CCL

Összesen 15 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM089843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The aflatoxin content of milk and dairy products as well as breast milk and the possibilities of detoxification / J. Csapó, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2020
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 13 : 1 (2020), p. 99-117. -
További szerzők:Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM089844
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Effect of UV light on food quality and safety / J. Csapó, J. Prokisch, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2019
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 12 : 1 (2019), p. 21-41. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM079216
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of prebiotics via reactions involving lactose as well as malic acid and citric acid / Csapó János, Kiss Dóra, Albert Csilla
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Prebiotics are such indigestible food ingredients that enter the colon and serve as nutrient for bifidobacteria and lactobacilli. Since fibres and oligosaccharides are the typical prebiotics, we produced prebiotics in our experiments with the reaction of lactose and malic acid as well as citric acid, where these reactions made use of an appropriate concentration of these substances, had an adequate duration, and were carried out under optimal temperature conditions. We determined the optimal parameters of the reaction, measured the loss of the starting materials as well as the increase in concentration of the end-product, and analysed the total sugar content of the hydrolysed prebiotics after hydrolysis by hydrochloric acid. In vitro experiments were performed to demonstrate our end-product's resistance to carbohydrate-degrading enzymes, which is a fundamental requirement for a prebiotic so that upon reaching the colon it can serve as nutrient for the probiotic bacteria found there.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
lactose
malic acid
citric acid
prebiotics
determination of sugar
enzymatic breakdown
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 97-109. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM079215
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of protected amino acids using the reaction between hydroxycarboxylic acids and amino acids as well as binding on the bentonite / Csapó János, Albert Csilla, Kiss Dóra
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:have developed methods for the production of protected methionine and protected lysine, making use of the reaction between citric acid and malic acid as well as methionine and lysine, on the one hand, and of the interaction between swollen bentonite and the two amino acids, on the other hand. Our in vivo and in vitro experiments have demonstrated that one part of the amino acids transformed during the reaction, while another part bound on the bentonite's surface to a significant degree. Assisted by the reaction between hydroxycarboxylic acids and amino acids, we achieved a protection of about 75% for methionine and 60% for lysine, that is, 25% of the methionine and 40% of the lysine appeared in the free amino acid fraction. The swollen bentonite bound 75% of the added methionine and 60% of the added lysine. Our chemical analyses have demonstrated that through the time{temperature combinations applied by us the methionine and lysine do not undergo signi cant degradation and can be fully released from the protected form. Further, our in vitro experiments using rumen uid from stulated cattle showed that during the average retention time of the fodder in the rumen the protected amino acids will resist microbial enzymes and maintain their protected status during their presence in the rumen.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
methionine
lysine
essential amino acids
protected amino acids
rumen degradability
microbial protein synthesis
limiting amino acids
protein quality
bio- logical value of protein
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 110-127. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM079214
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Methods and procedures for reducing soy trypsin inhibitor activity by means of heat treatment combined with chemical methods / Csapó János, Albert Csilla
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:We have developed a new procedure for reducing soy trypsin inhibitor activity by means of heat treatment combined with chemical methods, through which soy trypsin inhibitor activity decreases to the tenth or twentieth part of the original value. We determined the optimal concentration of the applied chemicals (hydrogen-peroxide, ammoniumhydroxide) as well as the optimal temperature and duration of the treatment. The chemical procedure combined with heat treatment results in lower energy consumption as compared to the original heat treatment methods.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
trypsin inhibitor
inactivation by heat treatment
chemical methods
hydrogen-peroxide
ammonium-hydroxide
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 58-80. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM072843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of selenium-enriched milk and dairy products / J. Csapó, G. Holló, I. Holló, R. V. Salamon, Sz. Salamon, Sz. Toró, Zs. Csapóné Kiss
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
selenium
selenium-enriched milk
dairy product
different types of cheese
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 8 (2015), p. 5-29. -
További szerzők:Holló Gabriella (1974-) (agrármérnök) Holló István (1948-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Toró Szabolcs (élelmiszermérnök, agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM072847
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of a high-nutritional-value functional food, the Update1 bread, with the supplementation of the wheat flour with high-protein-content raw food materials / J. Csapó, N. Schobert
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
forti ed bread with high essential amino acid content
Maillard reaction, amino acid analysis
biological value of protein
essential amino acids
supplementa-tion
gluten
egg-white powder
defatted soya bean meal
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 10 : 1 (2017), p. 36-60. -
További szerzők:Schobert Norbert (1971-)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM072848
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The role of vitamins in the diet of the elderly II. Water-soluble vitamins / J. Csapó, Cs. Albert, J. Prokisch
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
vitamin requirements of the elderly
vitamin requirements
water-soluble vitamins
vitamin U
ascorbic acid
pantothenic acid
vitamin C
thiamine
B vitamins
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 10 : 1 (2017), p. 146-166. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM072849
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The role of vitamins in the diet of the elderly I. Fat-soluble vitamins / J. Csapó, Cs. Albert, J. Prokisch
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
vitamin requirements of the elderly
vitamin needs
fat-soluble vita- mins
fat-soluble vita- mins
vitamin K
vitamin E
vitamin A
vitamin D
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 10 : 1 (2017), p. 127-145. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM069557
Első szerző:Diósi Gerda (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Role of the farinograph test in the wheat flour quality determination / G. Diósi, M. Móré, P. Sipos
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
farinograph
wheat
flour
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 8 (2015), p. 104-110. -
További szerzők:Móré Mariann (1985-) (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM073005
Első szerző:Holló István (agrármérnök)
Cím:Impact of DDGS-supplemented diet with or without vitamin E and selenium supplementation on the fatty acid profile of beef / Holló I., Csapó J., Holló G.
Dátum:2016
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The impact of supplementation of vitamin E or organic seleniumin DDGS (dried distillers grains with solubles) diet on fatty acidcomposition in two meat cuts of nishing Holstein bulls was investigated.Twenty-four Holstein bulls were allotted to treatments in three groups ofeight bulls per group for a 100-day trial. The treatments were adequateSe and vitamin E supplementation in control group (C), supranutritionalvitamin E supplementation in vitamin Group E (E), supranutritional Se supplementation in selenium group (Se). At similar age, slaughteringGroup C had higher slaughter/carcass weight and EUROP fat score thanSe counterparts. The killing out percentage and proximate compositionof muscles di ered among treatments. Inclusion of the vitamin E or Sesupplement led to expected increases (P < 0:05) in vitamin E and Secontents of the brisket and loin. Higher vitamin E concentration causedsigni cant lower SFA and greater PUFA. Higher Se level inuenced signi- cant SFA in brisket and PUFA in both muscles. Vitamin E or Se dietarytreatments in DDGS-supplemented diet resulted in beef meat cuts considerablybene cial PUFA/SFA but markedly higher n-6/n-3 PUFA ratioand even higher health index in both meat samples opposite to Group C.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
vitamin E
Selenium
DDGS
cattle
fatty acid profile
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 9 : 1 (2016), p. 77-89. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök) Holló Gabriella (1974-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM107481
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The role of selenium in nutrition and the manufacturing of selenium-enriched milk / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2022
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The role of selenium has increased after the discovery of the first seleno-enzyme in the human body. Selenium supports growth, the immune system, the reproductive organs, thyroid and muscle function, has an antioxidant effect, and protects against free radicals. The recommended daily intake of selenium for adults is 55 ?g/day, which cannot be covered with food alone in selenium-deficient areas. That is the reason why we chose as our research topic the production of functional food - in this research: milk - in which the selenium level has been elevated naturally. In our work, we supplemented six Holstein-Friesian cattle feeds with a daily 1, 2, 4, and 6 mg/individual organic selenium, and then we measured the selenium content by ICP-MS. With a selenium enrichment of 1 mg/day, a 60% increase in selenium content was achieved, as the selenium content of milk increased from 32.93 ?g/kg to 52.79 ?g/kg. With the 2, 4, and 6 mg supplementation, the milk contained 97.2, 182.69, and 231.31 ?g/kg selenium respectively. The latter is seven times more than the selenium content of the control sample. We have developed a recommendation for the amount of naturally selenized milk that should be consumed for different age groups. In our opinion, milk with increased selenium content could contribute to improving the selenium status of the population.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
functional food
dairy
Se-milk
selenium-enriched yeast feeding
health preservation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 15 : 1 (2022), p. 84-93. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1 2