CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091803
Első szerző:Boros Henrietta Mónika (közgazdász)
Cím:Egészségtudatos táplálkozással kapcsolatos információforrások megítélése dietetikus szemszögből / Boros Henrietta Mónika, Fehér András
Dátum:2020
ISSN:1587-169X
Megjegyzések:A fogyasztók körében egyre terjed az egészségtudatos táplálkozás, azonban az internetes információforrásokból sokszor helytelen vagy félrevezető információkhoz jutnak hozzá. Az átlagos fogyasztó nehezen tudja megítélni az egészségesebbnek vélt táplálkozás folyamatát. A kutatás során kiemelt célunk volt megismerni a digitalizáció hatását a fogyasztókra, illetve a dietetikusokra vonatkoztatva. Emellett vizsgáltuk a szakértők hagyományos és digitális kommunikációs módszereit. A témakör megalapozása szekunder kutatással történt. A cikkben szereplő primer adatgyűjtés pedig a szakértői interjúkat jelentette. Jelen szakértői interjúk során két dietetikus állt rendelkezésre interjúalanyként. Egyik fontos eredményünk, hogy a szakértők többnyire azt érzik, foglalkozniuk kell a digitális véleményvezérekkel (influenszerekkel), viszont ez indokolatlanul sok időt és energiát vonhat el tőlük.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok esettanulmány
folyóiratcikk
szakértői interjú
egészségtudatos táplálkozás
információforrások
influenszerek
Megjelenés:Új Diéta. - 29 : 5 (2020), p. 27-28. -
További szerzők:Fehér András (1987-) (vidékfejlesztő agrármérnök, online marketing, sportmarketing)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103420
Első szerző:Farkas Noémi Dóra (közgazdász)
Cím:A genetikai alapú személyre szabott táplálkozás fogyasztói elfogadása : pilotkutatás / Farkas Noémi Dóra, Kiss Marietta
Dátum:2022
ISSN:1587-169X
Megjegyzések:Az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy változtatás szükséges a fogyasztók étkezési szokásaiban, erre a személyre szabott étrend követése a korábbiaknál eredményesebb stratégiát jelenthet, főként annak legmagasabb, genetikai adottságokra épülő szintje. A jelen kutatás legfőbb célkitűzése az volt, hogy felmérje a genetikai alapú személyre szabott táplálkozási tanácsadás fogyasztói elfogadását, s beazonosítsa azokat a tényezőket, amelyek arra különös befolyással vannak. Ennek érdekében egy online kérdőíves felmérést végeztünk 2022. január 23-a és február 1-je között százötvenöt fő bevonásával, feltáró jelleggel az Integrált Viselkedéses Modell konstrukciói mentén. Eredményeink alapján elmondható, hogy habár különösebb szándék nem mutatkozik a genetikai alapú személyre szabott étrendi ajánlások követésére, de a fogyasztók inkább pozitív attitűddel rendelkeznek irányában, emellett világosan be tudják azonosítani, hogy mely tényezők hatnak ösztönzőleg (egészségesebb élet, jövőbeli, egészségügyi kockázatok feltérképezése, betegségmegelőzés) és melyek hátráltatják (magas ár, drága alapanyagokból álló ételek készítésének szükségessége) a szolgáltatás igénybevételét.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
személyre szabott táplálkozás
nutrigenomika
fogyasztói elfogadás
attitűdök
Megjelenés:Új Diéta. - 31 : 2 (2022), p. 19-23. -
További szerzők:Kiss Marietta (1981-) (közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM107732
Első szerző:Kontor Enikő (közgazdász)
Cím:Intelligens csomagolási megoldások az egészség- és környezettudatosság jegyében = Intelligent packaging with regard to health- and environmental awareness / Kontor Enikő, Balsa-Budai Nikolett
Dátum:2019
Megjegyzések:Cikkünk a fenntartható élelmiszer-fogyasztás kérdéseit vizsgálja a csomagolással összefüggésben, elsősorban vállalati aspektusból. Napjainkban alapvetően jellemző az élelmiszerek túlfogyasztása, amely számos környezeti terheléssel jár. A kidobott élelmiszerek és csomagolások több milliárd tonnára tehetők globális szinten, így a probléma megoldása egyre sürgetőbbé válik. A csomagolás klasszikus funkciói (a termék védelme, minőségének megóvása, költséghatékonyság) számottevően bővültek. Új trendeknek kell megfelelnie a hosszú eltarthatóság, a nyomonkövethetőség, a környezetbarát anyagok használatának és a kommunikáció biztosításával. Két szempont fontos a fenntartható csomagolások kapcsán: az egészség- és a környezettudatosság. Napjainkban három korszerű csomagolási technológia képes az egészséghez kapcsolódó kritériumok teljesítésére: az aktív, az intelligens és a smart technológia. A környezettudatos csomagolások terén számos innováció megjelent, mint a biológiailag lebomló, ehető, vagy szerves hulladékokból készült csomagolások. Bár ezek az innovációk teljesítenek minden csomagolással szemben támasztott követelményt, lényegesen drágábbak a hagyományos csomagolásoknál, s ezt el kell fogadtatni mind a kereskedőkkel, mind a fogyasztókkal.The present study examines sustainable food consumption in relation to packaging, primarily from corporate aspects. Overconsumption of food has been a typical phenomenon nowadays, which has numerous environmental impacts. Waste from food and packaging amounts to several billion tons on a global scale, thus the solution of the problem is increasingly pressing. The classical functions of packaging (product protection, quality assurance, cost efficiency) have been expanded. Packaging has to meet new trends such as long expiry date, traceability, use of environmentally-friendly materials and communication. Two aspects are of prime importance concerning sustainable packaging: health- and environmental awareness. Nowadays there are three up-to-date packaging technologies capable of complying with healthrelated criteria: active, intelligent and smart technologies. Several innovations have appeared in the field of environmentally-friendly packaging including biodegradable and edible ones or the reuse of organic waste. Although these innovations meet all the requirements for packaging, they are considerably more expensive than conventional ones however they have to be made accepted both by traders and consumers.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
fenntarthatóság
élelmiszer
csomagolás
egészség-és környezettudatosság
Megjelenés:Új Diéta. - 28 : 5 (2019), p. 6-9. -
További szerzők:Balsa-Budai Nikolett (1993-) (PhD hallgató)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM110194
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Az édes íz fogyasztói preferenciái / Szakály Zoltán, Soós Mihály, Gál Tímea, Antal Emese, Pilling Róbert, Szilágyi Cintia
Dátum:2023
ISSN:1587-169X
Megjegyzések:A táplálkozási ajánlások szerint a cukorfogyasztást mind a gyermekeknél, mind a felnőtteknél korlátozni szükséges. Kutatásunk célja az volt, hogy megismerjük a honi lakosság cukor-, édesítőszer-, édesség- és üdítőital-fogyasztási szokásait. A kérdőíves adatfelvételt 2022. január-február között végeztük ezer fogyasztó bevonásával, online panelkutatás keretében. A minta kor, nem, régió és településtípus szerint reprezentatív a 18+ éves, hazai lakosságra. A statisztikai elemzés SPSS 25.0-programmal készült. A felmérés eredményeinek feldolgozása során leíró statisztikákat alkalmaztunk. A kutatásból látható, hogy elsősorban nemtől és kortól függ az ízek kedveltsége, ugyanakkor a településtípusnak is van befolyásoló szerepe. A fehér cukor fogyasztása szignifikánsan csökken az iskolai végzettség, az egészségtudatosság és a település méretének növekedésével. Helyette barna cukrot, édesítőszereket és mézet tesznek a kávéjukba vagy a teájukba a fogyasztók. A dietetikusoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak kiemelkedő szerepük van az edukációban, így a cukor-, az édesítőszer-, az édesség- és az üdítőital-fogyasztási szokások terén tapasztalt anomáliák csökkentésében.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
cukor
édesítőszer
preferencia
egészségtudatosság
Megjelenés:Új Diéta. - 32 : 1 (2023), p. 22-25. -
További szerzők:Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Gál Tímea (1985-) (gazdasági agrármérnök) Antal Emese Pilling Róbert Szilágyi Cintia (1994-) (táplálkozástudományi szakember)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1