Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 2 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM016156
Első szerző:
Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:
The effect of climatic change on the rheological properties of winter wheat doughs / Norbert Boros, Éva Kónya, Sándor Fórián, Zoltán Győri
Dátum:
2010
ISSN:
1587-1282
Megjegyzések:
Acta Agraria Debreceniensis 10 (Supplement): 8th International Scietific Symposium on "Natural Resources and Sustainable Development" : Adaptation to climate change / szerk. Tamás J., Cornel D., Jávor A., Kovács E.
In present paper we have examined the effect of climatic change on the extensigraph characteristics of wheat-flours. The baking quality of winter wheat is largely determined by cultivar, but it can be influenced by weather conditions during growing period. Flours were from 5 cultivars grown at one location in three cropping years. We have found that the extensigraph properties of dough are affected by the weather conditions, nevertheless, different cultivars distinctly react to the increase of temperature and decrease of precipitation. In generally, the higher average day temperature and lower precipitation level is favourable to produce winter wheat flour with better quality.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
konferenciacikk
rheological properties
winter wheat
weather conditions
climatic change
Megjelenés:
Agrártudományi Közlemények = Acta Agraria Debreceniensis. - 10 (Supplement) (2010), p. 96-100. -
További szerzők:
Kónya Éva (1985-) (biomérnök)
Fórián Sándor (1962-2023) (gépészmérnök)
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM016155
Első szerző:
Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:
A fajta és a műtrágyázás hatása a búzalisztek extenzográfos paramétereire / Boros Norbert, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:
2010
Megjegyzések:
Jelen tanulmányunkban a műtrágyázás hatását vizsgáltuk a búzalisztből készült tészták extenzográfos jellemzőire. Az őszi búza sütőipari minősége elsősorban a fajta, tehát a genotípus által meghatározott, azonban a műtrágyázás jelentős mértékben képes befolyásolni azt. Négy őszi búza fajta esetében vizsgáltuk a műtrágyázás extenzográfos mutatókra gyakorolt hatását. A fajták lisztjének fehérjetartalma eltérő volt (11,8, 13,0, 14,3 és 13,07%). Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a tészták reológiai tulajdonságait az alkalmazott műtrágyaadag jelentős mértékben befolyásolja, azonban a különböző fajták eltérő módon reagálnak a műtrágyaadagok növelésére. Pearson korrelációval vizsgáltuk a liszt fehérjetartalma és az extenzográfos jellemzők közötti kapcsolat szorosságát, mely eredményeként megállapítottuk, hogya liszt fehérjetartalma és az extenzográfos paraméterek között szoros kapcsolat található.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
extenzográf
reológiai tulajdonságok
fehérjetartalom
műtrágyázás
Megjelenés:
Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 41 (2010), p. 19-24. -
További szerzők:
Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész)
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.