CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM096932
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:A felárfizetési hajlandóságot befolyásoló tényezők elemzése funkcionális élelmiszereknél / Szakály Zoltán, Soós Mihály, Kovács Sándor, Polereczki Zsolt
Dátum:2016
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Gazdálkodás. - 60 : 4 (2016), p. 305-321. -
További szerzők:Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Polereczki Zsolt (1980-) (élelmiszer-marketing)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM064050
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:A fogyasztói etnocentrizmus vizsgálata Magyarországon - Ajánlások a magyar élelmiszergazdaság számára / Szakály Zoltán, Balogh Péter, Csatáriné Dogi Ilona, Polereczki Zsolt
Dátum:2016
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
fogyasztói etnocentrizmus
Megjelenés:Gazdálkodás. - 60 : 2 (2016), p. 153-174. -
További szerzők:Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Csatáriné Dogi Ilona (1989-) (gazdasági agrármérnök) Polereczki Zsolt (1980-) (élelmiszer-marketing)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM114496
Első szerző:Tóth Ildikó (közgazdász)
Cím:A frontoldali tápértékjelölések fogyasztói megítélése / Tóth Ildikó, Szakály Zoltán
Dátum:2023
ISSN:0046-5518
Megjegyzések:Az egészséges életmód egyik legfontosabb pillére az egészséges tápérték, melyben az FOP-tápértékjelölések támogathatják a fogyasztókat a helyes döntés meghozatalában. A táplálkozással összefüggő civilizációs betegségek világszerte problémát jelentenek. Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen az általános jó közérzethez és számos krónikus betegség megelőzéséhez. Különös figyelmet kell fordítani az FOP-tápértékjelölések használatára a krónikus betegségek megelőzése és az egészséges döntéshozatal érdekében. Fontos, hogy az emberek a lehető legegyszerűbben tudják értelmezni az élelmiszerek tápértékét. A csomagolásnak valós és pontos információt kell nyújtania a termékről. A csomagoláson elhelyezett tápértékjelölési rendszereket a lakosság támogatja a fogyasztók tájékoztatásának módjaként, hiteles információforrásként fogadják el. Kutatások alapján az élelmiszerek csomagolásán elhelyezett tápértékjelölési rendszerek ösztönzően hatnak a fogyasztókra, hogy az "egészségeebbnek" vélt változatot részesítsék előnyben, ezzel támogatva az egészséges táplálkozást és életvitelt. A fókuszcsoportos interjúk alapján kijelenthető, hogy a különböző egészségmagatartású fogyasztók eltérő véleménnyel rendelkeznek nemcsak a táplálkozásról, hanem az élelmiszerekről, azok csomagolásáról és a jelölésekről. Az egészségpreventív csoport tagjai már a vásárlások alkalmával is tudatosabban viselkednek, több időt fordítanak az élelmiszer-jelölések megtekintésére, számukra a csomagolás elején elhelyezett tápértékjelölések ismerősek, megbízható forrásnak találják. A nem tudatos csoportban kevesebb időt fordítanak a jelölések megvizsgá- lására, számukra a csomagolás elején elhelyezett, FOP-tápértékjelölések nem ismertek, azonban pozitívan értékelik a jelöléseket. A fókuszcsoportos interjúk alapján megállapítható, hogy a csomagolás elülső részén elhelyezett jelölési rendszerek bevezetését széles körű fogyasztói oktatási kampánynak szükséges kísérnie, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot a címkék megértésének és használatának mikéntjéről.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
élelmiszer-marketing
tápértékjelölés
élelmiszer-választás
Megjelenés:Gazdálkodás. - 67 : 4 (2023), p. 325-337. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1