CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM089843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The aflatoxin content of milk and dairy products as well as breast milk and the possibilities of detoxification / J. Csapó, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2020
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 13 : 1 (2020), p. 99-117. -
További szerzők:Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM089844
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Effect of UV light on food quality and safety / J. Csapó, J. Prokisch, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2019
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 12 : 1 (2019), p. 21-41. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM117684
Első szerző:Jolji, Maria
Cím:Development and comparative analysis of protein-polyphenol-fibre bars as nutritional supplements suitable for healthy senior consumers / M. Jolji, B. Pecsenye, Z. Mposula, A. Aleya, T. Kiss, E. Mathé
Dátum:2023
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések: The number of elderly people is steadily increasing in developing countries though the specific age-related challenges of nutrition fail to get properly addressed in the case of senior citizens. Accordingly, we have developed protein-polyphenol dietary fibre (PPF) bars using two kinds of protein mixtures (1 and 2) and some food additives, such as the banana powder, freeze-dried strawberries, coconut powder, Dutch cacao powder, and vanilla cookies, as they can interfere with the texture of bars and the flavour as well. The used food additives are also a source of polyphenols and dietary fibres that would enhance the nutritive values of the bars. The texture properties, such as hardness and cutting force, were assessed, and the results indicated a significant difference (P < 0.05) among the bars, offering important hints about their suitability for the elderly. Also, significant differences were observed for the polyphenol content of the bars that would stress their increased nutritional relevance too. On average, the sensorial evaluation showed the developed bars of moderate acceptability, while Bar 3 and 6 had the highest scores for colour, texture, flavour, and aroma. Conversely, Bar 1 recorded the lowest values for all assessed criteria. Interestingly, Bar 3 with freeze-dried strawberries and Bar 6 with Dutch cacao powder were the most appreciated flavours and contained in the range of 25-28% protein, 17-23% carbohydrate, 15-21% lipids, and 15-23% dietary fibre, which also indicates their nutritionally balanced nature. Furthermore, the above-mentioned macronutrient content ensures approximately 400 Kcal/100g per PPF bar, while through their polyphenol and flavonoid yield their health-promoting effect gets substantiated.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
protein-polyphenol-fibre
protein bar
nutritional supplement
senior consumer
antioxidant activity
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 16 : 1 (2023), p. 103-125. -
További szerzők:Pecsenye Bence Mposula, Zibuyile (1991-) (phd hallgató) Alaya, Amina (1992-) (PhD student) Kiss T. Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM100180
Első szerző:Shavcina, E.
Cím:The comparative analysis of some Hungarian and Moldavian vines: The promise of protected geographical indication / E. Shavcina, A. M. Borta, L. Csige, Z. Győri, J. Szepesi, E. Máthé
Dátum:2021
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 14 : 1 (2021), p. 95-116. -
További szerzők:Borta Anna Mária Csige László Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Szepesi Judit Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1