CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100996
035-os BibID:(cikkazonosító)464 (Scopus)85122103496 (WOS)000752297200001
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Sustainable Applications of Nanofibers in Agriculture and Water Treatment : a Review / Khandsuren Badgar, Neama Abdalla, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 1 (2022), p. 1-17. -
További szerzők:Abdalla, Neama El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM101292
035-os BibID:(cikkazonosító)4328 (Scopus)85128458386 (WOS)000780497200001
Első szerző:Elsakhawy, Tamer
Cím:Green Synthesis of Nanoparticles by Mushrooms: A Crucial Dimension for Sustainable Soil Management / Tamer Elsakhawy, Alaa El-Dein Omara, Mohamed Abowaly, Hassan El-Ramady, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Soil is the main component in the agroecosystem besides water, microbial communities, and cultivated plants. Several problems face soil, including soil pollution, erosion, salinization, and degradation on a global level. Many approaches have been applied to overcome these issues, such as phyto-, bio-, and nanoremediation through different soil management tools. Mushrooms can play a vital role in the soil through bio-nanoremediation, especially under the biological synthesis of nanoparticles, which could be used in the bioremediation process. This review focuses on the green synthesis of nanoparticles using mushrooms and the potential of bio-nanoremediation for polluted soils. The distinguished roles of mushrooms of soil improvement are considered a crucial dimension for sustainable soil management, which may include controlling soil erosion, improving soil aggregates, increasing soil organic matter content, enhancing the bioavailability of soil nutrients, and resorting to damaged and/or polluted soils. The field of bio-nanoremediation using mushrooms still requires further investigation, particularly regarding the sustainable management of soils.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 7 (2022), p. 1-27. -
További szerzők:Omara, Alaa El-Dein Abowaly, Mohamed El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM108927
035-os BibID:(cikkazonosító)3852 (Scopus)85149293492 (WoS)000939995200001
Első szerző:Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:Chemical Composition and Health Attributes of Agri-Foods: A Scientific Overview on Black Foods / Duyen H. H. Nguyen, Hassan El-Ramady, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Several kinds of food can be analyzed by the human sensory organs. In this review, we demonstrate the relation and importance of the color and bioactive molecules of food and their health effects. This work focuses on black foods, which can be found in both natural and processed forms, present in our daily life for several years without being noticed. Besides, the chemistry underlying the black color of black foods has not yet been fully understood. More than 130 black foods are reported in the current review, which belong to 3 main groups and 12 sub-groups. In studied black foods, melanins and anthocyanins are the primary pigments, along with other pigments such as chlorophylls, carotenoids, and tannins. The health potential of black foods is also discussed. Due to their high concentration of phytochemical and phenolic compounds, black-colored foods are beneficial in preventing diseases and boosting the immune system. As a promising natural pigment and antioxidant compound source, black foods could be used as functional foods. Several questions on black foods are still open and need more investigation, especially the mechanisms by which the black color is formed in fruits and vegetables.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 15 : 4 (2023), p. 1-32. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1