CCL

Összesen 10 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072845
Első szerző:Albert Csilla (gyógyszerész)
Cím:Production of highly nutritious functional food with the supplementation of wheat flour with lysine / Cs. Albert, S. Gombos, R. V. Salamon, Z. Csiki, J. Prokisch, J. Csapó
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
L-lysine
Maillard reaction
high-performance liquid chromatog- raphy
amino acid analysis
biological value of protein
essential amino acid
lysine supplementation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 10 : 1 (2017), p. 5-20. -
További szerzők:Gombos Sándor (1962-) (vegyész) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100997
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:The production methods of selenium nanoparticles / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:2021
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:In recent years, the application of selenium nanoparticles has been increasing in medicine, agriculture, engineering, and food science. Therefore, researchers are converting inorganic selenium sources into nano form by various methods. Particularly both probiotics and pathogenic bacterial strains have the ability to synthesize selenium nanoparticles under aerobic and anaerobic conditions. Amazingly, dose-dependent selenium nanoparticles have antibacterial activity against their own pathogenic producer, even when added externally. Also, plant extracts and conventional chemical reducing agents continue to make a signifi cant contribution to the production of selenium nanoparticles in an economic, eco-friendly, simple, and rapid way. Biological and chemical methods are suitable for the biological applications of selenium nanoparticles such as functional food or nutritional supplements and nanomedicine.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 14 : 1 (2021), p. 14-43. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM099340
035-os BibID:(WoS)000649555900015 (Scopus)85113750548
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Preparation of red and grey elemental selenium for food fortification / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:2021
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:In recent years, the importance of nanomaterials in food science, medicine, etc. has been increasing quickly. Herein, organic and inorganic red selenium nanoparticles synthesised by the reduction of sodium selenite with chemical and biological reducing agents. Grey hexagonal form in aqueous and powder was assembled at a high temperature of 85 ?C for 10 min. Also, selenium enriched yogurt powder was made that contained about 2,000 mg kg?1 selenium, 93.8% of which is in nano form with a size of 50?500 nm. The synthesised nanoparticles were characterised by Dynamic Light Scattering Particle Size Analyzer (DLS), X-ray Diffraction Analysis (XRD), Scanning Electron Microscope (SEM) and Transmission Electron Microscope (TEM). The prepared SeNPs could be promising additive for a wide range of applications.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 50 : 2 (2021), p. 289-298. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM072930
Első szerző:Béri Béla (agrármérnök)
Cím:Analysis of the fatty acid pattern of milk from current and rare cattle breeds / B. Béri, Éva Varga-Visi, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss, Á. Süli, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Six different dairy breeds kept under the same farm and fedunder the same conditions were evaluated with respect to the fat content and the fatty acid composition of their milk drawn on the 3-5th months of lactation.The fat content of the milk of the breeds did not differ significantly (p = 0.076) owing to the high variance of samples in the examined time period. The mean value of the sum of saturated fatty acids was the highest in the case of Jersey (77.8%) while this value ranged from 71.8% to 74.8% for the other breeds. An inversely proportional tendency can be seen for the ratio of monounsaturated fatty acids: in this case, the meanvalue for Jersey was the lowest (18.9%) and the values of the other breeds ranged from 21.9 to 24.9%. The saturated fatty acid/unsaturated fatty acid ratio was significantly (p < 0.05) higher in the milk fat of Jerseythan that of Swedish red, Holstein-Friesian, Norwegian red, and Brown Swiss. The n6/n3 ratio of fatty acids in the milk fat of the breeds under investigation did not differ significantly.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
milk
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 28-43. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM089844
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Effect of UV light on food quality and safety / J. Csapó, J. Prokisch, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2019
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 12 : 1 (2019), p. 21-41. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM072929
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Colostrum and milk of current and rare cattle breeds: protein content and amino acid composition / J. Csapó, K. Lóki, B. Béri, Á. Süli, É. Varga-Visi, Cs. Albert, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The dry matter, crude protein, and amino acid content ofcolostrum and milk of different dairy cow breeds that were kept under the same conditions were determined. There were not notable differences between breeds regarding the dry matter, crude protein, and amino acid content of colostrum samples obtained on the first, third, and fifth days of lactation. The single exception was the third-day-colostrum from Holstein-Friesian that contained more of these compounds than the other breeds. The amino acid composition of protein from the colostrum of breeds under investigation was also very similar. The milk samples of Jersey and Swedish red contained the highest amount of dry matter, crude protein, and that of amino acids in the examined lactation period (3-5 months after calving). The ratios of the individual essential amino acids within milk protein did not differ notably among breeds. Based on the Morup-Olesen biological value calculation,among the studied breeds, the amino acid composition of milk proteins from Holstein-Friesian was the most similar to the reference protein in the average of the 3-5 months of lactation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
amino acid
protein content
colostrum
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 18-27. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM061520
035-os BibID:(WoS)000371800000009 (Scopus)84960539521
Első szerző:Csikós Ádám (molekuláris biológus)
Cím:Applicability and sensitivity of PCR-SSCP method for milk species identification in cheese / A. Csikós, A. Hodzic, E. Pasic-Juhas, A. Jávor, A. Hrkovic-Porobija, T. Goletic, G. Gulyás, L. Czeglédi
Dátum:2016
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:Species identification in food has become a prominent issue in recent years as the importance of consumer protection has increased. DNA-based species identification methods were developed by researchers in the last two decades, as these are reliable, accurate, and low-cost techniques for species identification in raw and processed food products as well. In our study, universal primers were designed to conserved regions of mitochondrial 12S rRNA. Amplicons were heat-denatured and a PCR single strand conformation polymorphism (SSCP) method was developed to identify cattle, buffalo, sheep, and goat DNA. Sensitivity of this technique was tested on DNA mixtures of cattle-sheep, cattle-goat, and cattle-buffalo and the threshold limit of cattle DNA was 5%, 5%, and 3%, respectively. One hundred and five cheeses were purchased and collected from Bosnian and Hungarian farmers, retails, and supermarkets to reveal fraud, 32 percent of them (34 cheeses) were found to be mislabelled by species.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 45 : 1 (2016), p. 69-76. -
További szerzők:Hodzic, Aida Pasic-Juhas, Eva Jávor András (1952-) (agrármérnök) Hrkovic-Porobija, Amina Goletic, Teufik Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM085927
Első szerző:Gulyás Gabriella (agrár)
Cím:Proteomic analysis of skeletal muscle at different live weights in Charolais bulls / Gulyás G., Czeglédi L., Béri B., Harangi S., Csősz E., Szabó Z.. Janáky T., Jávor A.
Dátum:2015
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:The aim of this study was to investigate the differences in the proteome patterns of musculus longissimus dorsi between Charolais bulls slaughtered at 500 kg and 700 kg live weight using two-dimensional difference in gel electrophoresis (2D-DIGE) and liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS). Three hundred fi fty protein spots were visualised on gels of which 10 showed different expression levels (P<0.05) between groups. After mass spectrometric analysis of spots, beta-enolase (ENO3) in fi ve different spots, alpha-enolase (ENO1), triosephosphate isomerase (TPI1) in two different spots, alpha-actin (ACTA1), and heat shock protein beta-1 (HSPB1) were identifi ed. ENO3, ENO1, TPI1, and ACTA1 had higher expression levels in bulls of 700 kg live weight group. ENO3, ENO1, and TPI1 are involved in energy metabolism, while ACTA1 is a structure protein in skeletal muscle. Up-regulation of heat shock protein beta-1 (HSPB1), which protein is reported to have correlation with tenderness, was observed in 500 kg weight group. Our result demonstrates that proteomic tools are useful in identifying markers associated with muscle development.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
2D-DIGE
cattle
beef
slaughter weight
proteome
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 44 : 1 (2015), p. 132-138. -
További szerzők:Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Harangi Sándor (1982-) (agrármérnök) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Szabó Zoltán (orvos, Szeged) Janáky Tamás Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM094837
035-os BibID:(WoS)000649555900007 (Scopus)85113723646
Első szerző:Tonamo, Andualem (milk microbiologist)
Cím:Identification of ovine-associated staphylococci by MALDI-TOF mass spectrometry / A. Tonamo, I. Komlósi, L. Varga, M. Kačániová, F. Peles
Dátum:2021
ISSN:0139-3006 1588-2535
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
milk microbiology
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 50 : 2 (2021), p. 210-218. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Varga L. Kačániová, M. Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM072928
Első szerző:Vargáné Visi Éva (agrármérnök)
Cím:Colostrum of current and rare cattle breeds : fatty acid pattern / É. Varga-Visi, Á. Süli, B. Béri, Zs. Csapó-Kiss, K. Lóki, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Colostra in the early stage of lactation was obtained fromcows belonging to different dairy breeds, but were kept under the same feeding and housing conditions. Crude fat content and the fatty acid composition of fat in the form of fatty acid methyl esters were determined. There were not significant differences among breeds regarding the fat content of colostrum. The ratio of the saturated fatty acids within the sum of fatty acids was higher in the case of Jersey (p < 0.05) than that of Holstein-Friesian, Brown Swiss and Norwegian red. The fat of colostrum of Brown Swiss contained more monounsaturated fatty acids than that of the Jersey and Ayrshire. Holstein-Friesian proved to have higher ratiosof polyunsaturated fatty acids within fat than Swedish red. The ratio of n6 fatty acids was higher in samples originated from Holstein-Friesian than that of Swedish red, Jersey, Norwegian red, and Ayrshire while the ratio of the n3 fatty acids did not differ among breeds. In consonance with the above results, the n6/n3 ratio was the highest in the colostrum of Holstein-Friesian cows.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
colostrum
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 5-17. -
További szerzők:Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1