CCL

Összesen 11 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM048957
Első szerző:Emri Tamás (biológus)
Cím:Echinocandins : production and applications / Tamás Emri, László Majoros, Viktória Tóth, István Pócsi
Dátum:2013
ISSN:0175-7598
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Egészség- és Környezettudomány
Doktori iskola
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 97 : 8 (2013), p. 3267-3284. -
További szerzők:Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Tóth Viktória (1984-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Mikrobiális genetika és genomika
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
Gyermekgyógyászat Kutatócsoport
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM060271
Első szerző:Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:A deficiency of manganese ions in the presence of high sugar 5 concentrations is the critical parameter for achieving high yields 6 of itaconic acid by Aspergillus terreus / Levente Karaffa, Rafael Díaz, Benedek Papp, Erzsébet Fekete, Erzsébet Sándor, Christian P. Kubicek
Dátum:2015
ISSN:0175-7598
Megjegyzések:Itaconic acid (IA), an unsaturated dicarboxylic acid with a high potential as a platform for chemicals derived from sugars, is industrially produced by large-scale submerged fermentation by Aspergillus terreus. Although the biochemical pathway and the physiology leading to IA is almost the same as that leading to citric acid production in Aspergillus niger, published data for the volumetric (g L(-1)) and the specific yield (mol/mol carbon source) of IA are significantly lower than for citric acid. Citric acid is known to accumulate to high levels only when a number of nutritional parameters are carefully adjusted, of which the concentration of the carbon source and that of manganese ions in the medium are particularly important. We have therefore investigated whether a variation in these two parameters may enhance IA production and yield by A. terreus. We show that manganese ion concentrations?<?3 ppb are necessary to obtain highest yields. Highest yields were also dependent on the concentration of the carbon source (D-glucose), and highest yields (0.9) were only obtained at concentrations of 12-20 % (w/v), thus allowing the accumulation of up to 130 g L(-1) IA. These findings perfectly mirror those obtained when these parameters are varied in citric acid production by A. niger, thus showing that the physiology of both processes is widely identical. Consequently, applying the fermentation technology established for citric acid production by A. niger citric acid production to A. terreus should lead to high yields of IA, too.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Aspergillus terreus
Itaconic acid
Fermentation
Manganese ions
D-Glucose
Specificyield
Volumetricyield
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 99 : 19 (2015), p. 7937-7944. -
További szerzők:Diaz, Rafael Papp Benedek Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Kubicek, Christian P.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM051651
Első szerző:Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:The intracellular galactoglycome in Trichoderma reesei during growth on lactose / Levente Karaffa, Leon Coulier, Erzsébet Fekete, Karin M. Overkamp, Irina S. Druzhinina, Marianna Mikus, Bernhard Seiboth, Levente Novák, Peter J. Punt, Christian P. Kubicek
Dátum:2013
ISSN:0175-7598
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 97 : 12 (2013), p. 5447-5456. -
További szerzők:Coulier, Leon Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Overkamp, Karin M. Druzhinina, Irina S. Mikus Marianna Seiboth, Bernhard Novák Levente (1967-) (biológus) Punt, Peter J. Kubicek, Christian P.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM100483
Első szerző:Karanyicz Edina
Cím:Non-introgressive genome chimerisation by malsegregation in autodiploidised allotetraploids during meiosis of Saccharomyces kudriavzevii x Saccharomyces uvarum hybrids / Karanyicz Edina, Antunovics Zsuzsa, Kallai Z., Sipiczki M.
Dátum:2017
ISSN:0175-7598 1432-0614
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 101 : 11 (2017), p. 4617-4633. -
További szerzők:Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM074247
Első szerző:Kozák László
Cím:Inactivation of the indole-diterpene biosynthetic gene cluster of Claviceps paspali by Agrobacterium-mediated gene replacement. / László Kozák, Zoltán Szilágyi, Barbara Vágó, Annamária Kakuk, László Tóth, István Molnár, István Pócsi
Dátum:2018
ISSN:0175-7598 1432-0614
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
gene cluster
biosynthetic
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 22 : 7 (2018), p. 3255-3266. -
További szerzők:Szilágyi Zoltán Vágó Barbara Kakuk Annamária (1976-) (molekuláris biológus) Tóth László Molnár István Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM064290
Első szerző:Lopandic, Ksenija
Cím:Genotypic and phenotypic evolution of yeast interspecies hybrids during high-sugar fermentation / Ksenija Lopandic, Walter P. Pfliegler, Wolfgang Tiefenbrunner, Helmut Gangl, Matthias Sipiczki, Katja Sterflinger
Dátum:2016
ISSN:0175-7598
Megjegyzések:The yeasts of the Saccharomyces genus exhibit a low pre-zygotic barrier and readily form interspecies hybrids. Following the hybridization event, the parental genomes undergo gross chromosomal rearrangements and genome modifications that may markedly influence the metabolic activity of descendants. In the present study, two artificially constructed hybrid yeasts (Saccharomyces cerevisiae x Saccharomyces uvarum and S. cerevisiae x Saccharomyces kudriavzevii) were used in order to evaluate the influence of high-sugar wine fermentation on the evolution of their genotypic and phenotypic properties. It was demonstrated that the extent of genomic modifications differs among the hybrids and their progeny, but that stress should not always be a generator of large genomic disturbances. The major genome changes were observed after meiosis in the F1 segregants in the form of the loss of different non-S. cerevisiae chromosomes. Under fermentation condition, each spore clone from a tetrad developed a mixed population characterized by different genotypic and phenotypic properties. The S. cerevisiae x S. uvarum spore clones revealed large modifications at the sequence level of the S. cerevisiae sub-genome, and some of the clones lost a few additional S. cerevisiae and S. uvarum chromosomes. The S. cerevisiae x S. kudriavzevii segregants were subjected to consecutive loss of the S. kudriavzevii markers and chromosomes. Both the hybrid types showed increased ethanol and glycerol production as well as better sugar consumption than their parental strains. The hybrid segregants responded differently to stress and a correlation was found between the observed genotypes and fermentation performances.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 100 : 14 (2016), p. 6331-6343. -
További szerzők:Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Tiefenbrunner, Wolfgang Gangl, Helmut Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Sterflinger, Katja
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM007907
Első szerző:Miklós Ida (biológus)
Cím:Breeding of a distiller's yeast by hybridization with a wine yeast / I. Miklos, M. Sipiczki
Dátum:1991
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 35 : 5 (1991), p. 638-642. -
További szerzők:Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM075416
Első szerző:Molnár Ákos Péter (okleveles biomérnök)
Cím:High oxygen tension increases itaconic acid accumulation, glucose consumption, and the expression and activity of alternative oxidase in Aspergillus terreus / Ákos P. Molnár, Zoltán Németh, István S. Kolláth, Erzsébet Fekete, Michel Flipphi, Norbert Ág, Áron Soós, Béla Kovács, Erzsébet Sándor, Christian P. Kubicek, Levente Karaffa
Dátum:2018
ISSN:0175-7598 1432-0614
Megjegyzések:Itaconic acid is a five-carbon dicarboxylic acid with an unsaturated alkene bond, frequently used as a building block for the industrial production of a variety of synthetic polymers. It is also one of the major products of fungal "overflow metabolism" which can be produced in submerged fermentations of the filamentous fungus Aspergillus terreus. At the present, molar yields of itaconate are lower than those obtained in citric acid production in Aspergillus niger. Here, we have studied the possibility that the yield may be limited by the oxygen supply during fermentation and hence tested the effect of the dissolved oxygen concentration on the itaconic acid formation rate and yield in lab-scale bioreactors. The data show that a dissolved oxygen concentration of 2% saturation was sufficient for maximal biomass formation. Raising it to 30% saturation had no effect on biomass formation or the growth rate, but the itaconate yield augmented substantially from 0.53 to 0.85 mol itaconate/mol glucose. Furthermore, the volumetric and specific rates of itaconic acid formation ameliorated by as much as 150% concurrent with faster glucose consumption, shortening the fermentation time by 48 h. Further increasing the dissolved oxygen concentration over 30% saturation had no effect. Moreover, we show that this increase in itaconic acid production coincides with an increase in alternative respiration, circumventing the formation of surplus ATP by the cytochrome electron transport chain, as well as with increased levels of alternative oxidase transcript. We conclude that high(er) itaconic acid accumulation requires a dissolved oxygen concentration that is much higher than that needed for maximal biomass formation, and postulate that the induction of alternative respiration allows the necessary NADH reoxidation ratio without surplus ATP production to increase the glucose consumption and the flux through overflow metabolism.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Aspergillus terreus
Itaconic acid
Alternative oxidase
Respiration
Submerged fermentation
Dissolved oxygen
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 102 : 20 (2018), p. 8799-8808. -
További szerzők:Németh Zoltán (1987-) (biomérnök) Kolláth István Sándor (biomérnök) Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Flipphi, Michel (1964-) Ág Norbert (1987-) (okleveles biomérnök) Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Kubicek, Christian P. Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM039636
Első szerző:Naumov, G. I.
Cím:Saccharomyces bayanus var. uvarum in Tokaj wine-making of Slovakia and Hungary / Naumov G. I, Naumova E. S., Antunovics Z., Sipiczki M.
Dátum:2002
ISSN:0175-7598
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 59 : 6 (2002), p. 727-730. -
További szerzők:Naumova, E. S. Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM051881
035-os BibID:(WOS)000336268900036 (Scopus)84901670123
Első szerző:Szemán-Nagy Gábor (biológia tanár-molekuláris biológus)
Cím:Time-lapse video microscopy and image analysis of adherence and growth patterns of Candida albicans strains / Gabor Nagy, Grant W. Hennig, Katalin Petrenyi, Laszlo Kovacs, Istvan Pocsi, Viktor Dombradi, Gaspar Banfalvi
Dátum:2014
ISSN:0175-7598
Megjegyzések:Digital image analysis of high time resolution video microscopy was used to investigate hyphal growth dynamics in different Candida albicans strains. The effects of the quorum sensing molecules tyrosol and farnesol, the deletion of the fungus specific protein phosphatase Z1 CaPPZ1), and the hypha-specific cyclin (HGC1) genes were analyzed by this method. Our system monitored cell growth in a CO2 incubator under near-physiological conditions and measured three major parameters under the following stringent conditions: (a) the time of yeast cell adherence, (b) the time of hyphal outgrowth, and (c) the rate of hyphal growth. This method showed that hyphal extension of wild-type SC5314 cells was accelerated by tyrosol and inhibited by farnesol. Hyphal growth rate was moderately lower in cappz1 and strongly reduced in hgc1 mutants. In addition, tyrosol treatment caused a firm adherence, while farnesol treatment and hgc1 mutation prevented the adherence of yeast cells to the surface of the culture flask. Transition from yeast-to-hyphal state was faster after tyrosol treatment, while it was reduced in farnesol-treated cells as well as in the cappz1 and hgc1 mutants. Our data confirm the notion that the attachment of yeast cells, the yeast-to-hyphal transition, and hyphal growth rate are closely related processes. Time-lapse video microscopy combined with image analysis offers a convenient and reliable method of testing chemicals, including potential drug candidates, and genetic manipulations on the dynamic morphological changes in C. albicans strains.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 98 : 11 (2014), p. 5185-5194. -
További szerzők:Hennig, Grant W. Petrényi Katalin (1988-) (Ph.D hallgató) Kovács László (1982-) (Ph.D. hallgató, molekuláris biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Dombrádi Viktor (1953-) (biokémikus) Bánfalvi Gáspár (1943-) (sejtbiológus, gyógyszerész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM044625
Első szerző:Tóth Viktória (biológus)
Cím:The echinocandin B producer fungus Aspergillus nidulans var. roseus ATCC 58397 does not possess innate resistance against its lipopeptide antimycotic / Viktória Tóth, Csilla Terézia Nagy, István Pócsi, Tamás Emri
Dátum:2012
ISSN:0175-7598
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
oxidatív stressz
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 95 : 1 (2012), p. 113-122. -
További szerzők:Nagy Csilla Terézia Pócsi István (1961-) (vegyész) Emri Tamás (1969-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1