such businesses, although, are still much behind the level expected. Flexibility and speed of a running business are highly determined by the legal form of Pos. The most favourite form is cooperative that is not flexible enough as a business form, especially for starting businesses. Low yearly turnover and weak market power feature the POs, preferring short time solutions to strategic thinking. It is macro environmental factors that generate short term thinking, but coupled with mismanagement on different levels of corporate management.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Apstract. - 3 : 5-6 (2009), p. 65-67. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM100377
Első szerző:Gereles Anna (PhD Student)
Cím:Integrated approach in Ukrainian dairy industry: a case study from Poltava region / Gereles Anna, Szőllősi László
Dátum:2021
ISSN:1789-221X 1789-7874
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Apstract. - 15 : 3-4 (2021), p. 1-11. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM072026
Első szerző:Hubert Klára (közgazdász)
Cím:The Analysis of Agro-Economic Effects of Household Food Wastage Through the Example of Bread / Klára Hubert, István Szűcs
Dátum:2017
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:In our busy world, where numerous people starve and where the resources are restricted, it is a key issue to pay particular attentionto the topic of prevention and decrease of food loss as well as food wastage.Wastage of food produced and delivered to the end user(customer) is an issue arising globally and nationally as well, which results in efficiency loss at economic level in any case. While the FAOstudy mentions food waste of the order of 1.3 billion tonnes on a world scale, then the annual quantity of food waste in Hungary is estimatedat about 1.8 million tonnes, which contains the waste of every member of the chain from production to consumption. On the basis of the datapublished by the Hungarian Food Bank (2015), the amount of food waste caused by the population is 400 000 tonnes.In compliance with our objectives, inputs - expressed by non-financial and financial indicators - emerge during production are assigned tothe quantity of wasted food. Applying the aforementioned method we would like to make customers realize how many resources (land, water,artificial fertilizer, pesticide, seed and gasoil) are utilized needlessly in food verticum by the end products - at present by different breadsthey throw out.As our calculations prove by 10% waste of breads the utilization of 5 300 hectares of wheat land and 660 hectares of rye land can be consideredunnecessary. By 10% waste of breads the financial value of the utilized resources is altogether 3.25 million EUR. Out of this thefinancial value of utilized artificial fertilizer is 1.10 million EUR (34%), of utilized pesticide is 1.15 million EUR (35%), of utilized gasoil is0.70 million EUR (22%) and of utilized seed is 0.30 million EUR (9%).Among different breads, white bread is purchased in the greatest volume by the Hungarian households, from which 121 900 tonnes are boughtannually on an average. This quantity is equal to almost the 40% of the annual bread sell. If 10% of purchased white bread is thrown out,it results in useless utilization of 2 676 hectares of wheat land in food verticum. The quantity of utilized water arising form wastage is 15.8million m3. Further losses emerge as regards material inputs: artificial fertilizer- to the value of 0.50 million EUR, pesticide- to the value of0.58 million EUR, seed to the value of 0.15 million EUR and gasoil-loss to the value of circa 0.35 million EUR. Totally, material input to thevalue of 1.58 million EUR is owing to the Hungarian households in case of 10% white bread wastage.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
food wastage
household
food waste
resources
Megjelenés:Apstract 11 : 1-2 (2017), p. 9-18. -
További szerzők:Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM055589
Első szerző:Kiss István (agrár)
Cím:Economic modelling and analysis of Hungarian wheat production in the marketing year 2011 / Kiss István
Dátum:2012
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
plant production
wheat
cost structure
analyses
Megjelenés:Apstract. - 6 : 5 (2012), p. 65-69. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2