CCL

Összesen 21 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072783
Első szerző:Apáti Ferenc (gazdasági agrármérnök)
Cím:A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar helyzete, fejlődési lehetőségei és korlátai / Apáti Ferenc, Felkai Beáta Olga, Kurmai Viktória, Kicska Tibor, Kovács Evelin
Dátum:2016
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Gazdálkodás 60 : 3 (2016), p. 262-270. -
További szerzők:Felkai Beáta Olga Kurmai Viktória (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kicska Tibor (1989-) (gazdálkodás és szervezéstudományok) Kovács Evelin (1991-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM091291
Első szerző:Csatáriné Dogi Ilona (gazdasági agrármérnök)
Cím:A háztartások fogyasztási kiadásainak színvonala és szerkezete Magyarországon - különös tekintettel az élelmiszer-fogyasztásra / Csatáriné Dogi Ilona
Dátum:2019
ISSN:0046-5518
Megjegyzések:Jelen tanulmányban a magyar háztartások fogyasztási kiadásainak színvonalát és szerkezetét ismertetem, kiemelve az élelmiszer-fogyasztás sajátosságait. Az élelmiszer- fogyasztás a magyar háztartási kiadások egyik legjelentősebb területe. Az elmúlt években a magyar lakosság egy főre jutó fogyasztási kiadásának közel egynegyedét élelmiszerre és alkoholmentes italokra fordította. A tanulmány célja, hogy átfogó képet nyújtson arról, hogy kik költik jövedelmük legnagyobb részét élelmiszerre, illetve mely élelmiszer-kategóriák fogyasztási volumene a legnagyobb és milyen jövőbeli tendenciák várhatók. A statisztikák alapján megállapítható, hogy az idősebb korosztály, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők költik a legnagyobb összeget élelmiszerekre mind összegben, mind jövedelmük arányában. Az élelmiszer-kategóriákat tekintve jelenleg a cereáliák, a zöldségek, valamint a tej- és tejtermékek fogyasztási volumene a legnagyobb. A jövőben a fejlettebb országokban, így Magyarországon is főleg a magas hozzáadott értékű élelmiszerek fogyasztásának emelkedése várható, mely a tej- és húskészítmények, valamint a növényi olajok és az édesítőszerek fogyasztásának növekedését eredményezi. Az elemzésekből az is kiderül, hogy a jólét növekedésével párhuzamosan emelkedik az egészségesebbnek vélt élelmiszerek fogyasztásának mennyisége.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
háztartási kiadások
élelmiszerfogyasztás
vásárlóerő
COICOP
Megjelenés:Gazdálkodás. - 63 : 5 (2019), p. 409-426. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM059311
Első szerző:Csatáriné Dogi Ilona (gazdasági agrármérnök)
Cím:Kézműves élelmiszerek vásárlásának fogyasztói magatartásvizsgálata a nők körében / Dogi Ilona, Nagy Lajos, Csipkés Margit, Balogh Péter
Dátum:2014
ISSN:0046-5518
Megjegyzések:A kutatás az észak-magyarországi hegyvidéken termeszthető, gyümölcsalapú kézműves élelmiszerek iránti igények felmérésére irányult a női fogyasztók körében.Kérdőíves felmérés segítségével vizsgáltuk többek között a vásárlói magatartást (vásárlási gyakoriságot, fontosnak tartott vásárlási szempontokat, legnépszerűbb beszerzési helyeket stb.), a fogyasztói elvárásokat, illetve hogy a vásárlói magatartást/érdeklődést milyen mértékben befolyásolják olyan alapvető szocio-demográfiai tényezők, mint a családi állapot, a gyermekek száma, az iskolai végzettség, az életkor, a lakóhely és a jövedelemszint.A 479 db kitöltött kérdőív elemzésekor a következő megállapításokra jutottunk.Jelentős igény merült fel a kézműves élelmiszerek eredetmegjelölésére vonatkozóan, ezért kulcsfontosságú egy védjegy kialakítása, amely biztonságérzetet kelt a vásárlókban a kézműves élelmiszer eredete és minősége iránt. Emellett a megfelelő termékszortiment kialakítása során figyelembe szükséges venni a fogyasztók által előnyben részesített terméktulajdonságokat, de leginkább az eladási árak meghatározása igényel átfogó tervezést, ugyanis tekintettel kell lenni a fogyasztók árérzékenységére.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
kézműves élelmiszerlokalitás
piacirányítás
kvantitatív elemzés
női fogyasztók
Megjelenés:Gazdálkodás. - 58 : 2 (2014), p. 160-172. -
További szerzők:Nagy Lajos (1964-) (agrármérnök) Csipkés Margit (1983-) (gazdasági agrármérnök) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM110219
Első szerző:Fazekas Lajos Róbert (közgazdász, fizikus)
Cím:Hotel és Árazás a Közösségi Hálók Világában: Értékteremtés a Digitális Gazdaságban / Fazekas Lajos
Dátum:2018
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Gazdálkodás. - 62 : 6 (2018), p. 566-570. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM052246
Első szerző:Fehér András (vidékfejlesztő agrármérnök, online marketing, sportmarketing)
Cím:Online kérdőíves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerzőinek körében / Fehér András, Szabó G. Gábor, Szakály Zoltán
Dátum:2013
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Gazdálkodás 57 : 4 (2013), p. 387-397. -
További szerzők:Szabó G. Gábor (1968-) (tudományos főmunkatárs) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM082813
Első szerző:Fenyves Veronika (gazdasági agrármérnök)
Cím:A Visegrádi országok mezőgazdasági vállalkozásainak gazdasági és pénzügyi helyzete / Fenyves Veronika, Pető Károly, Harangi-Rákos Mónika, Szenderák János
Dátum:2019
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Gazdálkodás. - 63 : 6 (2019), p. 459-473. -
További szerzők:Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Harangi-Rákos Mónika (1985-) (gazdasági agrármérnök) Szenderák János (1989-) (vidékfejlesztési agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM083346
Első szerző:Fróna Dániel (agrárközgazdász)
Cím:A mezőgazdasági munkaerő sajátosságai / Fróna Dániel, Kőmíves Péter Miklós
Dátum:2019
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Gazdálkodás. - 63 : 5 (2019), p. 361-449. -
További szerzők:Kőmíves Péter Miklós (1985-) (jogász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM075548
Első szerző:Harcsa Imre Milán (közgazdász)
Cím:Pálinkabérfőzdék fejlesztési lehetőségének vizsgálata / Harcsa Imre Milán
Dátum:2016
ISSN:0046-5518
Megjegyzések:Magyarországon a pálinkakészítés több évszázados hagyományokkal rendelkezik. A készítés módja szerint történhet hagyományos kisüsti, vagy modernebb és egyben gazdaságosabb egylépcsős technológiával. A kisvárdai kistérség üzemei döntő többségében még a régi berendezéseket használják, melyek napjainkban kevésbé költséghatékonyak. A pálinka minőségének javítása, illetve a költség-csökkentés hatékony eszköze lehet egy modern technológiába történő beruházás, melynek megvalósíthatóságát vizsgálom a cikkben beruházásgazdaságossági mutatók (nettó jelenérték, belső megtérülési ráta, jövedelmezőségi index és diszkontált megtérülési idő) segítségével. Számításaim során többféle szcenáriót (optimista, realista és pesszimista) vizsgáltam. Az üzemek forgalmára - ezáltal bevételeire - kiemelt hatással bír a jogszabályi környezet változása, mely 2010 óta igen gyakori, 2015 januárjától pedig kedvezőtlen irányba mozdult el a bérfőzés jövedéki adójának újbóli bevezetésével. További problémát jelent a mezőgazdasági alapanyag-termeléstől (gyümölcstermés) való függés, valamint a magánfőzés megléte. Összegzésképpen megállapítható, hogy csak kedvező gazdasági környezet tenné lehetővé a beruházás megvalósítását.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
pálinka
beruházásgazdaságosság
nettó jelenérték
egylépcsős lepárlás
szcenárióelemzés
Megjelenés:Gazdálkodás. - 60 : 4 (2016), p. 350-359. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM113966
Első szerző:Kálmán Ákos (közgazdász)
Cím:A pulykahízlalás jövedelemtermelő képességének alakulása jó színvonalon gazdálkodó magyarországi üzemekben / Kálmán Ákos, Erdős Adél Dorottya, Kertész-Molnár Szilvia, Szűcs István, Szőllősi László
Dátum:2023
ISSN:0046-5518
Megjegyzések:A vágópulyka-előállításnak napjainkban számos kihívással kell szembenéznie, amely a világgazdasági folyamatokból, valamint az állattartás nehézségeiből és biológiai sajátosságaiból fakad. bár a pulykahús kedvező beltartalma és magas ásványianyag-tartalma miatt kedvelt fehérjeforrás, kereslete az elmúlt években - főként a HoreCa (hotelek, éttermek, kávézók) szektor kiesése miatt -, globális szinten mérséklődött. Jelen tanulmányban a magyarországi pulykahús-előállító szakágazat üzemtani vizsgálatát tűztük ki célul. a kutatás során egy hazai, jó színvonalon gazdálkodó vágópulyka előállításával foglalkozó "virtuális üzemet" modelleztünk, amelyhez determinisztikus elven működő szimulációs modellt alkalmaztunk. a "virtuális üzem" lényegében az országban működő gazdaságok felső negyedébe tartozókat tükrözi, nem pedig az országos átlagot. a modellkalkuláció időhorizontja 2022. év elejére vonatkozik, így az eredmények is az akkori input és output árak mellett értelmezhetők. a rögzített feltételek mellett egy kilogramm élőpulyka előállításának költsége 575 forint volt a vizsgált időszakban. a termelési költségek közel 90%-át az anyagjellegű költségek jelentették, melyet a takarmány költsége határoz meg. a vágópulykaelőállítás termelési értéke egy kilogramm élősúlyra vetítve 479 forint volt, az ágazat számára elérhető horizontális támogatásokkal együtt. a modell alapján, a vizsgált gazdasági környezetben még jó színvonalú gazdálkodási körülmények között is veszteséges a vágópulyka előállítása. Jövedelmező tevékenységre magasabb élőállat felvásárlási árak vagy alacsonyabb költségek (pl. a takarmányárak visszarendeződése) esetében számíthatnak a termelők.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
pulykaágazat
hatékonyság
költség-jövedelem
modellkalkuláció
magyar esettanulmány
Megjelenés:Gazdálkodás. - 67 : 2 (2023), p. 101-122. -
További szerzők:Erdős Adél Dorottya (1994-) (közgazdász) Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM079924
Első szerző:Kovács Éva Katalin
Cím:A családi munkaerő-felhasználás vizsgálata a karcagi gazdáikadók körében / Kovács Éva Katalin, Pető Károly, Kovács Sándor
Dátum:2019
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Szociológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Gazdálkodás. - 63 : 2 (2019), p. 129-138. -
További szerzők:Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM110317
Első szerző:Krivdáné Dorogi Dóra (okleveles gazdasági agrármérnök)
Cím:A paradicsom és az uborka versenyhelyzetének értékelése az Európai Unióban = Evaluation of the competitive situation of tomato and cucumber in the European Union / Krivdáné Dorogi Dóra Anikó
Dátum:2022
ISSN:0046-5518
Megjegyzések:A versenyképességgel szorosan összefügg a nemzetközi kereskedelem és a hozzá kapcsolódó kereskedelemelmélet. Az alábbi tanulmány fókuszában Magyarország versenyképessége áll, amely a kertészeti termékek közül a két legmeghatározóbb, a paradicsom és az uborka aspektusában veszi górcső alá a komparatív előny alakulását. Éppen ezért fő célkitűzés annak vizsgálata, hogy Magyarország rendelkezik-e komparatív előnnyel az EU28 országaival szemben a frisspiaci paradicsom és uborka esetében. A vizsgálat adatait a Faostat1 adatbázisa biztosította. A vizsgálat a 2004-2019 közötti időszakra koncentrál, ezeket 5 éves (átlag) ciklusokra bontja. A választott módszer a komparatív előny mérésére leginkább elismert és elterjedt RCA-indexcsoport volt. Bár Magyarország európai viszonylatban nem meghatározó zöldségtermelő ország, mégis jelentősége számottevő, a mezőgazdaság termelési értékének 10-13%-át képviseli a zöldség-gyümölcs ágazat. Az eredmények vonatkozásában megállapítható, hogy Magyarország sem a paradicsom, sem pedig az uborka esetén nem rendelkezik komparatív előnnyel. A paradicsomágazat értékeinél az RCA-mutató a 0 és 1 közötti tartományba esik, tehát komparatív előnyünk nincs. Stabil versenyelőnnyel Spanyolország és Hollandia rendelkezik, ezen országok minden vizsgált időszakban gyenge komparatív előnyt mutatnak, hiszen a mutató érteke meghaladja az 1-et, de nem éri el a 2-t. Az uborkaágazat esetében az eredmények szintén elmaradnak az elvárt értéktől. Az RCA-mutató a 0 és 1 közötti tartományba esik, értéke a 2004-2019-es időszakban 0,28, tehát egyértelműen megállapítható, hogy komparatív előnye hazánknak ebben az ágazatban sincs. Két ország esetében állapítható meg versenyelőny: Spanyolország és Hollandia indexei folyamatosan 1 feletti értéket mutatnak, így ezek az országok gyenge komparatív előnyt tudhatnak magukénak az EU28 viszonylatában.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
kertészet
zöldség
RCA
versenyképesség
kereskedelem
Megjelenés:Gazdálkodás. - 66 : 2 (2022), p. 129-141. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM098631
Első szerző:Krivdáné Dorogi Dóra (okleveles gazdasági agrármérnök)
Cím:A hajtatott paradicsomtermesztés hatékonysága különböző műszaki-technológiai színvonalú termesztőberendezésekben / Krivdáné Dorogi Dóra
Dátum:2019
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Gazdálkodás. - 63. : 5 (2019), p. 394-408. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2