CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM087736
Első szerző:Bodnárné Skobrák Erika (Szegedi Tud.egy Mg. Kar)
Cím:Analyses of some main macro- and microelements of meat of wild boars were kept in captivity / Bodnárné Skobrák Erika, Jávor András, Gundel János, Bodnár Károly
Dátum:2010
ISSN:1788-5345
Megjegyzések:The aim of the study was the comparative evaluation of the chemical composition traits of wild boar meat from three different wild boar populations. The three populations were kept in three wild boar parks with different habitat conditions (Southern Great Plain and Southern and Middle Transdanubia Regions) with special regard to nutritional circumstances. Samples were collected from the m. serratus anterior of the animals. The following chemical parameters of the meat were examined: calcium, phosphorus, magnesium, iron, manganese, zinc, copper, iodine, selenium. We looked for relationship between habitat (especially the soil), the different traits of the animals, and the mineral content of the wild boar meat. It seems that samples from intensive nutritional circumstances and from animals provided with intensive supplementary feed contain more of the studied elements. The habitat and nutritional intensity made significant difference among the examined traits of the different wild boar groups.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
wild boar
habitat
meat
mineral content
Megjelenés:Agrár- és Vidékfejlesztési Szemle. - 5 : 2 (2010), p. 171-175. -
További szerzők:Jávor András (1952-) (agrármérnök) Gundel János (1941-) (agrármérnök) Bodnár Károly
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM087726
Első szerző:Czinege Anikó (Ph.D hallgató)
Cím:A cseresznye (Prunus avium L.) repedésre való hajlamának vizsgálata Magyarországon 2009-ben / Czinege Anikó, Soltész Miklós, Szabó Zoltán, Racskó József, Nyéki József
Dátum:2010
ISSN:1788-5345
Megjegyzések:The spring aridity was considerable in 2009 during the development of the sweet cherry's fruit there wasn't precipitation, but there was suddenly a great amount of rain during fruit ripening. The 25-30 mm precipitation in May and the 70-80 mm precipitation in June has caused extensive in cracking in the medium and late sweet cherry cultivars. According to our survey the degree of cracking varied at the different species the crisp sweet cherries were more likely to crack then the species soft peal. As our result of survey it is clear that the degree of the cracking in the 'Paulus' cultivar was extensive it was the same in the case of 'Linda' cultivar, but the 'Katalin' and' Sunburs' didn't crack as much as the 'Paulus' vultivar did. So the varieties most susceptible to cracking include 'Germersdorfi óriás', 'Katalin', 'Paulus', 'Sweet Hart', 'Alex', 'Regina'. Low susceptibility varieties include 'Hedelfingeni óriás', 'Solymári gömbölyű'.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Cerasus avium
sweet cherry
fruit crack
drought
precipitation
Megjelenés:Agrár- és Vidékfejlesztési Szemle. - 5 : 1 (2010), p. 59-63. -
További szerzők:Soltész Miklós (1944-) (kertészmérnök) Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök) Racskó József (1979-) (agrármérnök) Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:OM 00264/2008
Egyéb
OM 00272/2008
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM071439
Első szerző:Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:Hidegen sajtolt lenmag etetése szarvasmarhával / Süli Ágnes, Béri Béla
Dátum:2009
ISSN:1788-5345
Megjegyzések:Nowadays the health conscious nutrition is the basic of physical and mental activity. The consumer's pretendance regarding the milk and diary products have changed. There have been made researches in order to modify the fatty acid composition of the milk to reach the expectations of functional foods. We made our experiments at three holstein-friesian dairy farms. The extruded linseed as supplementary feed was fed the cows for one month at all three dairy farms. As the feeding's result showsthe unsaturated milk fatty acids significantly changed. The biggest change happened in the a-linolenic fatty acid content. The fatty content of the milk in spite of the literary dates didn't decrease which can be significantly proven.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hidegen sajtolt lenmag
Megjelenés:Agrár- és Vidékfejlesztési Szemle 4 : 2 (2009), p. 157-162. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1