Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 2 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM119055
Első szerző:
Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:
Optimization of Extraction Conditions to Synthesize Green Carbon Nanodots from Maillard Reaction / Duyen H.H. Nguyen, Arjun Muthu, Hassan El-Ramady, Lajos Daróczi, Lajos Nagy, Sándor Kéki, Áron Béni, Istvan Csarnovics, József Prokisch
Dátum:
2024
Megjegyzések:
Carbon nanodots (CNDs) are a class of nanoparticles with unique optical properties with broad applications in various fields. However, synthesizing CNDs with high fluorescence intensity and small size using green solvent and low temperature remains challenging. In this study, we investigated using the Maillard reaction at 120oC for 12 hours for synthesizing CNDs and optimized the reaction conditions to achieve CNDs with desirable properties. The results showed glycine was the most effective amino acid for CNDs formation when combined with sucrose. A molar ratio 1:1 for glycine: sucrose resulted in the highest fluorescence intensity. The fluorescence intensity increased remarkably with 40% ethanol as the extraction solvent. Despite that, a high ethanol concentration (above 60%) had an inverse relationship with CNDs' fluorescence intensity, indicating that a high-concentration ethanol solution prevented the Schiff base formation. The purified CNDs (M-CNDs) were characterized with fluorescent spectrophotometer, UV-Vis, Raman spectroscopy, and TEM. These findings provide a purification process of sustainable CNDs from the Maillard reaction using green solvents with optimized conditions and low temperatures.
ISBN:
2633-5409
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Materials advances. - [Epub ahead of print] : - (2024), p. -. -
További szerzők:
Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student)
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Daróczi Lajos (1965-) (fizikus)
Nagy Lajos (1979-) (vegyész)
Kéki Sándor (1964-) (polimer kémikus)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Csarnovics István (1986-) (fizikus)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
K-132685
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM101007
035-os BibID:
(cikkazonosító)2257
Első szerző:
Vicas Simona
Cím:
Nano Selenium-Enriched Probiotics as Functional Food Products against Cadmium Liver Toxicity / Simona Ioana Vicas, Vasile Laslo, Adrian Vasile Timar, Cornel Balta, Hildegard Herman, Alina Ciceu, Sami Gharbia, Marcel Rosu, Bianca Mladin, Laurentiu Chiana, József Prokisch, Maria Puschita, Eftimie Miutescu, Simona Cavalu, Coralia Cotoraci, Anca Hermenean
Dátum:
2021
ISSN:
1996-1944
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Materials. - 14 : 9 (2021), p. 1-16. -
További szerzők:
Laslo, Vasile
Timar, Adrian Vasile
Balta, Cornel
Herman, Hildegard
Ciceu, Alina
Gharbia, Sami
Rosu, Marcel
Mladin, Bianca
Chiana, Laurentiu
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Puschita, Maria
Miutescu, Eftimie
Cavalu, Simona
Cotoraci, Coralia
Hermenean, Anca
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.