CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM086426
035-os BibID:(cikkazonosító)1768 (WoS)000549194700001 (Scopus)85086449517
Első szerző:Czine Péter (közgazdász)
Cím:The Impact of the Food Labeling and Other Factors on Consumer Preferences Using Discrete Choice Modeling - The Example of Traditional Pork Sausage / Czine Péter, Török Áron, Pető Károly, Horváth Péter, Balogh Péter
Dátum:2020
ISSN:2072-6643
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Nutrients. - 12 : 6 (2020), p. 1-18. -
További szerzők:Török Áron (közgazdász) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Horváth Péter (1983-) (vidékfejlesztési agrármérnök) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM077943
035-os BibID:(cikkazonosító)716 (WoS)000467749800009 (Scopus)85064193523
Első szerző:Kiss Anna (dietetikus)
Cím:The reform of school catering in Hungary : anatomy of a health-education attempt / Anna Kiss, József Popp, Judit Oláh, Zoltán Lakner
Dátum:2019
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:School lunch nutrition standards are an important carrier of messages on healthy eating and an efficient way of changing the nutritional behaviour of new generations. Many countries in Europe have a compulsory system of school meals; the Hungarian government also wanted to take action in order to improve the nutrition requirements of the school catering service. The Hungarian Ministry of Human Resources established some limits in the school catering system. However, increasing public pressure forced the legislating organ to considerably modify this regulation. The aim of this study is to analyse the causes of this failure, based on a conceptual framework of institutional economics and a strategic modelling of different institutes by examining the results of 72 interviews (33 experts, 26 parents and 13 teachers) conducted with representatives of different stakeholders. The results highlight the lack of preparation for the introduction of the new regulatory framework, as well as the inefficient communication between the different stakeholders. In order to support children in eating healthfully, a complex nutrition education program and continuous dialogue is needed between teachers, parents, catering staff and the government.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
institutional economics
MACTOR model
nutrition policy
prevention
semi-quantitative methods
strategic analysis
Megjelenés:Nutrients. - 11 : 4 (2019), p. 1-21. -
További szerzők:Popp József (1955-) (közgazdász) Oláh Judit (1973-) (agrárközgazdász, logisztika) Lakner Zoltán (agrárökonómia)
Pályázati támogatás:ÚNKP-18-4
Egyéb
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM091396
035-os BibID:(cikkazonosító)3514 (WoS)000593847500001 (Scopus)85096224891
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Examination of the Eating Behavior of the Hungarian Population Based on the TFEQ-R21 Model / Szakály Zoltán, Kovács Bence, Szakály Márk, T. Nagy-Pető Dorka, Gál Tímea, Soós Mihály
Dátum:2020
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Several theories have emerged to study types of eating behavior leading to obesity, but most of the applied models are mainly related to food choice decisions and food consumer behavior. The purpose of this paper was to examine the eating attitudes of Hungarian consumers by applying the Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R21). The national representative questionnaire involved 1000 individuals in Hungary in 2019. Several multivariate statistical techniques were applied for the data analysis: exploratory and confirmatory factor analyses, multivariate data reduction techniques, and cluster analysis. This study successfully managed to distinguish the following factors: emotional eating, uncontrolled eating, and cognitive restraint. By using the factors, five clusters were identified: Uncontrolled Emotional Eaters; Overweight, Uncontrolled Eaters; Controlled, Conscious Eaters; the Uninterested; and the Rejecters; all of these could be addressed by public health policy with individually tailored messages. The empirical results led to rejection of the original Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R21), while the TFEQ-R16 model could be validated on a representative sample of adults, for the first time in Hungary.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
eating attitudes
food consumption
behavior
food choice
TFEQ-R21
questionnaire
Megjelenés:Nutrients. - 12 : 11 (2020), p. 1-19. -
További szerzők:Kovács Bence (1992-) (közgazdász) Szakály Márk (1993-) (közgazdász) Pető Dorka (1987-) (közgazdász) Gál Tímea (1985-) (gazdasági agrármérnök) Soós Mihály (1985-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-0002
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM087822
035-os BibID:(cikkazonosító)2578 (WoS)000580255200001 (Scopus)85090022678
Első szerző:Tompa Orsolya
Cím:Is the Sustainable Choice a Healthy Choice? : Water Footprint Consequence of Changing Dietary Patterns / Orsolya Tompa, Zoltán Lakner, Judit Oláh, József Popp, Anna Kiss
Dátum:2020
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:It is evident that the modification of dietary patterns is a necessary precondition of disease prevention and health improvement. Changing nutritional habits also has deep-rooted consequences on the environmental burden. The majority of similar previous studies have analyzed the change in greenhouse gas emissions against theoretical modifications in current food consumption. The analysis on the e ect of diet on the water footprint is also gaining in importance, since water supply is a critical global issue. Based on current nutritional patterns of a Central European country?Hungary?as well as dietary recommendations and scientific literature, we generated six dietary scenarios and determined the consequences of these on green (originally from precipitation) and blue (sourced from surface or groundwater) water consumption and dietary quality. Compared to the baseline scenario (current local nutritional pattern) of both genders, based on the integrated aspect of water footprint and dietary quality, the most disadvantageous scenario was the ketogenic (ca. ??2% in dietary quality, +18% in blue water footprint, and +16% in green water footprint) and the most advantageous was the sustainable scenario (ca. +9% in dietary quality, ??42% in green water footprint, and ??29% in blue water footprint). As a summary it can be stated, that (1) there is no clear linear relationship between the "healthiness" and water footprint of di erent diets, but (2) a more balanced diet, which integrates nutritional and environmental considerations could decrease the environmental burden in an e cient way.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Nutrients. - 12 : 9 (2020), p. 1-19. -
További szerzők:Lakner Zoltán (1959-) (közgazdász) Oláh Judit (1973-) (agrárközgazdász, logisztika) Popp József (1955-) (közgazdász) Kiss Anna (1989-) (közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1