CCL

Összesen 32 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117232
035-os BibID:(WoS)001124999300011 (Scopus)85181027407
Első szerző:Adácsi Cintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Aflatoxin M1 binding by probiotic bacterial cells and cell fractions / C. Adácsi, Sz. Kovács, T. Pusztahelyi
Dátum:2023
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:Food industrial bacterial cells eliminate aflatoxin M1 (AFM1) at different ratios. The study aimed to investigate the effect of AFM1 on probiotic industrial bacteria (Lactococcus lactis ssp. lactis R703, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB12, and L. paracasei subsp. paracasei 431) and evaluating their AFM1 binding ability in naturally contaminated milk. The growth of the R703 strain was affected by AFM1 at 1.47??g?L?1 concentration. Peptidoglycan (PG) cell wall fractions of R703 and BB12 bound a significant amount of AFM1 from naturally contaminated milk under one-hour treatment, while L. paracasei 431 was not effective. PG was better absorbent for AFM1 than viable cells of BB12, while the difference was insignificant for the R703 strain. Increasing the time did not significantly change the mycotoxin binding of BB12, while for R703 PG the absorption seemed reversible. BB12 PG needs further analysis for biotechnological application in dairy products.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
aflatoxin
peptidoglycan
lactic acid bacteria
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 52 : 4 (2023), p. 579-588. -
További szerzők:Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM072845
Első szerző:Albert Csilla (gyógyszerész)
Cím:Production of highly nutritious functional food with the supplementation of wheat flour with lysine / Cs. Albert, S. Gombos, R. V. Salamon, Z. Csiki, J. Prokisch, J. Csapó
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
L-lysine
Maillard reaction
high-performance liquid chromatog- raphy
amino acid analysis
biological value of protein
essential amino acid
lysine supplementation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 10 : 1 (2017), p. 5-20. -
További szerzők:Gombos Sándor (1962-) (vegyész) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM100997
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:The production methods of selenium nanoparticles / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:2021
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:In recent years, the application of selenium nanoparticles has been increasing in medicine, agriculture, engineering, and food science. Therefore, researchers are converting inorganic selenium sources into nano form by various methods. Particularly both probiotics and pathogenic bacterial strains have the ability to synthesize selenium nanoparticles under aerobic and anaerobic conditions. Amazingly, dose-dependent selenium nanoparticles have antibacterial activity against their own pathogenic producer, even when added externally. Also, plant extracts and conventional chemical reducing agents continue to make a signifi cant contribution to the production of selenium nanoparticles in an economic, eco-friendly, simple, and rapid way. Biological and chemical methods are suitable for the biological applications of selenium nanoparticles such as functional food or nutritional supplements and nanomedicine.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 14 : 1 (2021), p. 14-43. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM099340
035-os BibID:(WoS)000649555900015 (Scopus)85113750548
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Preparation of red and grey elemental selenium for food fortification / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:2021
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:In recent years, the importance of nanomaterials in food science, medicine, etc. has been increasing quickly. Herein, organic and inorganic red selenium nanoparticles synthesised by the reduction of sodium selenite with chemical and biological reducing agents. Grey hexagonal form in aqueous and powder was assembled at a high temperature of 85 ?C for 10 min. Also, selenium enriched yogurt powder was made that contained about 2,000 mg kg?1 selenium, 93.8% of which is in nano form with a size of 50?500 nm. The synthesised nanoparticles were characterised by Dynamic Light Scattering Particle Size Analyzer (DLS), X-ray Diffraction Analysis (XRD), Scanning Electron Microscope (SEM) and Transmission Electron Microscope (TEM). The prepared SeNPs could be promising additive for a wide range of applications.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 50 : 2 (2021), p. 289-298. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM078696
035-os BibID:(WoS)000467904700013 (Scopus)85067379231
Első szerző:Bojtor Csaba (okleveles növényorvos)
Cím:Effect of bean rust (Uromyces appendiculatus (pers.) strauss) on photosynthetic characteristics, superoxide-dismutase activity and lipid peroxidation of common bean (Phaseolus vulgaris L.) / Bojtor Cs., Győri Z., Sipos P., Radócz L., Tóth B.
Dátum:2019
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:The aim of the study was to investigate changes of photosynthetic effi ciency, amount of photosynthetic pigments, superoxide dismutase (SOD) enzyme activity, and rate of lipid peroxidation in bean?rust interaction. The clarifi cation of the role of the above changes involved in the defence mechanism can signifi cantly contribute to the breeding of plant varieties with natural resistance. Consequently, the amount of chemicals used in food production can be signifi cantly reduced. In the present study some principal physiological parameters, such as the relative chlorophyll content of the host plant, the amount of photosynthetic pigments, changes in photosynthetic effi ciency, and the activity of superoxide-dismutase (SOD) in addition to rate of lipid peroxidation (LP) were measured. The experiment was conducted in a humidity tent. Signifi cant decrease in the relative chlorophyll content and in the amount of photosynthetic pigments was measured. At both sampling times, an increase was found in superoxide-dismutase enzyme activity and in rate of lipid peroxidation due to the bean rust infection. Notably, in several cases the differences were signifi cant. The results indicate that the above parameters have important role in the bean?rust interaction, which should be taken into consideration in resistance breeding.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 48 : 2 (2019), p. 253-259. -
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Radócz László (1965-) (növényvédő agrármérnök) Tóth Brigitta (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:ÚNKP-17-2
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM089843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The aflatoxin content of milk and dairy products as well as breast milk and the possibilities of detoxification / J. Csapó, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2020
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 13 : 1 (2020), p. 99-117. -
További szerzők:Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM089844
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Effect of UV light on food quality and safety / J. Csapó, J. Prokisch, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2019
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 12 : 1 (2019), p. 21-41. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM079216
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of prebiotics via reactions involving lactose as well as malic acid and citric acid / Csapó János, Kiss Dóra, Albert Csilla
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Prebiotics are such indigestible food ingredients that enter the colon and serve as nutrient for bifidobacteria and lactobacilli. Since fibres and oligosaccharides are the typical prebiotics, we produced prebiotics in our experiments with the reaction of lactose and malic acid as well as citric acid, where these reactions made use of an appropriate concentration of these substances, had an adequate duration, and were carried out under optimal temperature conditions. We determined the optimal parameters of the reaction, measured the loss of the starting materials as well as the increase in concentration of the end-product, and analysed the total sugar content of the hydrolysed prebiotics after hydrolysis by hydrochloric acid. In vitro experiments were performed to demonstrate our end-product's resistance to carbohydrate-degrading enzymes, which is a fundamental requirement for a prebiotic so that upon reaching the colon it can serve as nutrient for the probiotic bacteria found there.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
lactose
malic acid
citric acid
prebiotics
determination of sugar
enzymatic breakdown
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 97-109. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM079215
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of protected amino acids using the reaction between hydroxycarboxylic acids and amino acids as well as binding on the bentonite / Csapó János, Albert Csilla, Kiss Dóra
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:have developed methods for the production of protected methionine and protected lysine, making use of the reaction between citric acid and malic acid as well as methionine and lysine, on the one hand, and of the interaction between swollen bentonite and the two amino acids, on the other hand. Our in vivo and in vitro experiments have demonstrated that one part of the amino acids transformed during the reaction, while another part bound on the bentonite's surface to a significant degree. Assisted by the reaction between hydroxycarboxylic acids and amino acids, we achieved a protection of about 75% for methionine and 60% for lysine, that is, 25% of the methionine and 40% of the lysine appeared in the free amino acid fraction. The swollen bentonite bound 75% of the added methionine and 60% of the added lysine. Our chemical analyses have demonstrated that through the time{temperature combinations applied by us the methionine and lysine do not undergo signi cant degradation and can be fully released from the protected form. Further, our in vitro experiments using rumen uid from stulated cattle showed that during the average retention time of the fodder in the rumen the protected amino acids will resist microbial enzymes and maintain their protected status during their presence in the rumen.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
methionine
lysine
essential amino acids
protected amino acids
rumen degradability
microbial protein synthesis
limiting amino acids
protein quality
bio- logical value of protein
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 110-127. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM079214
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Methods and procedures for reducing soy trypsin inhibitor activity by means of heat treatment combined with chemical methods / Csapó János, Albert Csilla
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:We have developed a new procedure for reducing soy trypsin inhibitor activity by means of heat treatment combined with chemical methods, through which soy trypsin inhibitor activity decreases to the tenth or twentieth part of the original value. We determined the optimal concentration of the applied chemicals (hydrogen-peroxide, ammoniumhydroxide) as well as the optimal temperature and duration of the treatment. The chemical procedure combined with heat treatment results in lower energy consumption as compared to the original heat treatment methods.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
trypsin inhibitor
inactivation by heat treatment
chemical methods
hydrogen-peroxide
ammonium-hydroxide
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 58-80. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM072843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of selenium-enriched milk and dairy products / J. Csapó, G. Holló, I. Holló, R. V. Salamon, Sz. Salamon, Sz. Toró, Zs. Csapóné Kiss
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
selenium
selenium-enriched milk
dairy product
different types of cheese
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 8 (2015), p. 5-29. -
További szerzők:Holló Gabriella (1974-) (agrármérnök) Holló István (1948-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Toró Szabolcs (élelmiszermérnök, agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM072847
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of a high-nutritional-value functional food, the Update1 bread, with the supplementation of the wheat flour with high-protein-content raw food materials / J. Csapó, N. Schobert
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
forti ed bread with high essential amino acid content
Maillard reaction, amino acid analysis
biological value of protein
essential amino acids
supplementa-tion
gluten
egg-white powder
defatted soya bean meal
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 10 : 1 (2017), p. 36-60. -
További szerzők:Schobert Norbert (1971-)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3