CCL

Összesen 9 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM116972
Első szerző:Baráth Nikolett (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök)
Cím:Overview of test methods used to classify wheat flour and bread samples : REVIEW / Baráth, Nikolett; Ungai, Diána Kinga; Kovács, Béla
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:In Hungary, common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare) is of good quality and world famous. In addition, it plays an important role in the human diet. The classification of flours ground from wheat is quite decisive and there are several methods for its examination. The most important flour testing requirements include moisture content, protein content gluten properties and the most important bakery value number. The measured characteristics give us the opportunity to conclude about the properties of the dough, and then bakery products. Several dynamic and static methods have been developed to study the physical properties of dough. The evaluation of products can be carried out in several respects with the help of a baking test. The multitude of methods currently used to qualify flour, dough and finished products also proves that the overview of the methods is quite topical.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok esettanulmány
folyóiratcikk
flour test
bread test
test loaf
quality
technological property
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2023), p. 27-34. -
További szerzők:Ungai Diána (1980-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM092024
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Deproteinized plant juice as part of circular economy: A short review and brief experimental data / Barna Döme, Oláhné Tóth Ibolya, Fári Miklós Gábor, Bákonyi Nóra
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:As the population of the Earth is constantly growing it generates an unmet demand forprotein, which is an urgent problem. The protein extraction process is a potential solution, which offers high-quality plant protein suitable for animal and human nutrition at a favorable price. The process used within our project produces green juice from the green alfalfa biomass through pressing. After the coagulation of protein from this green juice, the by-product is called DPJ (Deproteinized Plant Juices) or brown juice. Our preliminary results match the international literature, namely that brown juice take up as much as 50% of the fresh biomass in weight. To utilize this by-product is a crucial part of the process to make it environmental-friendly and financially viable as well. The examined brown juice samples came from a small-scale experiment of alfalfa cultivarscarried out in the experimental farm at the University of Debrecen. According to our preliminary results, brown juice has high macro-and micronutrient values, furthermore, it has a potentially high amount of antioxidant compounds. The study highlights that brown juice is suitable as an ingredient in microbiological media, in plant nutrition as a supplementary solution, for feedstock and for preparing human food supplements or functional foods. The potential utilization of all biorefinery products makes it a very appropriate technology for today's challenges.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 23-26. -
További szerzők:Tóth Ibolya, O. (agrár) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
ÚNKP-19-3
Egyéb
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM112393
Első szerző:Csatári Gábor (növényorvos)
Cím:Investigating the above-ground biomass values of sweet potatoes (Ipomoea batatas) / Csatári, Gábor; Koroknai, Judit; Basal, Oqba; Görögh, Panna; Kovács, Szilvia
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2023), p. 35-39. -
További szerzők:Koroknai Judit Basal Oqba (1983-) (agrármérnök) Görögh Panna Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia)
Pályázati támogatás:ÚNKP-ÚNKP-21-3-I-DE-339
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM095772
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Condensed tannin content and antioxidant activity of Hungarian sorghum varieties grown at Research Institute in Karcag / Nagy Róbert, Szőllősi Erzsébet, Bíróné Molnár Piroska, Murányi Eszter, Czimbalmos Róbert, Sipos Péter
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Cereal-based products are one of our main energy sources, and are consumed on a daily basis. One of the weaknesses of wheat based products is their low antioxidant content. Sorghum is a minor cereal, mostly consumed in Africa and Asia. Amongst other phenolic components it contains tannins, which are potent antioxidants and have other positive effect on human health, for example anti-tumor, anti-inflammatory and anti-viral/bacterial effect. We evaluated the tannin content (vanillin-HCL) and antioxidant capacity (DPPH) of sorghum varieties (Alföldi1, Zádor, Foehn, Albita, Albanus) grown in Hungary, with two type of agronomy technology. Red varieties especially Alföldi1 and Zádor had higher tannin contents than white varieties. The highest condensed tannin content was 1470?73 mg 100 g-1 (Control, Alföldi1), 1810?154 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi1), and the highest total antioxidant capacity was 2099?19 mg 100g-1 (Control, Alföldi1) and 2117?26 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi) We found that sorghum type, variety and color influence their tannin and antioxidant contents in general.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
cirok
tannin
antioxidánsok
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2021), p. 155-160. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Czimbalmos Róbert (1970-) (agrármérnök-kutató) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM105909
Első szerző:Szabó Andrea (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Preliminary studies to evaluate the use of spectral data in monitoring of apple orchard parameters / Andrea Szabó, János Tamás, Attila Nagy
Dátum:2022
ISSN:1587-1282 2416-1640
Megjegyzések:The introduction/application of precision agricultural technologies has more important role in various fruit growing sectors among others apple growing. Remote sensing methods can detect electromagnetic waves where the green colour of the leaf is responsible for the chlorophyll content. The absorption of chlorophyll is in the wavelength range of 450-670 nm. Samples of apple tree leaves were taken on a weekly basis from the apple orchard at Horticultural Unit of Pallag on University of Debrecen in 2019 summer. Our studies were performed on 2 cultivars (Early Gold, Golden Reinders) and the samples were processed using 2 methodologies: a non-destructive spectral method and spectrophotometric method chlorophyll and carotenoid contents were calculated, which were created into some groups and compared with the spectral values. When the plant begins to lose strong green colour and turns yellow spectral measurements show that chlorophyll content decreases as the proportion of chlorophyll-carotenoid in the plant changes. In case of grouping into intervals, it can be observed that as the chlorophyll content increases the reflectance value decreases continuously due to the strong absorption. Based on the results, close relationship between the pigments can be detected.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
apple
pigment content
stress
spectral analysis
Megjelenés:Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2022), p. 37-41. -
További szerzők:Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM092578
Első szerző:Szabó Andrea (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Effect of hail net on the water potential of an apple orchard / Szabó Andrea, Kubicza Kinga, Tamás János, Nagy Attila
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 109-113. -
További szerzők:Kubicza Kinga Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM112843
Első szerző:Tóth Florence Alexandra (biológus, molekuláris- és sejtbiológia)
Cím:Effects of fermented and supplemented chicken manure on the nutrient management aspects of an apple orchard / Tóth, Florence Alexandra; Tamás, János; Nagy, Péter Tamás
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:It is a huge challenge for farmers worldwide to successfully increase the organic matter content of their soils and improve their water balance at the same time. Therefore, the main aim of the study is to develop and test organic-based nutrient composite materials that can be successfully used by farmers to increase soil organic matter content, improve water management parameters and implement water-efficient technologies. The study was performed in the orchard of the Institute of Horticultural Science of the University of Debrecen in Hungary (Debrecen-Pallag). The experiment was set up in a ten-year-old apple (Malus domestica ?Pinova`) orchard. In the trial, fermented poultry manure and superabsorbent polymers (SAP) were used at different doses to study their effects on soil properties and fruit quality. Applied composite materials increased the nitrate and organic nitrogen content of the soil. Treatments did not affect the sugar content of the fruits but significantly and positively affected the individual fruit weight and the titratable acidity of the fruits.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
organic fertilisation
chicken manure
fruit nutrition
superabsorbent polymer
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2023), p. 117-123. -
További szerzők:Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy Péter Tamás (1970-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00043
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM107431
Első szerző:Tóth Florence Alexandra (biológus, molekuláris- és sejtbiológia)
Cím:Effects of fermented chicken manure products on the N mineralization rate of the soil using the incubation method / Florence Alexandra Tóth, János Tamás, Péter Tamás Nagy
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:In our study, the effect of fermented and specially added poultry manure products (superabsorbent polymer (SAP), bentonite and Aegis as a mycorrhizal inoculum) were investigated in a short soil incubation experiment - at 60% water capacity level - on sandy soil. Soil samples were collected from two layers of the incubation pots after the second and fourth week to check the status of the tested products and the processes in the soil. The pH and the electric conductivity (EC) of the samples were measured using an electrochemical method, while the ammonium and nitrate content of the samples was determined with a photometric method. Soil pH and EC values slightly were decreased du ring the experiment. Our results pointed out that the increasing dose of SAP caused lower soil pH. The nitrate content of the soil did not change significantly during the experiment. It was found that the increasing SAP content in the products, due to its cross-linked structural property, protected the nitrate ions from leaching. Our results suggest that applied SAP does not bind the nutrient ions so tightly in its structure that it competes with the plant for uptake.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
soil incubation
organic fertilizer
chicken manure
product development
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2022 : 1 (2022), p. 199-204. -
További szerzők:Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy Péter Tamás (1970-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00043
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM107430
Első szerző:Tóth Florence Alexandra (biológus, molekuláris- és sejtbiológia)
Cím:Early evaluation of use of fermented chicken manure products in practice of apple nutrient management / Florence Alexandra Tóth, János Tamás, Péter Tamás Nagy
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:According to the Green Deal efforts, the importance and relevance of organic fertilization will increase in the near future. Therefore, the investigation of the effects of different organic fertilizers on soil productivity and nutrient supply is a priority area of agricultural research. Organic fertilizer experiment was conducted in an eight-year-old apple (Malus domestica Borkh.) orchard at Debrecen-Pallag. In the trial Pinova cultivar was used. In this study, two different fermented chicken manure products were added to the soil (in 20 cm depth) to test their effects on soil nutrient status, plant uptake and fruit quality. It was found that the applied treatments slightly increased the pH and nutrient levels in almost all cases, but significant effect was not observed in all treatments compared to the control. Leaf nutrient contents (N, P, K, Ca and Mg) were measured in the experiment. Leaf nutrient status was not affected by the fermented chicken manure treatments. However, used treatments had strong effects on the fruit characteristics and inner parameters, such as fruit diameter and Brix value. Moreover, it was established that the applied organic fertilizers increased the yield significantly.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
organic fertilization
chicken manure
fruit nutrition
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2022 : 1 (2022), p. 195-198. -
További szerzők:Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Nagy Péter Tamás (1970-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00043
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1