CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100997
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:The production methods of selenium nanoparticles / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:2021
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:In recent years, the application of selenium nanoparticles has been increasing in medicine, agriculture, engineering, and food science. Therefore, researchers are converting inorganic selenium sources into nano form by various methods. Particularly both probiotics and pathogenic bacterial strains have the ability to synthesize selenium nanoparticles under aerobic and anaerobic conditions. Amazingly, dose-dependent selenium nanoparticles have antibacterial activity against their own pathogenic producer, even when added externally. Also, plant extracts and conventional chemical reducing agents continue to make a signifi cant contribution to the production of selenium nanoparticles in an economic, eco-friendly, simple, and rapid way. Biological and chemical methods are suitable for the biological applications of selenium nanoparticles such as functional food or nutritional supplements and nanomedicine.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 14 : 1 (2021), p. 14-43. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM072930
Első szerző:Béri Béla (agrármérnök)
Cím:Analysis of the fatty acid pattern of milk from current and rare cattle breeds / B. Béri, Éva Varga-Visi, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss, Á. Süli, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Six different dairy breeds kept under the same farm and fedunder the same conditions were evaluated with respect to the fat content and the fatty acid composition of their milk drawn on the 3-5th months of lactation.The fat content of the milk of the breeds did not differ significantly (p = 0.076) owing to the high variance of samples in the examined time period. The mean value of the sum of saturated fatty acids was the highest in the case of Jersey (77.8%) while this value ranged from 71.8% to 74.8% for the other breeds. An inversely proportional tendency can be seen for the ratio of monounsaturated fatty acids: in this case, the meanvalue for Jersey was the lowest (18.9%) and the values of the other breeds ranged from 21.9 to 24.9%. The saturated fatty acid/unsaturated fatty acid ratio was significantly (p < 0.05) higher in the milk fat of Jerseythan that of Swedish red, Holstein-Friesian, Norwegian red, and Brown Swiss. The n6/n3 ratio of fatty acids in the milk fat of the breeds under investigation did not differ significantly.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
milk
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 28-43. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM072929
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Colostrum and milk of current and rare cattle breeds: protein content and amino acid composition / J. Csapó, K. Lóki, B. Béri, Á. Süli, É. Varga-Visi, Cs. Albert, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The dry matter, crude protein, and amino acid content ofcolostrum and milk of different dairy cow breeds that were kept under the same conditions were determined. There were not notable differences between breeds regarding the dry matter, crude protein, and amino acid content of colostrum samples obtained on the first, third, and fifth days of lactation. The single exception was the third-day-colostrum from Holstein-Friesian that contained more of these compounds than the other breeds. The amino acid composition of protein from the colostrum of breeds under investigation was also very similar. The milk samples of Jersey and Swedish red contained the highest amount of dry matter, crude protein, and that of amino acids in the examined lactation period (3-5 months after calving). The ratios of the individual essential amino acids within milk protein did not differ notably among breeds. Based on the Morup-Olesen biological value calculation,among the studied breeds, the amino acid composition of milk proteins from Holstein-Friesian was the most similar to the reference protein in the average of the 3-5 months of lactation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
amino acid
protein content
colostrum
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 18-27. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM107481
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The role of selenium in nutrition and the manufacturing of selenium-enriched milk / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2022
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The role of selenium has increased after the discovery of the first seleno-enzyme in the human body. Selenium supports growth, the immune system, the reproductive organs, thyroid and muscle function, has an antioxidant effect, and protects against free radicals. The recommended daily intake of selenium for adults is 55 ?g/day, which cannot be covered with food alone in selenium-deficient areas. That is the reason why we chose as our research topic the production of functional food - in this research: milk - in which the selenium level has been elevated naturally. In our work, we supplemented six Holstein-Friesian cattle feeds with a daily 1, 2, 4, and 6 mg/individual organic selenium, and then we measured the selenium content by ICP-MS. With a selenium enrichment of 1 mg/day, a 60% increase in selenium content was achieved, as the selenium content of milk increased from 32.93 ?g/kg to 52.79 ?g/kg. With the 2, 4, and 6 mg supplementation, the milk contained 97.2, 182.69, and 231.31 ?g/kg selenium respectively. The latter is seven times more than the selenium content of the control sample. We have developed a recommendation for the amount of naturally selenized milk that should be consumed for different age groups. In our opinion, milk with increased selenium content could contribute to improving the selenium status of the population.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
functional food
dairy
Se-milk
selenium-enriched yeast feeding
health preservation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 15 : 1 (2022), p. 84-93. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM079755
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The role of selenium in nutrition : A review / Juhászné Tóth Réka; Csapó János
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The role of selenium has been changed over the last decade.The element that was previously considered to be toxic turned out to bepresent in the human body in amounts of 10-15 mg, and almost everycell of our body contains it. Selenium contributes to growth, supportshealthy muscle activity, reproductive organs, reduces the toxicity of cer-tain elements such as mercury, supports the immune system, and evendelays the spread of certain viruses (influenza, Ebola, HIV). Selenium-deficient areas of Europe could be a risk for their populations. The rec-ommended daily intake (RDA) of selenium is 55?g/day, while WHO andFAO have set up the daily tolerable dose at 400?g/day. We must countwith the harmful effects of selenium overdose, but it is almost impossibleto introduce this amount into our body solely with food. Our seleniumsources can be refilled with food supplements or selenium-enriched func-tional foods. In the review article, we report about the role of seleniumin the environment, selenium-enriched plants, selenium-enriched yeast,the role of selenium in animal feed and in the human body, the oppor-tunities of selenium restoration, selenium-enriched animal products, andthe selenium content of milk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
szelén
szelénkiegészítés
funkcionális élelmiszer
tej
táplálkozás
dúsított állati termékek
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 128-144. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM072928
Első szerző:Vargáné Visi Éva (agrármérnök)
Cím:Colostrum of current and rare cattle breeds : fatty acid pattern / É. Varga-Visi, Á. Süli, B. Béri, Zs. Csapó-Kiss, K. Lóki, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Colostra in the early stage of lactation was obtained fromcows belonging to different dairy breeds, but were kept under the same feeding and housing conditions. Crude fat content and the fatty acid composition of fat in the form of fatty acid methyl esters were determined. There were not significant differences among breeds regarding the fat content of colostrum. The ratio of the saturated fatty acids within the sum of fatty acids was higher in the case of Jersey (p < 0.05) than that of Holstein-Friesian, Brown Swiss and Norwegian red. The fat of colostrum of Brown Swiss contained more monounsaturated fatty acids than that of the Jersey and Ayrshire. Holstein-Friesian proved to have higher ratiosof polyunsaturated fatty acids within fat than Swedish red. The ratio of n6 fatty acids was higher in samples originated from Holstein-Friesian than that of Swedish red, Jersey, Norwegian red, and Ayrshire while the ratio of the n3 fatty acids did not differ among breeds. In consonance with the above results, the n6/n3 ratio was the highest in the colostrum of Holstein-Friesian cows.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
colostrum
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 5-17. -
További szerzők:Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1