CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM065687
Első szerző:Gulyás Gabriella (agrár)
Cím:Effect of nano-sized, elemental selenium supplement on the proteome of chicken liver / G. Gulyas, E. Csosz, J. Prokisch, A. Javor, M. Mezes, M. Erdelyi, K. Balogh, T. Janaky, Z. Szabo, A. Simon, L. Czegledi
Dátum:2017
ISSN:0931-2439
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. - 101 : 3 (2017), p. 502-510. -
További szerzők:Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Prokisch József (1966-) (vegyész) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Mézes Miklós Erdélyi Miklós Balogh K. Janáky Tamás Szabó Z. Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TAMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0016
TÁMOP
Internet cím:DOI
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM118530
035-os BibID:(WoS)001175647600001 (Scopus)85184758825
Első szerző:Lugata, James Kachungwa (Ph.D hallgató)
Cím:Methionine sources and genotype affect embryonic intestinal development, antioxidants, tight junctions, and growth-related gene expression in chickens / James K. Lugata, Sawadi F. Ndunguru, Gebrehaweria K. Reda, Xenia E. Ozsváth, Eszter Angyal, Levente Czegledi, Gabriella Gulyas, Renata Knop, Janos Oláh, Zoltan Mészár, Rita Varga, Brigitta Csernus, Csaba Szabo
Dátum:2024
ISSN:2405-6545
Megjegyzések:Methionine (Met) is an essential and first limiting amino acid in the poultry diet that plays a significant role in chicken embryonic development and growth. The present study examined the effect of in ovo injection of DL-Met and L-Met sources and genotypes on chicken embryonic-intestinal development and health. Fertilized eggs of the two genotypes, TETRA -SL layer hybrid (TSL) d commercial layer hybrid and Hungarian Partridge colored hen breed (HPC) d a native genotype, were randomly distributed into four treatments for each genotype. The treatment groups include the following: 1) control non-injected eggs (NoIn); 2) saline-injected (SaIn); 3) DL-Met injected (DLM); and 4) L-Met injected (LM). The in ovo injection was carried out on 17.5 d of embryonic development; after hatching, eight chicks per group were sacrificed, and the jejunum was extracted for analysis. The results showed that both DLM and LM groups had enhanced intestinal development as evidenced by increased villus width, villus height, and villus area (P < 0.05) compared to the control. The DLM group had significantly reduced crypt depth, glutathione content (GSH), glutathione S-transferase 3 alpha (GST3), occludin (OCLN) gene expression and increased villus height to crypt depth ratio in the TSL genotype than the LM group (P < 0.05). The HPC genotype has overexpressed insulin -like growth factor 1 (IGF1) gene, tricellulin (MD2), occludin (OCLN), superoxide dismutase 1 (SOD1), and GST3 genes than the TSL genotype (P < 0.05). In conclusion, these findings showed that in ovo injection of Met enhanced intestinal development, and function, with genotypes responding differently under normal conditions. Genotypes also influenced the expression of intestinal antioxidants, tight junction, and growth-related genes.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
DL-Methionine
L-Methionine
In ovo injection
Intestinal development
Poultry
Megjelenés:Animal Nutrition. - 16 (2024), p. 218-230. -
További szerzők:Ndunguru, Sawadi Fransisco (1980-) Reda, Gebrehaweria Kidane (Phd hallgató) Ozsváth Xénia Erika Angyal Eszter Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Knop Renáta (1983-) (állatorvos) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Mészár Zoltán Mihály (1977-) (agrármérnök) Varga Rita Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:K 139021
Egyéb
Stipendium Hungaricum Scholarship
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM067948
Első szerző:Simon Ádám (molekuláris biológus)
Cím:Reference gene selection for reverse transcription quantitative polymerase chain reaction in chicken hypothalamus under different feeding status / Simon Á., Jávor A., Bai P., Oláh J., Czeglédi L.
Dátum:2018
ISSN:0931-2439
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal of Animal Physiology And Animal Nutrition. - 102 : 1 (2018), p. 286-296. -
További szerzők:Jávor András (1952-) (agrármérnök) Bai Péter (1976-) (biokémikus) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM079272
Első szerző:Zaheri Abdehvand, Sabouran (agrár)
Cím:Effect of Different Supplementary Diets on Growing Rate, Fat and Protein Contents of Flesh Common Carp (Cyprinus carpio) Fingerlings / Zaheri-Abdehvand Sabouran, Csorvási Éva, Bársony Péter, Komlósi István, Szabó Csaba, Pusztahelyi Tünde
Dátum:2018
ISSN:2572-5459
Megjegyzések:The effect of different supplementary diets containing humic substances and probiotics for common carp, based on growth rate, specific growth rate %, protein and fat content was investigated. Humic acid was mixed with different mineral elements and the gram-positive bacteria combined as probiotics supplementary diets. These supplements were added to the experimental basal diet (control) at a rate of 0.5%, 1% and 2%. Four groups of fingerling with an average mass of 0.5 g were fed on the experimental diets, three times per day for 11 weeks. 30 fish per tank were weighed randomly every week to measure their growth rate and at the end of the experiment, 5 fish from each treatment were weighed and their fat and protein content was analyzed individually. The results showed that 1% and 2% probiotics increased the growth rate while all treatments have less specific growth rate % than control. In relation to fat and protein contents, the results showed that fish fed with probiotics 1% had high fat and protein contents compared to other groups in general. All fish fed with different levels of supplemented diets showed a decrease in fat in compare with control group. However, protein contents in fish fed with HS 0.5% and probiotics 1% were significantly higher than control and other group of fish fed with different level of supplemented diets. These results suggest that humic acid substances cannot improve fish growth rate, but fat and protein contents could be changed slightly, while probiotic supplementary diets can improve growing rates, having a significant effect on protein content of fish meat.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Humic acid
probiotics
growing rate
SGR%
Megjelenés:Journal of Animal Research and Nutrition. - 03 : 02 (2018), p. 1-5. -
További szerzők:Csorvási Éva (1982-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1