CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103571
035-os BibID:(cikkazonosító)591 (WoS)000857037200001 (Scopus)85138458946
Első szerző:Adácsi Cintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Elimination of Deoxynivalenol, Aflatoxin B1, and Zearalenone by Gram-Positive Microbes (Firmicutes) / Adácsi Cintia, Kovács Szilvia, Pócsi István, Pusztahelyi Tünde
Dátum:2022
ISSN:2072-6651
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Toxins. - 14 : 9 (2022), p. 1-12. -
További szerzők:Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100257
035-os BibID:(cikkazonosító)115 (WoS)000762039400001 (Scopus)85124219866
Első szerző:Farkas Zsuzsa
Cím:A Systematic Review of the Efficacy of Interventions to Control Aflatoxins in the Dairy Production Chain-Feed Production and Animal Feeding Interventions / Farkas Zsuzsa, Országh Erika, Engelhardt Tekla, Csorba Szilveszter, Kerekes Kata, Zentai Andrea, Süth Miklós, Nagy Attila, Miklós Gabriella, Molnár Krisztina, Rácz Csaba, Dövényi-Nagy Tamás, Ambrus Árpád, Győri Zoltán, Dobos Attila Csaba, Pusztahelyi Tünde, Pócsi István, Jóźwiak Ákos
Dátum:2022
ISSN:2072-6651
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Toxins. - 14 : 2 (2022), p. 1-39. -
További szerzők:Országh Erika Engelhardt Tekla Csorba Szilveszter Kerekes Kata Zentai Andrea Süth Miklós Nagy Attila Miklós Gabriella Molnár Krisztina (1981-) Rácz Csaba (1979-) (agrármérnök) Dövényi-Nagy Tamás (1977-) (ügyvivő szakértő, agrár) Ambrus Árpád Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Pócsi István (1961-) (vegyész) Jóźwiak Ákos
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-0000
EFOP
2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM109890
035-os BibID:(cikkazonosító)227 (Scopus)85151110828 (WoS)000959201700001
Első szerző:Molnár Krisztina
Cím:The effect of environmental factors on mould counts and AFB1 toxin production by Aspergillus flavus in maize / Krisztina Molnár, Csaba Rácz, Tamás Dövényi-Nagy, Károly Bakó, Tünde Pusztahelyi, Szilvia Kovács, Cintia Adácsi, István Pócsi, Attila Dobos
Dátum:2023
ISSN:2072-6651
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Toxins. - 15 : 3 (2023), p. 1-18. -
További szerzők:Rácz Csaba (1979-) (agrármérnök) Dövényi-Nagy Tamás (1977-) (ügyvivő szakértő, agrár) Bakó Károly István (1986-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Adácsi Cintia (1990-) (táplálkozástudományi szakember) Pócsi István (1961-) (vegyész) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFIH-2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
GINOP-2.2.1-15-2016-00021
GINOP
GINOP-2.2.1-15- 2017-00076bGINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM091261
035-os BibID:(cikkazonosító)104
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Biological Control and Mitigation of Aflatoxin Contamination in Commodities / Ferenc Peles, Péter Sipos, Szilvia Kovács, Zoltán Győri, István Pócsi, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2021
ISSN:2072-6651
Megjegyzések:Aflatoxins (AFs) are toxic secondary metabolites produced mostly by Aspergillus species. AF contamination entering the feed and food chain has been a crucial long-term issue for veterinarians, medicals, agroindustry experts, and researchers working in this field. Although different (physical, chemical, and biological) technologies have been developed, tested, and employed to mitigate the detrimental effects of mycotoxins, including AFs, universal methods are still not available to reduce AF levels in feed and food in the last decades. Possible biological control by bacteria, yeasts, and fungi, their excretes, the role of the ruminal degradation, pre-harvest biocontrol by competitive exclusion or biofungicides, and post-harvest technologies and practices based on biological agents currently used to alleviate the toxic effects of AFs are collected in this review. Pre-harvest biocontrol technologies can give us the greatest opportunity to reduce AF production on the spot. Together with post-harvest applications of bacteria or fungal cultures, these technologies can help us strictly reduce AF contamination without synthetic chemicals.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
biocontrol
aflatoxin
pre-harvest
post-harvest
non-aflatoxigenic
ruminal
Megjelenés:Toxins. - 13 : 2 (2021), p. 1-19. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Pócsi István (1961-) (vegyész) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2020-4.1.1-TKP2020
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM092386
035-os BibID:(cikkazonosító)204
Első szerző:Sipos Péter (agrármérnök)
Cím:Physical and Chemical Methods for Reduction in Aflatoxin Content of Feed and Food / Sipos Péter, Peles Ferenc, Brassó Dóra Lili, Béri Béla, Pusztahelyi Tünde, Pócsi István, Győri Zoltán
Dátum:2021
ISSN:2072-6651
Megjegyzések:Aflatoxins (AFs) are among the most harmful fungal secondary metabolites imposing serious health risks on both household animals and humans. The more frequent occurrence of aflatoxins in the feed and food chain is clearly foreseeable as a consequence of the extreme weather conditions recorded most recently worldwide. Furthermore, production parameters, such as unadjusted variety use and improper cultural practices, can also increase the incidence of contamination. In current aflatoxin control measures, emphasis is put on prevention including a plethora of pre-harvest methods, introduced to control Aspergillus infestations and to avoid the deleterious effects of aflatoxins on public health. Nevertheless, the continuous evaluation and improvement of post-harvest methods to combat these hazardous secondary metabolites are also required. Already in-use and emerging physical methods, such as pulsed electric fields and other nonthermal treatments as well as interventions with chemical agents such as acids, enzymes, gases, and absorbents in animal husbandry have been demonstrated as effective in reducing mycotoxins in feed and food. Although most of them have no disadvantageous effect either on nutritional properties or food safety, further research is needed to ensure the expected efficacy. Nevertheless, we can envisage the rapid spread of these easy-to-use, cost-effective, and safe post-harvest tools during storage and food processing.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
aflatoxin
mycotoxin
decontamination
absorption
Megjelenés:Toxins. - 13 : 3 (2021), p. 1-17. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Brassó Dóra Lili (1994-) (állattenyésztő mérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Pócsi István (1961-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1